Jocurile anului 2015 – recomandările Go4games (partea a II-a)

Autor: Cosmin Aionita | 28.12.2015
Jocurile anului 2015 - recomandările Go4games (partea a II-a)

După ce în prima parte a recomandărilor noastre referitoare la cele mai bune jocuri ale anului 2015 ne-am oprit asupra genurilor RPG, racing şi strategie, acum a venit vremea să aruncăm o privire asupra altora patru categorii: shooter, acţiune, aventură şi simulator sportiv.

Din fericire, după cum aminteam şi în prima parte, 2015 nu a dezamăgit, oferindu-ne destule titluri de calitate pentru a completa atât cele două recomandări principale (medaliile de aur şi argint), precum şi mai multe menţiuni.

Astfel, fie că vă plac shooter-ele intense, jocurile de acţiune cu puzzle-uri şi/sau zombies, aventurile point and click clasice sau ”eternul conflict” dintre Messi şi Ronaldo, următoarele recomandări ar trebui să vă satisfacă pe deplin.


SHOOTER

WOLFENSTEIN: THE OLD BLOOD
(MachineGames/Bethesda)
PS4/Xbox One/PC

La doar un an după excelentul The New Order, cei de la MachineGames s-au întors cu Wolfenstein: The Old Blood, un prequel ce relatează aventurile lui B.J. Blazkowicz din anii ’40. Domeniul de activitate rămâne însă acelaşi: uciderea de nazişti în cantităţi industriale, de această dată ţinta neînfricatului erou fiind chiar Castelul Wolfenstein şi secretele pe care acesta le ascunde. Un shooter ce duce intensitatea la cote maxime, fără a vă lăsa cu o gaură semnificativă în buget (îl găsiţi la doar 9,99€ pe Steam chiar acum).

HALO 5: GUARDIANS
(343 Industries/Microsoft)
Xbox One

Seria Halo, odată cu trecerea la noul studio producător 343 Industries, a fost nevoită să se adapteze vremurilor moderne, poziţia sa de “rege” al shooterelor pe console fiind atacată de titlurile Call of Duty sau mult mai tânărul Destiny (culmea, provenit de la Bungie, nimeni alţii decât părinţii lui Halo). Din fericire, raspunsul celor de la 343 a fost pe măsură, Halo 5: Guardians fiind unul dintre cele mai complete shootere ale anului: campania poate fi jucată şi în mod cooperativ, iar modurile multiplayer warzone şi arena asigură balansul perfect între abordările moderne si old school ale genului, totul la un framerate fără cusur de 60fps.

Menţiuni: STAR WARS: BATTLEFRONT, CALL OF DUTY: BLACK OPS 3, DESTINY: THE TAKEN KING


ACTION (JOCURI DE ACŢIUNE)

RISE OF THE TOMB RAIDER
(Crystal Dynamics/Square Enix/Microsoft)
Xbox One/Xbox 360

Nu vă lăsaţi înşelaţi de reputaţia proastă pe care Rise of The Tomb Raider a căpătat-o după ce Square Enix şi Microsoft au hotărât să transforme jocul într-o exclusivitate temporară pentru consolele Xbox. De ce? Din două motive: 1) Rise of The Tomb Raider este unul dintre cele mai bune titluri ale seriei, cu un design mult mai echilibrat decât predecesorul din 2013, cu mult mai multe puzzle-uri, dar şi momente care, efectiv, te fac să sări din scaun în timp ce joci. 2) Perioada de exclusivitate se apropie de final cu paşi repezi, noua aventură a Larei Croft fiind aşteptată pe PC chiar în cursul lunii viitoare.

DYING LIGHT
(Techland/Warner Bros. Interactive Entertainment)
PS4/Xbox One/PC

Sigur, dacă ar fi să comparăm Dying Light cu celelalte două titluri ce-şi fac apariţia în cadrul menţiunilor de mai jos, ne-am putea întreba cum a reuşit jocul celor de la Techland să “prindă” argintul la aceasta categorie. Argumentele sunt simple: pe lângă faptul că Dying Light a fost o surpriză completă, înşelându-ne aşteptările (aproape inexistente) în cel mai zombificat mod cu putinţă, jocul polonezilor a bifat şi la capitole mai subtile, însă la fel de importante: toate versiunile (da, inclusiv cea pentru PC!) au funcţionat corespunzător, s-au prezentat neaşteptat de bine din punct de vedere grafic şi au fost extrem de “fun” de jucat.

Menţiuni: BATMAN: ARKHAM KNIGHT, METAL GEAR SOLID V: THE PHANTOM PAIN


ADVENTURE (AVENTURĂ)

KING’S QUEST: A KNIGHT TO REMEMBER
(The Odd Gentlemen/Sierra Games)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

În ultimii ani, genul adventure s-a divizat între ramura “filmelor interactive”, promovată în special prin intermediul producţiilor celor de la Telltale Games, dar şi a mai noului Until Dawn, şi cea a aventurilor point and click de modă veche, exponente, de cele mai multe ori, ale limitărilor cu care lucrează studiourile indie. Marele merit al noului King’s Quest este că reuneşte cu succes aceste formule, împrumutând atât elemente cinematice, cât şi dialogurile, umorul şi puzzle-urile din aventurile clasice. Nu ezitaţi, mai ales că îl găsiţi la un preţ extrem de atractiv (doar 0,99€) pe Steam în această perioadă.

LIFE IS STRANGE
(DONTNOD Entertainment/Square Enix)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

O altă surpriză totală a anului a fost adventure-ul episodic Life is Strange, de la studioul francez DONTNOD Entertainment. Deşi, la prima vedere, Life is Strange se poate confunda cu alte serii episodice de adventure-uri moderne, jocul francezilor se face remarcat graţie unei doze serioase de originalitate, atât în ceea ce priveşte povestea (eroina este Maxine Caulfield, o tânără studentă la fotografie, care îşi descoperă puterea de manipula trecerea timpului), cât şi la capitolul gameplay. Atât primul episod, cât şi întreaga serie pot fi achiziţionate la preţuri “de sezon” pe Steam, unde există şi o versiune demo gratuită pentru cei mai greu de convins.

Menţiuni: UNTIL DAWN, BROKEN AGE


SPORT

PRO EVOLUTION SOCCER 2016
(Team PES/Konami)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

Tocmai în anul în care Konami a dat serios cu “mucii în fasole” despărţindu-se de Hideo Kojima şi echipa acestuia de la Kojima Productions, japonezii au reuşit totuşi o mare performanţă: readucerea seriei Pro Evolution Soccer acolo unde îi era locul, în fruntea listei de simulatoare sportive ale anului. Gameplay-ul, animaţiile, posibilităţile de exprimare pe teren sunt superioare ofertei concurenţei, singura problemă a lui PES 2016 fiind obişnuita lipsă a unor licenţe. Totuşi, rămâne singurul joc în care putem experimenta competiţiile oficiale UEFA, precum şi Campionatul European din 2016.

NBA 2K16
(Visual Concepts/2K Sports)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

Motivul pentru care am ales un joc de fotbal pentru medalia de aur este lesne de înţeles: tot românu-i mare fan al sportului-rege, deci acest gen de jocuri va domina în preferinţele domestice. Totuşi, dacă este să căutăm cel mai complet simulator sportiv al anului, ne-am opri fără îndoială asupra lui NBA 2K16: pe lângă echipele de NBA, jocul oferă şi cele mai importante cluburi europene, grafică de top, emisiuni de analiză în timpii de loading şi multe, multe altele. Anul acesta, cireaşa de pe tort este însă modul Carieră, ce înglobează o poveste şi secvenţe cinematice scrise şi regizate de Spike Lee.

Menţiune: FIFA 16


Nu uitaţi să reveniţi pe Go4games în urmatoarele zile pentru cea de-a treia şi ultima parte a listei noastre de recomandări. În cazul în care aţi ratat prima parte a listei dedicate jocurilor anului 2015, o puteţi găsi aici. De asemenea, nu uitaţi să ne împărtăsiţi şi opiniile voastre despre ce titluri din 2015 ar merita să se afle printre aceste recomandări.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News