Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a II-a)

Autor: Cosmin Aionita | 25.12.2018
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a II-a)

În prima parte a listei noastre de recomandări referitoare la cele mai bune jocuri din 2018 ne-am oprit asupra celor mai bune RPG-uri, jocuri cu maşini şi titluri de strategie. În articolul de azi vom trece la următoarele trei categorii: shooter, acţiune şi aventură.

Deşi o categorie aglomerată în anii precedenţi, jocurile de tip shooter s-au dovedit a fi destul de rare şi/sau lipsite de ambiţie în 2018. Iar cele care au excelat la un anumit capitol (cum ar fi Call of Duty: Black Ops 4 cu al său mod Blackout) au dezamăgit din alte puncte de vedere (acelaşi Black Ops 4, lansat fără campanie single player).

În privinţa jocurilor de acţiune, posesorii de console PlayStation 4 au fost, de departe, cei mai răsfăţaţi anul acesta, în timp ce în domeniul jocurilor de aventură am avut parte, în 2018, de un amestec destul de reuşit de nou şi vechi, titlurile realizate în stil clasic fiind acompaniate de adventure-uri moderne, bazate pe bugete considerabile.


SHOOTER

FAR CRY 5
(Ubisoft)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Într-un peisaj destul de pustiu în ceea ce priveşte shooterele, aventura din Hope County, Montana s-a făcut imediat remarcată, Ubisoft păstrând în Far Cry 5 ingredientele care au transformat seria într-un veritabil succes: lumea de joc deschisă, cu floră şi faună credibile, mulţimea de vehicule şi arme, aliaţii de toate felurile (oameni sau animale), libertatea de mişcare şi decizie (în special în ceea ce priveşte abordarea luptelor) şi un antagonist carismatic şi sărit de pe fix. În plus, indiferent de platforma aleasă, Far Cry 5 s-a prezentat bine la nivel tehnic.

CALL OF DUTY: BLACK OPS 4
(Treyarch/Activision)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Vestea că titlul Call of Duty din acest an urma să fie lansat fără tradiţionala campanie single player a reuşit, din nou, să întoarcă o mulţime de degete acuzatoare către Activision. Totuşi, concentrându-se în întregime pe latura multiplayer a jocului, studioul Treyarch a reuşit să revitalizeze seria, într-o anumită măsură, prin introducerea celui mai finisat mod Battle Royale dintr-un joc de asemenea profil: Blackout. În plus, fanii vechi ai seriei au la dispoziţie multiplayer-ul competitiv clasic, precum şi foarte apreciatul mod Zombies, extins la rândul său.

Menţiuni: DESTINY 2: FORSAKEN, DUSK


ACTION (JOCURI DE ACŢIUNE)

GOD OF WAR
(Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Nu cred că are rost să insistăm foarte mult asupra motivelor pentru care God of War este, de departe, cel mai reuşit joc de acţiune al anului. Lăsând la o parte grafica excepţională, controlul şi luptele extrem de satisfăcătoare sau lumea deschisă fără a cădea în capcana repetitivităţii caracteristice multor titluri open world, God of War a impresionat şi graţie transformării aproape complete a personajului central Kratos, care dintr-o brută obsedată de răzbunare a devenit un războinic înţelept şi un tată preocupat, tabloul fiind întregit de fiul său Atreus, pe care, în mod sigur, îl vom întâlni şi în viitoarele titluri ale seriei.

MARVEL’S SPIDER-MAN
(Insomniac Games/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

După cum aminteam şi la început, când vine vorba de jocuri de acţiune, 2018 a fost, fără urmă de îndoială, anul celor de la Sony. Pe lângă superbul God of War, avem avut parte şi de Spider-Man, un joc în care cei de la Insomniac Games au reunit unele dintre cele mai reuşite mecanici de gameplay din titlurile anterioare, dar şi din jocurile concurenţei. Astfel am ajuns să avem parte de unul dintre cele mai “fun” jocuri de acţiune ale anului, cu probabil cel mai dinamic sistem de luptă din 2018 şi o poveste autentică, demnă de filmele sau benzile desenate ale celor de la Marvel.

Menţiuni: SHADOW OF THE TOMB RAIDER, DEAD CELLS


ADVENTURE (AVENTURĂ)

UNAVOWED
(Wadget Eye Games)
PC/Mac

Cititorii care urmăresc listele noastre anuale de recomandări ştiu că tindem să favorizăm titlurile clasice, de tip point and click, atunci când bine vorba de jocuri de aventură, iar 2018 nu face excepţie de la această regulă. Unavowed, de la veteranii aventurilor point and click tradiţionale Wadget Eye Games, a ieşit în evidenţă anul acesta, combinând mecanicile clasice ale genului cu o serie de elemente inedite, cum ar fi posibilitatea de a-ţi crea propriul erou jucabil, de a altera cursul poveştii prin intermediul propriilor decizii sau de a alege ce partener doreşti să te însoţească în anumite misiuni. Şi, după cum îi stă bine unui adventure care se respectă, povestea din Unavowed nu dezamăgeşte.

DETROIT: BECOME HUMAN
(Quantic Dream/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Detroit: Become Human este, fără îndoială, cel mai bun joc modern lansat de studioul francez Quantic Dream, atât din punctul de vedere al prezentării grafice, cât şi în ceea ce priveşte firul narativ pus în scena de regizorul David Cage. Abordând un subiect mai vechi – ipoteza existenţei androizilor ce pot dezvolta conştiinţă şi sentimente proprii – cei de la Quantic Dream au reuşit să creeze o poveste nouă, ce variază considerabil în funcţie de alegerile făcute de jucător, şi care evidenţiază rolurile excelente ale unor actori precum Valorie Curry (Kara), Bryan Dechart (Connor) sau Clancy Brown (Hank Anderson).

Menţiuni: LAMPLIGHT CITY, UNFORESEEN INCIDENTS


Vă invităm să reveniţi pe Go4games până la sfârşitul anului pentru următoarele părţi ale listei noastre de recomandări. În cazul în care aţi ratat prima parte a listei dedicate jocurilor anului 2018, o puteţi consulta aici.

Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea I): RPG, Racing, Strategie
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a II-a): Shooter, Action, Adventure
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a III-a): Sport, Horror, Open World
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a IV-a): Fighting, Platformer, Multiplayer
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a V-a): Grafică, Poveste, Premiul de excelenţă, Dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News