Jocurile anului 2019 (partea a III-a): aventură, sport, horror

Autor: Cosmin Aionita | 26.12.2019
Jocurile anului 2019 (partea a III-a): aventură, sport, horror

Prima parte a listei noastre dedicate celor mai bune titluri din 2019 s-a oprit asupra RPG-urilor, jocurilor cu maşini şi titluri de actiune, în timp ce a doua parte a fost rezervata shooter-elor, jocurilor de strategie şi action/aventure. Astăzi ne vom opri asupra titlurilor de aventură tradiţională, simulatoarelor sportive, dar şi asupra jocurilor horror.

Categoria jocurilor tradiţionale de aventură (point and click) a fost mult mai dinamică faţă de anii trecuţi, dacă ar fi să o judecăm prin prisma celor două recomandări de mai jos. Am avut parte de un titlu “made in România” de excepţie, secondat de un al doilea joc, construit pe baza mecanicilor caracteristice aventurilor old-school, însa livrat într-o prezentare grafică modernă.

În ceea ce priveşte jocurile cu tematică sportivă, ne obişnuisem ca omniprezentele “serii fotbalistice” să-şi împartă locurile fruntaşe între ele, cu eventualele rocade dintre ele, însă fără ca poziţiile lor să fie ameninţate cu adevărat. Şi, chiar dacă titlurile aferente altor sporturi iar au dat-o cu bâta-n baltă, căzând pradă microtranzacţiilor sau altor practici mai puţin fericite, doar una dintre prezenţele obişnuite a punctat decisiv, cel puţin pe plan local.

În domeniul jocurilor horror, ne-am obişnuit ca jocurile unei anumite serii să “dea tonul”, iar 2019 nu face excepţie de la această regulă. Surpriza vine de la cel de-al doilea titlu nominalizat, care a reuşit să rupă “blestemul” jocurilor licenţiate, livrând o experienţă horror de calitate.


ADVENTURE (AVENTURĂ)

GIBBOUS: A CTHULHU ADVENTURE
(Stuck in Attic)
PC/Mac

Chiar şi dacă nu ar fi fost realizat de echipa românească de la Stuck in Attic, Gibbous: A Cthulhu Adventure ar fi câştigat fără probleme în cadrul acestei categorii, jocul prezentând o intrigă inspirată din scrierile lui H.P. Lovecraft într-o manieră umoristică, ce face cinste surselor sale de inspiraţie, precum seria Monkey Island de la LucasArts. Totuşi, împletirea acestor influenţe cu cele locale adaugă acel strop de genialitate necesar oricărui adventure de calitate. Pe scurt, bibliotecarul distrat Buzz Kerwan este nevoit să bată lumea-n lung şi-n lat pentru dezlega blestemul unei cărţi malefice, ce i-a transformat pisica într-o creatură capabilă să vorbească. Călătoria îi va aduce chiar şi pe plaiurile transilvănene, unde veţi întâlni şi probabil cele mai bune glume din joc, iar preţul redus de pe Steam din această perioadă (numai 15,99€) fac din Gibbous un titlu de neratat pentru orice fan al genului.

OBSERVATION
(No Code/Devolver Digital)
PlayStation 4/PC

Observation vine cu o prezentare mult mai modernă decât titlurile pe care le întâlnim de obicei în cadrul acestui gen, întregul joc beneficiind de o realizare tridimensională, cu o grafică realistă, secvenţe cinematice extinse şi dialoguri vorbite in întregime. La bază însă, Observation rămâne un adventure tradiţional, din postura inteligenţei artificiale a unei staţii spaţiale internaţionale, jucătorul fiind nevoit să exploreze, să rezolve tot felul de puzzle-uri şi să ofere asistenţă Dr. Emma Fisher pentru a afla ce s-a întâmplat cu baza spaţială şi cu echipajul acesteia în urma unui accident misterios.

Menţiuni: LIFE IS STRANGE 2


SPORT

FIFA 20
(EA Sports/Electronic Arts)
PlayStation 4/Xbox One/PC

După peste 25 de ani de aşteptare, inevitabilul s-a produs: Electronic Arts a inclus în sfârşit, într-un joc al seriei FIFA, campionatul nostru intern, tulburata Ligă 1. Astfel, pe lângă obişnuitele meciuri cu Real Madrid, FC Barcelona, Liverpool, Bayern Munchen şi alţi giganţi ai balonului rotund, jucătorii se pot delecta acum şi cu confruntările dintre CFR Cluj şi FCSB sau dintre Dinamo Bucureşti şi Universitatea Craiova. Pe lângă aceste aspect deosebit de important pentru piaţa locală, EA a păstrat licenţele pentru cele mai importante competiţii inter-cluburi (cum ar fi UEFA Champions League), introducând şi modul Volta Football, o adevărată binecuvântare pentru cei care preferă jocul de sală, mini-fotbalul sau pur şi simplu o abordare mai simplistă a sportului-rege.

FOOTBALL MANAGER 2020
(Sports Interactive/SEGA)
PC

Surpriza vine în acest an de la ocupantul locului secund, Konami pierzând şi această poziţie în favoarea celor de la SEGA şi Sports Interactive. Football Manager 2020 rămâne cel mai realist şi apreciat manager fotbalistic, punând la dispoziţia jucătorilor o bază de date imensă de competiţii şi fotbalişti, fiind incluse 117 ligi din nu mai puţin de 53 de ţări, inclusiv primele două eşaloane din România. Aşadar, dacă vreţi să-i demonstraţi lui Victor Piţurcă cât de depăşit de situaţie a ajuns, preluaţi echipa din Craiova şi câştigaţi voi înşivă Liga Campionilor.

Menţiuni: eFOOTBALL PRO EVOLUTION SOCCER 2020


HORROR

RESIDENT EVIL 2
(Capcom)
PlayStation 4/Xbox One/PC

După ce, acum doi ani, Capcom a obţinut o victorie facilă în cadrul acestei categorii cu ajutorul lui Resident Evil 7, japonezii recidivează prin intermediul unui alt joc al aceleeaşi serii: remake-ul Resident Evil 2. Avem din nou ocazia să-i controlăm pe cei doi eroi Leon S. Kennedy şi Claire Redfield, în încercarea lor de a supravieţui epidemiei zombie din Raccon City. Fiecare personaj jucabil beneficiază de propria campanie, iar grafica a fost complet refăcută, remake-ul folosind o perspectivă third person over the shoulder în detrimentul camerelor fixe, precum şi o serie întreagă de mecanici de joc modernizate. În plus, Resident Evil 2 ne pregăteşte pentru evenimentele din Resident Evil 3, joc al cărui remake modern urmează să-şi facă apariţia în primăvara lui 2020.

BLAIR WITCH
(Bloober Team/Lionsgate Games)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Bazat pe evenimentele primului film din serie, jocul Blair Witch ne pune în pielea fostului poliţist Ellis Lynch, acesta alăturându-se operaţiunii de căutare a unui copil dispărut în padurea Black Hills. Avem de-a face cu o abordare ce combina horror-ul psihologic cu elementele de survival, protagonistul fiind nevoit să se folosească de camera video, de telefonul celurar, de lanternă şi, nu în ultimul rând, de căţelul Bullet, care îl acompaniază, pentru a supravieţui în pădure, pentru a respinge atacurile unor creaturi misterioase şi pentru a dezlega misterul copilului dispărut.

Menţiuni: THE DARK PICTURES ANTHOLOGY: MAN OF MEDAN, LAYERS OF FEAR 2


Vă invităm să reveniţi pe Go4games până la sfârşitul anului pentru următoarele părţi ale listei noastre dedicate celor mai bune jocuri din 2019. În cazul în care aţi ratat vreuna dintre recomandarile noastre anterioare, le puteţi găsi pe toate aici:

Jocurile anului 2019 (partea I): RPG, racing, acţiune
Jocurile anului 2019 (partea a II-a): shooter, strategie, action/adventure

Jocurile anului 2019 (partea a III-a): aventură, sport, horror
Jocurile anului 2019 (partea a IV-a): open world, fighting, platformer
Jocurile anului 2019 (partea a V-a): titluri exclusive pentru PS4, Xbox One şi Nintendo Switch
Jocurile anului 2019 (partea a VI-a): multiplayer, grafică, poveste
Jocurile anului 2019 (partea a VII-a): cele mai bune jocuri româneşti, realizarea şi dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News