Jocurile anului 2019 (partea a IV-a): open world, fighting, platformer

Autor: Cosmin Aionita | 27.12.2019
Jocurile anului 2019 (partea a IV-a): open world, fighting, platformer

Lista noastră privind cele mai bune jocuri din 2019 a început cu RPG-urile, jocurile cu maşini şi cele de acţiune (prima parte) şi a continuat cu shooterele, jocurile de strategie şi action/adventure (partea a doua), aventurile tradiţionale, simulatoarele sportive şi titlurile horror (partea a treia).

Astăzi ne vom opri asupra ultimelor trei categorii dedicate unor genuri specifice de jocuri: cele open world, titlurilor de fighting (lupte 1vs1) şi platformerelor. În ceea ce priveşte titlurile open world, 2019 a fost un an destul de bogat, însă multe dintre aceste titluri s-au axat pe shooting, recomandându-le mai degrabă pentru acea categorie. Din fericire, în categoria open world am beneficiat şi de cel mai original joc al anului.

Şi, în timp ce câştigătorul categoriei fighting era previzibil, numele seriei confundându-se de ani buni cu acest gen de jocuri, în domeniul platformerelor oferta s-a dovedit a fi bogată, atât ca număr de titluri, dar şi ca abordare a fiecăruia, existând jocuri care au pus accent pe progresia de tip Metroidvania, pe uneltele de creaţie puse la dispoziţia jucătorilor sau pe puzzle-urile integrate în acţiune.


OPEN WORLD

DEATH STRANDING
(Kojima Productions/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Death Stranding nu este un joc open world tradiţional şi nu-ţi umple harta de tot felul de simboluri aferente misiunilor sau activităţilor pe care le ai de îndeplinit. Ceaţia lui Hideo Kojima se rezumă la a transforma jucătorul într-un veritabil curier, ce trebuie să transporte diferite pachete pe un continent nord-american distrus în urma apariţiei unor dezastre mai mult sau mai puţin naturale. Pe lângă încărcătura emoţională ce reiese din aproape fiecare gest al eroului principal Sam Porter Bridges (interpretat magistral de Norman Reedus), familiarizarea cu lumea de joc propriu-zisă, cu terenul pe care îl ai de străbătut şi condiţiile meteorologice este mai importantă decât în oricare alt joc open world, transformând Death Stranding într-o abordare complet originală a genului.

DAYS GONE
(Bend Studio/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Sincer, am fost tentat să renunţ pur şi simplu la “medalia de argint” acordată acestei categorii, Days Gone fiind departe de ceea ce noi, în redacţia Go4games, am putea numi un “joc recomandat”. Totuşi, titlul celor de la Bend Studio bifează caracteristicile de bază ale genului open world, aducând şi câteva noutăţi, precum luptele împotriva hoardelor de sute de freakeri, fiind o alternativă pentru cine caută un joc open world convenţional. Şi, deşi mulţi au considerat Days Gone un joc bun spre foarte bun, recomandarea noastră ar fi totuşi, dacă nu aţi făcut-o deja, sa încercaţi mai degrabă unul dintre titlurile open world din anii trecuţi: Red Dead Redemption 2, Assassin’s Creed Odyssey sau Horizon: Zero Dawn – toate sunt mult mai bune decât Days Gone.

Menţiuni: TOM CLANCY’S THE DIVISION 2


FIGHTING

MORTAL KOMBAT 11
(NetherRealm Studios/Warner Bros.)
PlayStation 4/Xbox One/PC

Încă de la apariţia din 2011 a generaţiei noi de jocuri Mortal Kombat, seria a urcat calitativ cu fiecare nouă apariţie, cel mai recent titlu al său – Mortal Kombat 11 – aducând o distribuţie de personaje îndrăgite de fani, cu mai multe variaţiuni pe care jucătorii şi le pot personaliza singuri. Grafica a făcut un nou pas către fotorealism, fatalităţile au devenit şi mai spectaculoase, iar povestea – un element definitoriu pentru jocurile seriei Mortal Kombat – a introdus în ecuaţie călătoria în timp, punând faţă în faţă versiuni diferite ale aceloraşi luptători. În plus, pentru prima oară în istoria seriei, MK11 şi-a îmbrăţişat moştenirea cinematografică, jocul fiind promovat cu ajutorul temei muzicale din filmele omonime, iar personajul Shang Tsung, unul dintre luptătorii clasici, a fost interpretat de nimeni altul decât Cary Tagawa, actorul ce i-a dat viaţă şi în filmul din 1995.

SAMURAI SHODOWN
(SNK/Athlon Games)
PlayStation 4/Xbox One

A doua recomandare când vine vorba de fighting games este reprezentată de un titlu mai puţin cunoscut, fără notorietatea unor serii precum Street Fighter sau Mortal Kombat. Totuşi, cel mai nou Samurai Shodown a devenit un preferat al fanilor graţiei abordării (aparent) mai puţin complexe, la obiect, ce prioritizează loviturile individuale, bine plasate şi capabile să genereze damage generos, în detrimentul schemelor de control stufoase şi combo-urilor interminabile. Bineînţeles, ca orice astfel de joc care se respectă, Samurai Shodown ascunde propriile elemente definitorii, precum posibilitatea de a-ţi dezarma oponentul, ce poate schimba din mers cursul unei lupte.

Menţiuni: DEAD OR ALIVE 6


PLATFORMER

BLOODSTAINED: RITUAL OF THE NIGHT
(ArtPlay/505 Games)
PlayStation 4/Xbox One/Nintendo Switch/PC

Bloodstained: Ritual of the Night reprezintă încă una dintre dovezile că unii publisheri, cum ar fi Konami, pur şi simplu nu înţeleg ceea ce fanii îşi doresc. Koji Igarashi, producătorul seriei Castlevania, a fost nevoit să părăsească publisher-ul nipon şi să pornească o campanie finanţare prin intermediul Kickstarter pentru a realiza acest joc, o continuare spirituală pentru seria Castlevania. Iar rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor, cu o varietate mare a armelor şi a abilităţilor magice, cu multiple combinaţii posibile pentru personalizarea eroinei, cu moduri de joc suplimentare disponibile după terminarea campaniei principale şi cu o tranziţie către grafica 3D, fără a compromite însă gameplay-ul 2D care a consacrat genul.

SUPER MARIO MAKER 2
(Nintendo)
Nintendo Switch

Putem spune că Super Mario Maker 2 este visul oricărui “copil” (mai tânăr sau mai bătrân) care a crescut alături de titlurile iniţiale ale instalatorului italian. Prin intermediul acestui joc, oricine îşi poate crea propriile niveluri Mario în cinci stiluri diferite, fiecare aferent unuia dintre jocurile de bază ale seriei. Mai mult, Super Mario Maker 2 include şi o campanie proprie, ce numără nu mai puţin de 100 de niveluri create de Nintendo, precum şi elemente pe care nu le-aţi mai întâlnit în vreun titlu Mario precedent. Iar când v-aţi săturat de nivelurile incluse sau de cele proprii, puteţi găsi mereu provocări noi în cadrul celor create de comunitate.

Menţiuni: TRINE 4: THE NIGHTMARE PRINCE, YOOKA-LAYLEE AND THE IMPOSSIBLE LAIR


Vă invităm să reveniţi pe Go4games până la sfârşitul anului pentru următoarele părţi ale listei noastre dedicate celor mai bune jocuri din 2019. În cazul în care aţi ratat vreuna dintre recomandarile noastre anterioare, le puteţi găsi pe toate aici:

Jocurile anului 2019 (partea I): RPG, racing, acţiune
Jocurile anului 2019 (partea a II-a): shooter, strategie, action/adventure

Jocurile anului 2019 (partea a III-a): aventură, sport, horror
Jocurile anului 2019 (partea a IV-a): open world, fighting, platformer
Jocurile anului 2019 (partea a V-a): titluri exclusive pentru PS4, Xbox One şi Nintendo Switch
Jocurile anului 2019 (partea a VI-a): multiplayer, grafică, poveste
Jocurile anului 2019 (partea a VII-a): cele mai bune jocuri româneşti, realizarea şi dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News