Le știm din jocuri sau aplicații de mesagerie. Acum însă îți pot spori securitatea pe Internet

Autor: Cosmin Aionita | 03.11.2023
Le știm din jocuri sau aplicații de mesagerie. Acum însă îți pot spori securitatea pe Internet

Experții în securitate cibernetică au dezvăluit ca multe aplicații sau servicii web permit introducerea de caractere „emoji” în parolele de acces.

Inspirate din feedback-ul vizual oferit de aplicații grafice, precum jocurile video, aceste emoji (denumite în trecut și smiley-uri sau emoticoane) erau menite pentru a exprima diferite sentimente atunci când discutați prin mesaje text sau publicați o postare pe o rețea de socializare. Pe lângă scopul lor principal, acum emoji-urile se pot dovedi utile și pentru a securiza accesul la anumite aplicații.

Și asta pentru că fețele zâmbitoare cu care suntem obișnuiți sunt tratate de codul intern al acestor programe drept caractere normale, precum litere, numere sau semne de punctuație. Astfel, adăugarea unui asemenea simbol la o parolă alfa-numerică obișnuită poate spori siguranța acesteia, diminuând șansele ca aceasta să fie spartă prin forță brută.

Când un hacker încearcă să spargă prin forță brută o parolă care conține litere, numere și semne de punctuație, sunt mai puțin de o sută de variații pentru fiecare caracter pe care încearcă să-l ghicească.

Dar sunt nu mai puțin de 3600 de emoji-uri standardizate în formatul Unicode, deci adăugarea uneia dintre acestea la parola dvs. va forța hackerii să treacă prin aproximativ 3700 de variante pentru acel simbol.

Deci, în termeni de complexitate, o parolă realizată din până la cinci emoticoane diferite este echivalent cu o parolă normală formată din nouă caractere. Folosirea a șapte astfel de emoji-uri într-o singură parolă ar echivala cu o parolă de 13 caractere normale.

– Stan Kaminsky, expert în securitate cibernetică pentru Kaspersky

Totuși, nu toate aplicațiile sau serviciile online permit folosirea de astfel de caractere speciale în parole, deci, pentru acelea, veți fi nevoiți să vă limitați la parolele tradiționale. De asemenea, aceste emoji s-ar putea sa fie mai greu de introdus „în viteză” decât caracterele standard. Nu în ultimul rând, dacă cineva are acces la telefonul vostru, s-ar putea să afle ce emoji-uri folosiți pentru parolă dacă consultă lista celor mai folosite astfel de simboluri din aplicația de tastatură.

Așa că recomandarea specialiștilor este să vă limitați la 1-2 emoji-uri adăugate unei parole alfa-numerice pe care o utilizați deja. Totuși, utilizarea de astfel de caractere speciale în cadrul unei parole nu ar trebui să fie utilizată în dauna unor metode de securitate mai eficiente, precum utilizarea unor parole lungi, a unei aplicații de tip „password manager” și a funcției de two-factor athentification (2FA), acolo unde aceasta este disponibilă.

Sursa: The Sun

Urmărește Go4Games.ro pe Google News