Microsoft renunţă la sistemul DRM din Xbox One

| 20.06.2013
Microsoft renunţă la sistemul DRM din Xbox One

După un E3 2013 dominat de către cei de la Sony şi al lor PlayStation 4 (dacă ar fi să ne luăm după răspunsul venit dinspre gameri şi analişti), se poate spune că Microsoft a intrat in panică, făcând probabil cel mai disperat pas de la anunţarea consolei Xbox One: prin vocea lui Don Mattrick (preşedintele diviziei Interactive Entertainment Business), gigantul din Redmond a anunţat că renunţă la tot sistemul DRM (digital rights management) gândit iniţial pentru Xbox One.

Astfel, Microsoft renunţă la ideea de a face verificări online la fiecare 24 de ore, precum şi la obligativitatea ataşării unui joc retail de contul de Xbox Live. Se revine astfel la politica „clasică”, folosită şi de Xbox 360 (precum şi de viitorul PlayStation 4): jocurile retail de Xbox One vor putea fi împrumutate, vândute la mâna a doua sau oferite cadou fără nici un fel de restricţii suplimentare. De asemenea, jucătorii vor avea şi alternativa de a cumpăra jocurile în regim digital, de pe Xbox Live, în acest caz acestea ataşându-se de contul de Xbox Live.

Nu în ultimul rând, Xbox One a fost transformată într-o consolă region free, renunţându-se la restricţiile aplicate în funcţie de regiunile geografice unde va fi comercializată noua consolă Microsoft. Pentru a beneficia de eliminarea tuturor restricţiilor DRM anunţate iniţial, viitorii deţinători de Xbox One vor fi nevoiţi să se conecteze la internet o singura dată, pentru a descarcă un update; odată încheiat acest proces, conectarea online a consolei Xbox One nu va mai fi necesară.

Xbox One

Odată cu anunţarea noilor politici pentru Xbox One, o serie dintre facilităţile asociate cu vechiul sistem DRM au fost anulate: astfel, în cazul jocurilor retail, discul va trebui să fie prezent în unitatea optică a consolei pe tot parcursul duratei de joc, iar planul de sharing familial (Microsoft promisese că jocurile activate pe un cont de Xbox Live vor putea fi împărţite cu până la 10 prieteni/membri ai familiei) nu va mai fi valabil.

Pe de altă parte, instalarea jocurilor de pe discul optic pe hard disk va rămâne obligatorie, iar consola în continuare nu va funcţiona fără senzorul Kinect. De asemenea, publisherii third party vor avea posibilitatea de a impune o conexiune la internet pentru anumite titluri, în cazurile în care vorbim de jocuri multiplayer online sau titluri care necesită puterea de procesare suplimantară oferită de serviciile cloud.

Consola Xbox One va fi lansată în luna noiembrie a acestui an în 21 de ţări, printre care nu se numără şi România, la un preţ de 499$ în Statele Unite, 499€ în Europa şi 425£ în Regatul Unite al Marii Britanii.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News