PC-ul rămâne cea mai populară platformă în rândurile producătorilor de jocuri

Autor: Cosmin Aionita | 28.01.2019
PC-ul rămâne cea mai populară platformă în rândurile producătorilor de jocuri

Cu ocazia viitorului GDC 2019 (Game Developers Conference), ce va avea loc în perioada 18 – 22 martie 2019 în San Francisco, organizatorii au realizat un sondaj de opinie în rândurile a nu mai puţin de 4000 de dezvoltatori din industria jocurilor video.

Fără a fi o surpriză, având în vedere constanţa prezenţei computerelor personale în viaţa de zi cu zi, PC-ul este cea mai populară platformă în rândurile celor intervievaţi. Astfel, peste jumătate dintre participanţii la acest sondaj au recunoscut că ultimul lor joc a fost lansat pentru PC, iar numai 24% au afirmat că ultimul lor titlu a fost lansat pe PlayStation 4 (cea mai populară dintre console). Cât despre jocurile aflate acum în producţie, ce urmează să fie lansate în viitorul apropiat, nu mai puţin de 66% dintre cei intervievaţi au afirmat că lucreaza la titluri pentru PC, PlayStation 4 aflându-se şi acum în fruntea clasamentului consolelor, cu doar 31% dintre opţiuni.

La întrebarea referitoare la cea mai interesantă platformă pentru dezvoltatorii de jocuri, PC-ul s-a detaşat din nou, cu 60% dintre opţiuni, locul secund fiind ocupat de această dată de Nintendo Switch, cu un procentaj respectabil de 45%, PS4 completând podiumul cu 38% dintre voturile participanţilor.

În randurile celor care îşi comercializează jocurile pe PC, Steam rămâne cel mai popular sistem de distribuţie digitală, cu 47% dintre votorile intervievaţilor, în ciuda “asaltului” celor de la Epic Games cu noul lor Epic Games Store (care nici măcar nu este listat individual în preferinţele participanţilor la acest sondaj). Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre aceştia nu cred că facilităţile oferite de Steam justifică cota de 30% din încasări pe care Valve o pretinde pentru fiecare joc comercializat prin intermediul sistemului său.

Sondajul organizat de GDC 2019 include şi mai multe informaţii referitoare la structurile companiilor, la numărul de angajaţi, profiturile realizate prin intermediul multiplelor sisteme de distribuţie digitală, platformele de AR/VR preferate de producători etc. Rezultatele acestuia pot fi consultate, în detaliu, aici.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News