PlayStation 3 împlineşte 5 ani, domină piaţa consolelor în 2011

| 17.11.2011
PlayStation 3 împlineşte 5 ani, domină piaţa consolelor în 2011

După ce acum două zile am aniversat cea de-a zecea aniversare a primului model de Xbox, astăzi a venit rândul consolei PlayStation 3 să împinească nu mai puţin de 5 ani de când a fost iniţial lansată pe piaţa americană (pe 17 noiembrie 2006). Europa a primit-o aproape jumătate de an mai târziu, pe 23 martie 2007.

În ciuda dominării pieţei cu versiunea precedentă de consolă (PlayStation 2), Sony a avut un debut mai degrabă nefericit în ceea ce priveşte PS3-ul. După ce a trecut printr-un proces de redesign forţat înainte de lansare (s-a renunţat la controllerul în stil bumerang în favoarea design-ului clasic DualShock, din două porturi HDMI a rămas doar unul), consola a fost lansată la un preţ exorbitant de 599$, la un an întârziere faţă de principalul contracandidat – Xbox 360, de la Microsoft. Mai mult, jocurile exclusive PS3 lipseau la acea vreme.

Vânzările nu au fost deloc grozave, motiv pentru care Sony a început să reproiecteze modele mai ieftine ale consolei, anumite caracteristici fiind eliminate pentru a obţine un preţ de fabricaţie cât mai mic. Astfel, s-a renunţat la compatibilitatea cu software-ul de PS2, s-a micşorat capacitatea hard-disk-ului, au fost eliminate cititoarele de carduri etc. Marele pas a fost făcut însă atunci cand s-a trecut la noul form factor slim, în vara lui 2009, vânzările de PS3 explodând din acel moment.

Studiourile producătoare au început să lanseze din ce în ce mai multe titluri dedicate exclusiv consolei PlayStation 3, jocuri precum Metal Gear Solid 4: Guns of The Patriots, seriile Uncharted şi inFamous, precum şi God of War III sau Heavy Rain dovedindu-se a fi veritabile „must have”-uri pentru orice gamer care se respectă.

Astfel, graţie preţului din ce în ce mai mic, unităţii optice Blu-ray, dar şi serviciilor gratuite oferite de PlayStation Network, PlayStation 3 a început să se impună şi la capitolul vânzări, consola celor de la Sony depâşindu-şi în 2011 concurenţa – Nintendo Wii şi Xbox 360. Totuşi, în ceea ce priveşte vânzările globale, înregistrate de la momentul lansării şi până în prezent, PlayStation 3 ocupa în continuare abia cel de-al treilea loc, cu 55,5 milioane de console comercializate până în prezent, foarte aproape de cele 57 de milioane de Xbox 360-uri vândute de Microsoft.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News