Re-review: Spyro Reignited Trilogy şi Asterix & Obelix XXL 2

Autor: Cosmin Aionita | 14.12.2018
Re-review: Spyro Reignited Trilogy şi Asterix & Obelix XXL 2

Iată-ne şi în săptămânile ce preced sărbătorile de iarnă, perioadă marcată de o goană perpetuă după cadouri pentru cei dragi. Cu alte cuvinte, un moment cum nu se poate mai potrivit pentru a arunca o privire asupra unor noi apariţii din gama jocurilor “remasterizate”, cele două titluri alese pentru articolul de astăzi – Spyro Reignited Trilogy şi Asterix & Obelix XXL 2 – reprezentând cadouri excelente, din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, având în vedere că vorbim despre versiunile refăcute sau remasterizate ale unor jocuri mai vechi, preţul de achiziţie nu este tocmai ridicat, Spyro Reignited Trilogy fiind deosebit de atrăgător din acest punct de vedere, în pachet fiind incluse nu mai puţin de trei jocuri. În al doilea rând, ambele titluri propuse pentru acest episod Re-review sunt accesibile şi începătorilor sau jucătorilor de vârste fragede, concentrându-se pe personaje (inspirate) din desene animate. Nu doar cei mici se pot bucura însă de o aventură cu Asterix şi Obelix, spre exemplu, mulţi dintre gamerii cu experienţă crescând cu desenele animate sau benzile desenate cu cei doi gali viteji.

Aşadar, să discutăm în detaliu despre fiecare dintre aceste două titluri.


SPYRO REIGNITED TRILOGY
(PlayStation 4, Xbox One)

Succesul mult peste aşteptări înregistrat de colecţia Crash Bandicoot N.Sane Trilogy i-a convins pe cei de la Activision să scoată de la naftalină şi alte francize uitate în sertarul amintirilor din anii ’90. Astfel, studioul Toys for Bob a fost însărcinat cu refacerea completă a primelor trei jocuri din seria Spyro The Dragon, rezultatul materializându-se în colecţia Spyro Reignited Trilogy.

După cum lasă de înţeles şi denumirea acestui pachet, Spyro Reignited Trilogy include Spyro The Dragon, Spyro 2: Ripto’s Rage! şi Spyro: Year of The Dragon, refăcute de la zero folosind un motor grafic modern: Unreal Engine 4. Din fericire, farmecul acestor jocuri este menţinut, versiunile reimaginate ale micuţului dragon Spyro şi ale pretenilor săi fiind deosebit de simpatice şi expresive.

Spyro Reignited Trilogy

Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy

Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy

De altfel, cei de la Toys for Bob nu s-au limitat la a reface complet grafica jocului propriu-zis, incluzând în pachet şi versiuni modernizate ale secvenţelor cinematice, cu voci reînregistrate la standardul calitativ din ziua de azi şi animaţii de zile mari. O lipsă inexplicabilă este cea a subtitrărilor din aceste cutscene-uri, mai ales că acestea există în cazurile dialogurilor in-game.

Cât despre grafică, putem spune fără rezerve că Spyro nu a arătat niciodată atât de bine, diferenţele dintre versiunile originale şi cele refăcute fiind ca de la cer la pământ. Din păcate, acest aspect grafic refăcut şi rafinat vine cu problemele sale: un framerate limitat la doar 30 de cadre pe secundă, care suferă şi de pe urma unor probleme de stabilitate şi frame pacing. Mai puţin relevante pentru copii, acest gen de inconveniente pot deranja însă utilizatorii veterani, a căror experienţă de joc poate avea de suferit de pe urma stângăciilor de ordin tehnic.

Spyro Reignited Trilogy

Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy

Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy

Un alt aspect negativ al acestei colecţii este reprezentat de modul în care Activision a ales să livreze versiunile fizice ale acestui pachet. Mai exact, pe disc nu este inclus decât primul joc al trilogiei Spyro, pentru accesarea celorlalte două fiind necesară descărcarea unui update deosebit de “voluminos”. Cum îi explici copilului care doreşte să se joace cu “dragonul mov” în seara de Ajun că trebuie să mai aştepte până mâine pentru a se putea bucura de cadoul său?

Merită? Da. Dacă punem în balanţă punctele forte în comparaţie cu neajunsurile sale, Spyro Reignited Trilogy rămâne un pachet atractiv, cu trei jocuri refăcute cu o atenţie deosebită, la un nivel de detaliu de care nu se bucură nici măcar unele dintre titlurile contemporane cu pretenţii. Controlul este precis, nivelul de dificultate accesibil pentru toată lumea, iar preţul rămâne unul dintre principalele sale avantaje. Doar să vă înarmaţi cu răbdare şi o conexiune la Internet de bună calitate.

Spyro Reignited Trilogy

Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy

Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy


ASTERIX & OBELIX XXL 2
(PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC)

Trebuie să recunoaştem: jocul iniţial, despre a cărui remasterizare vorbim acum, este unul destul de obscur, lansat doar în Europa la mijlocul anilor 2000. Totuşi, Asterix & Obelix XXL 2 a fost apreciat la vremea sa, această ediţie nouă, dedicată tuturor platformelor moderne, reprezentând şansa de a încerca un joc bun despre care nu ştiam foarte multe până acum. Şi, pentru cei nefamiliarizaţi cu benzile desenate europene, ocazia perfectă de a face cunoştinţă cu simpaticii Asterix şi Obelix, vecinii lor din satul galilor, precum şi faimoasa lor poţiune magică.

De această dată, cei doi eroi pleacă în căutarea lui Panoramix, druidul din satul lor, până în îndepărtata Romă, unde Caesar a construit un parc de distracţii inspirat din actualul Las Vegas. Un mediu de joc cum nu se poate mai bun pentru a testa abilităţile de platforming ale celor doi protagonişti, urmaţi în aventura lor de simpaticul căţelus Idefix. Atât Asterix, cât şi Obelix, beneficiază de propriile mişcări speciale, propriul stil de luptă şi propriile combo-uri, jucătorul fiind nevoit să comute între cei doi atunci când situaţia o cere. Formula ar fi fost perfectă pentru o abordare multiplayer co-op, însă, din păcate, această opţiune nu este prezentă în Asterix & Obelix XXL 2.

Asterix & Obelix XXL 2

Asterix & Obelix XXL 2Asterix & Obelix XXL 2

Asterix & Obelix XXL 2Asterix & Obelix XXL 2

Gameplay-ul este fluent, secvenţele ce implică platforming şi rezolvare de puzzle-uri fiind acompaniate de scene de luptă extinse, în care Asterix şi Obelix înfruntă legiuni întregi de “romani nebuni”. Structura jocului (o lume interconectată, semi-deschisă) este surprinzător de complexă pentru un titlu provenit de pe PS2, iar povestea este redată prin intermediul unor secvenţe cinematice preluate direct din versiunea veche a jocului (încadrate totuşi pe ecran într-o “ramă” elegantă, cel puţin în versiunea de PlayStation 4 a jocului). Merită menţionate referinţele umoristice din poveste, cum ar fi includerea unor personaje-pamflet ce copiază unii dintre eroii îndrăgiţi din alte jocuri video (cum ar fi Lara Croft sau Sam Fisher).

Grafica nu se ridică la cel mai înalt nivel, fiind evident că avem de-a face cu un material-sursă ce provine din “epoca PS2”. Totuşi, în cazul ediţiei de PS4, Asterix & Obelix XXL 2 rulează la un framerate constant de 60 de cadre pe secundă, foarte potrivit pentru secvenţele de luptă şi platforming, ce pot necesita un anumit grad de precizie.

Asterix & Obelix XXL 2

Asterix & Obelix XXL 2Asterix & Obelix XXL 2

Asterix & Obelix XXL 2Asterix & Obelix XXL 2

Vocile sunt decente, însă jocul nu permite schimbarea limbii din meniul in-game şi nici combinarea dialogurilor într-o limbă cu subtitrările în alta. Astfel, pentru a beneficia de replicile vorbite în franceză (cele originale), am fost nevoiţi să schimbăm limba întregii interfeţe a consolei PS4 în franceză. Complicat şi incomod chiar şi pentru gamerii cu vechime, nici nu mai vorbim de copii (pentru care o astfel de experienţă ar fi putut reprezenta primii paşi în procesul de a deprinde o nouă limbă străină).

Merită? Da. Ba chiar vă recomandăm versiunile fizice ale jocului, care includ, în funcţie de ediţie, o serie de bonusuri fizice. Pachetul Limited Edition oferă un set de trei figurine cu Asterix, Obelix şi Idefix, surpinzător de bine realizate, în timp ce Collector’s Edition-ul include o statuetă Asterix, un tricou pentru copii cu logo-ul jocului, şi două litografii (preţul acestui din urmă pachet este însă cam mare, şi nu sunt incluse nici figurinele din ediţia Limited). “Puriştii” au întotdeauna varianta achiziţionării versiunilor de PC, la preţuri mai mici decât pe console (dar fără bonusurile fizice).

Asterix & Obelix XXL 2

Asterix & Obelix XXL 2Asterix & Obelix XXL 2

Asterix & Obelix XXL 2Asterix & Obelix XXL 2

Urmărește Go4Games.ro pe Google News