Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi Vanquish şi Outlast

Autor: Cosmin Aionita | 31.05.2017
Remake-uri şi remaster-uri: dacă doriţi să rejucaţi Vanquish şi Outlast

Din fericire, primăvara ce tocmai se încheie fost destul de bogată în ceea ce priveşte apariţiile de jocuri interesante, câteodată chiar originale, deci gamerii ar trebui să fie destul de satisfăcuţi cu ce au primit în această perioadă a anului. Mai mult, printre titlurile noi şi-au făcut apariţia şi relansările unor jocuri mai mult sau mai puţin clasice, remasterizate sau nu.

Astfel, în episodul de astăzi al seriei noastre ne vom opri asupra lui Vanquish, cea de-a doua apariţie recentă pentru PC din partea cuplului SEGA – Platinum Games (după Bayonetta, disecat deja în episodul precedent), precum şi asupra lui Outlast Trinity, un pachet destul de bine pus la punct, ce oferă acces la versiunile fizice a două jocuri, Outlast şi Outlast 2, precum şi la DLC-ul Whistleblower dedicat primului joc din serie.


VANQUISH
(PC)

Vanquish este un caz aproape similar cu Bayonetta: SEGA şi Platinum Games au lansat jocul iniţial pe consolele de generaţie trecută, oferind abia acum o portare pentru PC, ce-i drept cu numeroase îmbunătăţiri grafice. Şi, la fel ca în cazul lui Bayonetta, versiunea pentru Steam a lui Vanquish vine cu suport pentru rezoluţii până la 4K (sau chiar mai sus, dacă monitorul vă permite), precum şi numeroase opţiuni grafice, care vă permit să împingeţi până la extrem  nivelul vizual al jocului.

Totuşi, spre deosebire de Bayonetta, Vanquish este un third person shooter în care jucătorii pot controla liberi camera, nivelul de performanţă fiind afectat de acest aspect. Chiar şi aşa, cei care deţin un sistem de gaming cât de cât actualizat, cu o placă video din gama GeForce GTX 1070 spre exemplu, vor putea urca rezoluţia până la 4K (3840×2160), cu toate opţiunile grafice împinse la maximum, fără a afecta framerate-ul, care nu va coborî sub 60 de cadre pe secundă.

Vanquish

VanquishVanquish

VanquishVanquish

Din păcate, aceleaşi probleme referitoare la recunoaşterea unui display 4K din Bayonetta sunt prezente şi în Vanquish. Cu alte cuvinte, pentru a putea rula jocul pe un astfel de afişaj, trebuie să dezactivaţi scaling-ul din Windows 10 (de obicei setat la 300% pentru această rezoluţie). De asemenea, creşterea de rezoluţie şi/sau detalii are ca efect şi scăderea senzitivităţii mouse-ului în meniurile din Vanquish; din fericire, această problema nu se manifestă şi în jocul propriu-zis, unde controlul cu mouse-ul şi tastatura îmbunătăţeşte, în mod evident, experienţa de shooting.

Ca aspect general, deşi este mult mai bine definit, iar framerate-ul este în mod clar mult mai bun decât pe vechile Xbox 360 şi PlayStation 3, Vanquish pentru PC rămâne doar o portare a vechiului titlu de console de acum şapte ani. O arată, din păcate, şi calitatea mai scăzută a secvenţelor cinematice. Totuşi, asta nu înseamnă că nu avem parte de un shooter bun, plin de acţiune spectaculoasă şi adrenalină.

Merită? Da, cu menţiunea că, spre deosebire de Bayonetta, shooterele sunt mult mai comune pe PC, deci aţi avea de unde alege şi alte alternative. Totuşi, în cazul unei oferte de preţ bune, nu ar trebui să ezitaţi.

Vanquish

VanquishVanquish

VanquishVanquish


OUTLAST TRINITY
(PlayStation 4/Xbox One)

De obicei, în cadrul acestei rubrici, analizăm jocuri remasterizate, remake-uri sau relansări pe platforme moderne, cum este titlul prezentat mai sus. Totuşi, nu am putut trece cu vederea pachetul Outlast Trinity, pe care publisher-ul Warner Bros. Interactive Entertainment ni l-a pus la dispoziţie pentru a testa Outlast 2. Şi pentru că despre acest joc am vorbit deja suficient în review-ul dedicat, să vedem ce oferă în plus pachetul Outlast Trinity.

În primul rând, primiţi, într-un pret decent, atât noul Outlast 2, cât şi primul Outlast, precum şi DLC-ul acestuia – Whistleblower. Deci, undeva la 12-15 ore de gameplay la prima parcurgere, fără a contoriza eventualele reluări ale jocurilor pentru deblocarea de trofee etc.

Outlast

OutlastOutlast

OutlastOutlast

Mai mult, deşi dimensiunea acestor jocuri le-ar fi permis uşor producătorilor să le plaseze pe acelaşi disc, Outlast Trinity vine cu două discuri Blu-ray în cutie: pe unul se află Outlast şi DLC-ul Whistleblower, în timp ce pe al doilea se regăseşte noul Outlast 2. Astfel, dacă aţi jucat deja primul titlu, puteţi împrumuta discul unui prieten, sau chiar puteţi să cumpăraţi Outlast Trinity împreună cu un amic, împărţindu-vă discurile şi schimbându-le între voi atunci când terminaţi jocurile.

De asemenea, pentru colecţionari, este important să deţină jocurile în format fizic, mai ales că un DLC consistent precum Whistleblower nu a fost tocmai comun nici în rândurile deţinătorilor versiunii digitale a primului Outlast. Şi chiar merită jucat, având în vedere că umple oarecum golul dintre cele două titluri ale seriei, împrumutând într-o oarecare măsură inclinaţia spre latura cinematică a lui Outlast 2.

Outlast Whistleblower

Outlast WhistleblowerOutlast Whistleblower

Outlast WhistleblowerOutlast Whistleblower

Totuşi, lăsând la o parte calitatea propriu-zisă a celor două jocuri incluse, este păcat că pachetul Outlast Trinity nu a fost lansat şi într-o versiune fizică pentru PC. Chiar dacă la nivel tehnologic studioul Red Barrels a făcut treabă bună, jocurile rulând în rezoluţie FullHD şi 60fps pe ambele console, cred că existau suficienţi colecţionari care şi-ar fi dorit să deţină acest pachet fizic în versiune pentru PC.

Merită? Dacă va plac jocurile horror şi nu aţi încercat încă seria Outlast, cu siguranţă că da. Cu condiţia să deţineţi o consolă PlayStation 4 sau Xbox One…

Outlast 2

Outlast 2Outlast 2

Outlast 2Outlast 2

Urmărește Go4Games.ro pe Google News