RTX 4080 – o nouă viață pentru jocurile video clasice: The Witcher 3 Next-gen și Portal with RTX

Autor: Cosmin Aionita | 30.01.2023
RTX 4080 – o nouă viață pentru jocurile video clasice: The Witcher 3 Next-gen și Portal with RTX

Odată cu apariția seriei 40 a familiei de plăci video GeForce RTX de la NVIDIA (ce include modelele 4090, 4080 și 4070Ti), ne-am propus să facem un experiment interesant. În timp ce în trecut ne-am concentrat pe apariții noi, ce abia descopereau posibilitățile oferite de Ray Tracing și primele generații de DLSS (Deep Learning Super Sampling), astăzi ne-am oprit asupra a două jocuri clasice, care au primit însă o nouă viață grație suitei de tehnologii RTX. Este vorba de Portal, clasicul puzzle first person de la Valve, reimaginat complet de NVIDIA și Lightspeed Studios în cadrul ediției Portal with RTX, dar și despre foarte apreciatul RPG The Witcher III, ce a primit un update next-gen de curând, care include numeroase elemente vizuale bazate pe Ray Tracing.

Cu alte cuvinte, cu ajutorul unei arhitecturi precum Ada Lovelace, dar și al interesului arătat de producători, jocurile mai vechi pot căpăta dimensiuni complet noi, rivalizând cu cele mai recente apariții din domeniu și chiar depășindu-le din anumite puncte de vedere. Aici intră în scena și poate cea mai mare noutate adusă de seria RTX 40, și anume cea de-a treia generație a rutinelor DLSS.

Marea diferență dintre DLSS 3 și versiunile anterioare este includerea tehnologiei Optical Multi Frame Generation, care este capabilă să genereze cadre noi cu ajutorul inteligenței artificiale. Cu alte cuvinte, pe lângă renderizarea la o rezoluție internă mai mică și, apoi, reconstrucția imaginii finale cu aportul AI-ului, acum DLSS este capabil să se folosească de machine learning pentru a genera întregi cadre suplimentare, sporind astfel framerate-ul jocului rulat. Și, după cum vom vedea un pic mai târziu, DLSS 3 este vital pentru a obține atât efectele vizuale de nouă generație la care tânjim atât de mult, precum și performanța necesară pentru o experiență de joc fluentă.

Configurația de test

Pentru a pune în valoare ce au de oferit aceste jocuri din punct de vedere vizual, dar și pentru a păstra un nivel de relativă accesibilitate din punct de vedere financiar, am folosit o configurație considerată de top acum aproximativ doi ani, cuplată cu o nouă placă video NVDIA GeForce RTX 4080. Cu alte cuvinte, soluția de upgrade pe care ar putea-o alege foarte mulți gameri cu sisteme performante ce datează de 1 – 2 ani.

  • Procesor: AMD Ryzen 9 5900X 12-core
  • Placă de bază: ASRock B550 Pro4
  • Memorie RAM: 32GB DDR4 3200MHz
  • Video: NVIDIA GeForce RTX 4080 16GB
  • Stocare: NVMe SSD 1 TB

Pe acest sistem am folosit Windows 10 64-bit, adus la zi în ceea ce privește update-urile disponibile din partea Microsoft, cât și driverele Game Ready oferite de NVIDIA (528.24). Am preferat Windows 10 pentru că, în continuare, este cel mai utilizat sistem de operare în statisticile lunare publicate de Steam și considerăm că rămâne prima opțiune a unui utilizator care optează pentru upgrade-ul plăcii video dintr-o configurație deja existentă, cu OS instalat, stabil și funcțional.

Ca mențiuni speciale, am actualizat BIOS-ul plăcii de bază la cea mai recentă versiune disponibilă pe site-ul producătorului, care adaugă optimizări pentru seria RTX 40 de la NVIDIA. De asemenea, am activat și opțiunea „resizable BAR” din BIOS, pentru un spor de performanță grafică. Nu în ultimul rând, pentru a putea profita de utilizarea funcției Frame Generation oferite de DLSS 3, în Windows 10 trebuie să activați opțiunea „Hardware-accelerated GPU scheduling” (regăsită în Settings/Display/Graphics Settings).

În final, am optat pentru două variante de redare a semnalului video: un monitor ultra-wide, cu rezoluție 3440×1440, alături de un TV modern 4K, cu rezoluție 3840×2160 și rata de refresh de 120Hz. Monitoarele ultra-wide devin din ce în ce mai populare în rândurile pasionaților de gaming, aspect ratio-ul de 21:9 fiind capabil să redea un câmp de vizualizare mai larg și mai cuprinzător, afișând astfel o porțiune mai mare a lumii de joc. Capturile de ecran pe care le veți putea admira în cadrul acestui articol au fost realizate folosind acest monitor.

În schimb, televizoarele 4K, odată cu upgrade-ul la standardul HDMI 2.1 (ce permite rată de refresh de 120Hz în rezoluție 4K cu HDR, VRR etc.), devin opțiuni ce nu trebuie neglijate, mai ales pentru gamerii care pot plasa unitatea PC-ului în vecinătatea TV-ului și care nu se sfiesc să folosească un controller. De altfel, pentru a acoperi toate aceste scenarii, am testat ambele jocuri atât cu ajutorul nemuritorului combo de mouse și tastatură, cât și utilizând un controller wireless de Xbox Series (conectat la PC printr-un receiver USB oficial Microsoft).

Foto: NVIDIA

THE WITCHER III NEXT-GEN UPDATE

Înainte de a vă oferi detalii suplimentare, trebuie să vă avertizăm că update-ul next-gen pentru The Witcher III nu este tocmai foarte stabil. Pe parcursul procesului nostru de testare, am întâmpinat unele probleme, precum crash-uri neașteptate.

Acest update next-gen adaugă jocului o sumedenie de noutăți și îmbunătățiri vizuale, printre care suportul extins pentru Ray Tracing, numeroase aspecte ale jocului fiind redate cu ajutorul acestei tehnologii. Astfel, după aplicarea acestui update, The Witcher III capătă iluminare globală Ray-Traced, reflexii Ray-Traced, ambient occlusion Ray-Traced și umbre Ray-Traced, cu posibilitatea de a le (dez)activa, pe fiecare, individual.

RTX 4080

Am ținut la două aspecte importante legate de calitatea imaginii din acest joc. Având în vedere configurația sistemului folosit, am insistat pentru preset-ul calitativ RT Ultra (cu toate efectele Ray Tracing activate și celelalte opțiuni grafice împinse la valorile maxime). De asemenea, atunci când am folosit DLSS, am optat pentru preset-ul Quality pentru a menține calitatea imaginilor afișate la cel mai înalt nivel posibil. Chiar nu vrei să investești într-un upgrade serios precum un RTX 4080 și să nu profiți la maximum de ceea ce are de oferit o astfel de soluție grafică.

Nu ar trebui să luați rezultatele noastre drept literă de lege, framerate-urile din noua variantă de The Witcher III fiind destul de variabile, în funcție de zona pe care Geralt o parcurge (unele arii sunt mai pretențioase decât altele), de efectele meteorologice afișate sau de nivelul de intensitate a acțiunii. Noi ne-am rezumat să explorăm în detaliu zona de început a jocului, din proximitatea așezării White Orchard.

RTX 4080

Și, trecând la testele propriu-zise, cei cu simțurile fine vor remarca că, odată cu activarea opțiunii Frame Generation, percepi un oarecare lag în ceea ce privește modul în care Geralt răspunde la comenzile primite de la mouse și tastatură. Modul în care percepi acest input delay variază în funcție de mai mulți factori, precum senzitivitatea utilizată pentru mouse, și s-ar putea să fie imperceptibil pentru o anumite categorie de public, în special dacă se folosește un controller. De altfel, jocul activează automat NVIDIA Reflex, pentru a diminua la minimum latența, atunci când este pornită opțiunea Frame Generation.

De asemenea, vă spuneam că noua versiune de The Witcher III nu este tocmai stabilă. Spre exemplu, cu opțiunea Frame Generation activată, crash-ează constant după câteva minute de gameplay. Din fericire, dezactivarea overlay-ului GOG Galaxy a rezolvat această problemă. Uiți însă de toate aceste piedici când remarci că, cu toate setările calitative împinse la maximum și toate efectele de Ray Tracing activate, The Witcher III depășește 100fps, în mod constant, în rezoluția ultra-wide amintită mai devreme. Cu alte cuvinte, o experiență vizuală de zile mari, la un framerate capabil să solicite și monitoarele sau TV-urile cu rate de refresh înalte.

RTX 4080

Ca experiment, am dezactivat Frame Generation, obținând în continuare framerate-uri jucabile, ce oscilau în jurul valorii de 60 de cadre pe secundă. Totuși, în zonele mai aglomerate, fără Frame Generation, am remarcat și scăderi pe la 50fps.

Spre exemplu, într-o astfel de zonă solicitantă, în care DLSS Quality (Frame Generation dezactivat) a livrat in jur de 60fps, niciuna dintre metodele alternative de antialiasing și upscaling implementate în joc nu au făcut față. Cu DLSS dezactivat, soluția de TAA (Temporal Anti Aliasing) inclusă nu reușește să ofere decât maximum 40fps, iar alternativa FSR (AMD Fidelity FX Super Resolution) livrează în jur de 45-46fps. Pentru a vă face o impresie cât mai clară referitoare la aportul impresionant pe care îl poate avea DLSS 3, în aceeași scenă, cu DLSS Quality și Frame Generation activate, am obținut peste 110fps, un spor masiv de performanță!

RTX 4080

Trecând la testarea pe televizorul 4K, în rezoluție 3840×2160 cu Frame Generation activat, framerate-ul a oscilat în jurul valorii de 80fps, cu unele mici scăderi, experiența dovedindu-se foarte fluentă și jucabilă. Cu Frame Generation dezactivat, în schimb, numărul de cadre pe secundă tinde spre valorile inferioare ale plajei de 50 – 60fps și poate coborî chiar și sub 45fps în luptele mai intense. Fără DLSS, în 4K, framerate-ul este înjumătățit, ajungând la aproximativ 30fps, această variantă nereprezentând o soluție viabilă.

Drept o concluzie legată de performanță, vă recomandăm abordarea lui The Witcher III next-gen cu Frame Generation activat și, dacă sunteți obișnuit cu un asemenea accesoriu, cu ajutorului unui controller. Input lag-ul va fi imperceptibil, iar experiența extrem de fluentă, fie că alegeți un monitor ultra-wide, fie că doriți să vă jucați pe un TV 4K de dimensiuni generoase.

RTX 4080

Dacă vreți să eliminați complet input delay-ul, The Witcher III next-gen merge abordat și cu Frame Generation dezactivat (dar cu DLSS pornit!), însă nu recomandăm această opțiune decât pentru cei cu monitoare sau TV-uri mai vechi, cu rate de refresh de maximum 60Hz.

În ceea ce privește aportul vizual al trecerii de la versiunea standard a jocului la cea next-gen, cu opțiunile de Ray Tracing activate, diferențele sunt evidente (le puteți admira și în screenshot-urile atașate), iar The Witcher III merită parcurs încă o dată pentru a-i admira noile „straie grafice”, în ciuda neajunsurilor de stabilitate.

RTX 4080

PORTAL WITH RTX

Spre deosebire de The Witcher III, al cărui update next-gen folosește ceea ce NVIDIA a numit inițial renderizare hibrid (cu baza redată prin rasterizare și doar anumite completări, precum umbrele sau reflexiile, afișate cu Ray Tracing), Portal with RTX continuă drumul început de Lightspeed Studios cu Quake 2 RTX, oferind un render de tip „path tracing”. Cu alte cuvinte, toate elementele din Portal with RTX sunt redate în întregime cu ajutorul tehnologiilor bazate pe Ray Tracing.

Astfel, în ciuda vârstei jocului inițial realizat de Valve, versiunea cu RTX este extrem de solicitantă din punct de vedere hardware. Chiar și în aceste condiții, am mers pe preset-ul calitativ Ultra, recomandat de NVIDIA pentru plăcile video din gama RTX 40. Un pic deranjant în această ediție este faptul că trebuie să comuți mai mereu între două meniuri separate pentru a ajusta setările grafice (cel clasic al jocului, de unde poți schimba rezoluția, și cel nou, apelabil prin combinația ALT + X, prin intermediul căruia controlezi toate aspectele vizuale moderne).

RTX 4080

Din nou, activarea DLSS 3, cu opțiunea de Frame Generation inclusă, induce un input lag subtil, însă oferă de departe cea mai fluentă experiență de joc, cu framerate-uri ce urcă serios peste 100fps în rezoluția ultra-wide 3440×1440. Puteți elimina complet lag-ul dezactivând Frame Generation, framerate-ul ajungând undeva sub 60fps, însă în continuare foarte jucabil.

Având în vedere că vorbim despre un joc complet path-traced, dezactivarea completă a DLSS nu este o idee prea bună, livrând un framerate de 20-30fps, sub limita a ceea ce am putea numi jucabil. Ca o paranteză, abordarea lui Portal with RTX într-o rezoluție utra-wide este o idee chiar bună, FOV-ul permis de o asemenea rezoluție oferind o perspectiva mai bună asupra camerelor de test incluse în joc.

RTX 4080

Trecerea la 4K nu are un impact neapărat negativ asupra performanței, dacă menții Frame Generation activat, framerate-ul livrat în acest caz plasându-se la limita inferioară de 70fps, dar urcând de multe ori și peste 80fps. În acest scenariu, Portal with RTX s-a dovedit a fi extrem de jucabil, în special cu ajutorul unui gamepad, unde input lag-ul este imperceptibil. Nici dacă dezactivezi Frame Generation, în rezoluție 4K, situația nu este neapărat dramatică: performanța se va situa undeva la limita superioară a plajei dintre 40 și 50fps.

La socoteala finală, vă puteți bucura de aspectul vizual modern al lui Portal with RTX pe un televizor sau monitor 4K, cu Frame Generation activat, recomandarea noastră fiind să abordați jocul cu un controller, dacă folosiți această configurație. Alternativ, pentru un monitor de rezoluții mai mici sau ultra-wide, puteți juca și cu Frame Generation dezactivat, cu un nivel de performanță satisfăcător.

RTX 4080

Înainte de final

Nu aș caracteriza concluziile trase pe parcursul acestui articol drept verdicte finale. Framerate-urile înregistrate prin activarea DLSS 3 Frame Generation pe un RTX 4080, chiar și în cele mai solicitante scenarii, impresionează, oferind experiențe de joc extrem de fluente. „Prețul” pe care trebuie să-l plătiți însă este cel al unui input delay variabil, ce ar putea fi imperceptibil pentru unii jucători sau destul de deranjant pentru alții.

Totuși, așa cum DLSS a evoluat de-a lungul timpului, NVIDIA perfecționându-și tehnicile de reconstrucție a imaginilor, mai mult ca sigur că și tehnologia Frame Generation va fi îmbunătățită, oferind posesorilor de plăci video RTX 40 (sau, în viitor, mai noi) soluția „de facto” pentru redarea celor mai solicitante efecte din jocurile video, la cel mai înalt nivel de performanță.

RTX 4080

Urmărește Go4Games.ro pe Google News