S-a stins Sim Wong Hoo, fondatorul Creative Labs și părintele Sound Blaster-ului

Autor: Cosmin Aionita | 09.01.2023
S-a stins Sim Wong Hoo, fondatorul Creative Labs și părintele Sound Blaster-ului
Foto: Creative Labs

Într-o declarație oficială lansată chiar la începutul acestui an, a fost anunțat decesul lui Sim Wong Hoo, fondatorul și conducătorul companiei Creative Technology (cunoscută drept Creative Labs în occident) din 1981 și până acum. Conform comunicatului oficial, Sim Wong Hoo a trecut în neființă „într-un mod liniștit”, pe 4 ianuarie 2023, la vârsta de 67 de ani. Nu a fost dezvăluita cauza morții.

Pentru o perioadă îndelungată, numele Creative Labs a fost sinonim cu hardware-ul audio de pe PC. Și asta grație seriei de plăci audio Sound Blaster, care a debutat în 1989 și s-a impus foarte rapid, devenind standardul audio în industria jocurilor video. Atât de rapidă a fost ascensiunea soluțiilor audio dezvoltate de Creative Labs încât Ad Lib, liderul pieței înainte de apariția seriei Sound Blaster, a fost nevoit să declare falimentul în 1992.

Seria de plăci audio Sound Blaster a trecut prin multiple generații de-a lungul timpului, precum foarte popularul Sound Blaster Pro din 1991, care a contribuit la încasările de peste 1 miliard de dolari pe care Creative Labs le înregistra la mijlocul anilor ’90.

Creșterea în popularitate a soluțiilor audio integrate pe plăcile de bază a lovit însă puternic în piața plăcilor de sunet dedicate: pentru a se adapta, Creative Labs a încercat să se orienteze și către alte produse, precum unitățile optice CD și DVD sau acceleratoarele 3D (cum ar fi cele bazate pe popularul cip 3dfx Voodoo 2). Aceste inițiative nu au avut însă rezultatul scontat, compania concentrându-se pe ceea ce știa să realizeze cel mai bine: soluțiile audio PC dedicate entuziaștilor.

De notorietate a fost și procesul intentat de Creative Labs în 2006 celor de la Apple, legat de sistemul de navigare a interfeței de pe playerele iPod, „inspirat” din soluția regăsită pe produsele similare din gama playerelor MP3 Creative Zen. Până la urmă, cele două companii au ajuns la un acord, iar Apple a plătit 100 de milioane de dolari către Creative pentru a le putea folosi brevetul.

Conform mesajului de adio publicat pe site-ul oficial Creative Labs, Sim Wong Hoo, născut în 1955, a fost „un vizionar, un inventator și un antreprenor care a oferit voce PC-ului”.

Sursa: PC Gamer, Creative Labs

Urmărește Go4Games.ro pe Google News