Top 10 cele mai bune jocuri de PC din 2011

| 16.12.2011
Top 10 cele mai bune jocuri de PC din 2011

Mai avem de aşteptat mai puţin de o săptămână până când Moş Crăciun urmează să ne viziteze, lumea intrând din nou în febra sărbătorilor de iarnă. Goana după cadouri este la ordinea zilei şi, pentru că totuşi suntem împătimiţi ai jocurilor video, ne-am gândit să vă oferim câteva sugestii în acest sens.

Astfel, ne-am oprit asupra unui top de zece jocuri dedicate PC-ului, fiecare dintre acestea constituind un cadou demn de orice gamer care se respectă. Din fericire, 2011 a fost un an bogat în ceea ce priveşte jocurile video, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. De asemenea, nu a lipsit nici varietatea, jocurile de actiune selectate acoperind o gamă destul de largă de genuri, pornind de la strategie, trecând prin curse auto, jocuri de acţiune şi sfârşind cu puzzle-uri sau RPG-uri.

Acestea fiind spuse, în continuare puteţi consulta topul celor mai bune jocuri de PC din 2011.


Shogun 210. SHOGUN: TOTAL WAR 2
Creative Assembly/SEGA

În 2011, cei de la Creative Assembly au revenit cu o continuare a seriei ce le-a adus faima. Shogun 2: Total War acoperă o perioadă celebră din istoria Japoniei, Sengoku Jidai (Warring States), plină de conflicte şi trădări, campania single player oferind posibilitatea de a juca alături de zece clanuri principale.

Gameplay-ul este împărţit între partea pe ture, care se desfăşoară pe harta strategică, şi luptele în timp real. Trebuie stăpânite mai multe aspecte ale jocului: recrutarea de trupe, dezvoltarea economică şi cercetarea celor două ramuri de dezvoltare (Way of the Bushido şi Way of the Chi).

Economia şi diplomaţia sunt mai importante ca niciodată, iar bătăliile au fost tratate cu aceeaşi atenţie, existând numeroase strategii ce pot fi abordate. Nu în ultimul rând, prezentarea grafică de excepţie şi suportul DirectX 11 recomandă Shogun 2: Total War şi celor mai exigenţi gameri.


DiRT 309. DiRT 3
Codemasters

DiRT 3 accentuează şi mai mult latura arcade trasată de Codemasters încă din primele două jocuri ale seriei. Pe lângă competiţiile de raliu şi întrecerile pe circuit inchis, DiRT 3 vine cu o noutate absolută: Gymkhana, un mod de joc nou care implică realizarea de trucuri şi manevre spectaculoase (sărituri, derapaje controlate etc.) pentru a dobândi un număr cât mai mare de puncte.

Grafic, creaţia celor de la Codemasters este la înălţime, chiar dacă suportul DirectX 11 este neglijabil. Totuşi, jocul beneficiază de o optimizare deosebită, rulând foarte fluent chiar şi pe sisteme nu atât de performante.

Ca o noutate pentru serie, DiRT 3 poate fi acum abordat în multiplayer şi de doi jucători pe acelaşi sistem, prin intermediul opţiunii splitscreen.


Dead Space 208. DEAD SPACE 2
Visceral Games/Electronic Arts

În urma întâmplărilor horror de pe nava USG Ishimura, protagonistul Isaac Clarke se trezeşte fără cunoştinţă într-un spital de pe staţia spaţiala The Sprawl, căzută victimă unei noi invazii a extratereştrilor necromorfi.

Dead Space 2 foloseşte aceeşi cameră third person din primul joc, povestea, grafica şi tensiunea creată fiind însă net superioare în această continuare.

Pe lângă consistenta campanie single player, Dead Space 2 conţine, în premieră pentru serie, şi un mod multiplayer, care oferă posibilitatea de a întruchipa şi nemiloşii necromorfi.


Battlefield 307. BATTLEFIELD 3
DICE/Electronic Arts

Anul 2011 a fost generos în ceea ce priveşte shooterele, însă, până la urmă, a trebuit să ne oprim la un singur astfel de joc. Battlefield 3 a fost alegerea logică, titlul celor de la DICE impresionând prin poate cel mai avansat motor grafic al momentului – Frostbite 2.

Graţie acestei tehnologii, relativa monotonie a campaniei single player poate fi trecută cu vederea, ieşind în evidenţă excelentul multiplayer, precum şi posibilităţile de a conduce vehicule şi de a distruge mediul înconjurător.

Totuşi, pentru a vă bucura aşa cum se cuvine de Battlefield 3, aveţi nevoie de un sistem de gaming performant, echipat cu o placă grafică de top.


Driver San Francisco06. DRIVER: SAN FRANCISCO
Ubisoft Reflections/Ubisoft

Una dintre cele mai plăcute surprize ale anului 2011, Driver: San Francisco a reuşit să facă uitate impresiile iniţiale nu neapărat favorabile, impresionând printr-o implementare originală a ideei de racing într-un mediu de joc deschis.

Este vorba despre mecanica de joc numită „shift”, care permite protagonistului John Tanner să intre în pielea oricărui şofer din San Francisco şi să conducă astfel orice maşină, în încercarea de a-l stopa pe periculosul criminal Charles Jericho.

Nu în ultimul rând, posibilitatea de a folosi „shift” şi în multiplayer aduce o nouă dimensiune modurilor de joc online, asigurând jocului celor de la Ubisoft Reflections un bine meritat loc în acest top.


The Witcher 205. THE WITCHER 2: ASSASSINS OF KINGS
CD Projekt RED/Namco Bandai

Geralt din Rivia s-a întors în The Witcher 2: Assassins of Kings, unul dintre cele mai impresionante şi consistente RPG-uri din 2011. Povestea tipică universului, care poate varia în funcţie de alegerile făcute de jucător, asigură lui The Witcher 2 o durata de joc apreciabilă.

Nu în ultimul rând, nu poţi rămâne indiferent la grafica din The Witcher 2: Assassins of Kings, titlul conceput de polonezii de la CD Projekt RED fiind unul dintre cele mai arătoase jocuri ale anului 2011.

Mai mult, de la lansare şi până acum, producătorii au asigurat suport constant pentru joc, lansând patch-uri şi conţinut gratuit suplimentar pentru The Witcher 2: Assassins of Kings.


Portal 204. PORTAL 2
Valve Corporation

Dacă acţiunea furibundă sau luptele medievale nu vă pasionează, poate Portal 2 este exact ceea ce căutaţi. Cel mai nou joc al celor de Valve (părinţii seriei Half-Life) ne readuce în complexul stiintific Aperture Science, unde inteligenţa artificială GLaDOS este adusă din nou la viaţă.

De această dată însă, jocul nu se rezumă doar la câteva puzzle-uri adunate laolaltă într-o campanie de câteva ore. Povestea lui Portal 2 este mult mai bine dezvoltată, cu întorsături de situaţie spectaculoase şi puzzle-uri inedite, durata de joc fiind considerabil crescută.

Mai mult, Valve a implementat şi o campanie cooperativă pentru doi jucători, complet diferită de aventura single player. Nu în ultimul rând, primul pachet DLC – Portal 2: Peer Review – este oferit complet gratuit.


Deus Ex Human Revolution03. DEUS EX: HUMAN REVOLUTION
Eidos Montreal/Square Enix

Combinaţia ideală dintre un joc de acţiune şi un RPG, Deus Ex: Human Revolution spune povestea lui Adam Jensen, şeful securităţii în cadrul companiei Sarif Industries, unul dintre cei mai mari fabricanţi şi distribuitori de proteze şi implanturi cibertenice din lume.

Aflată în pragul unei descoperiri de proporţie, compania este atacată de o grupare de mercenari, care ucid mai mulţi oameni de ştiinţă şi îl rănesc grav pe Jensen. Salvat cu ajutorul implanturilor cibernetice, Jensen jură răzbunare celor care au provocat atacul.

Deus Ex: Human Revolution beneficiază de un gameplay foarte variat: pot fi folosite armele de foc, se poate recurge la furişări şi drumuri alternative sau la diverse hack-uri. Nu lipsesc nici secvenţele prelungite de dialog, creându-se astfel o atmosferă de excepţie.


Batman Arkham City02. BATMAN: ARKHAM CITY
Rocksteady/Square Enix

Povestea noului Batman are loc după evenimentele din Arham Asylum, Joker, alături de alţi criminali periculosi (Two Face, The Penguin, Mr. Freeze etc.) fiind încarceraţi într-un nou penitenciar – Arkham City, construit folosind una dintre porţiunile mai vechi ale oraşului Gotham.

Batman: Arkham City este structurat acum ca un joc open-world, existând atât misiuni principale, legate direct de firul narativ, cât şi obiective secundare foarte bine dezvoltate. Gameplay-ul este foarte familiar celor care au trecut deja prin Arkham Asylum, Rocksteady îmbunătăţind formula cu mai multe tipuri de inamici şi mai multe mişcări de luptă.

Pe lângă controlul personajului principal, a fost adăugată şi posibilitatea de a juca alături de Catwoman, care are propriile episoade pe parcursul poveştii.


The Elder Scrolls V Skyrim01. THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM
Bethesda Game Studios/Bethesda Softworks

Ales drept jocului anului 2011 de către foarte multe publicaţii de profil, The Elder Scrolls V: Skyrim îşi merită cu prisosinţă acest titlu.

RPG-ul produs de Bethesda Game Studios este de departe cel mai bogat în conţinut joc al acestui an, fiind plin de tot felul de quest-uri, plecând de la cele principale, trecând prin poveşti adiacente şi terminând cu obiective generate aleatoriu, care îi prelungesc alarmant de mult durata de viaţă.

Lăsând la o parte faptul ca s-ar putea să uitaţi complet de viaţa socială jucând The Elder Scrolls V: Skyrim, complexitatea creaţiei celor de la Bethesda a dus şi la apariţia unor momente amuzante, câteodată la fel de interesante precum misiunile principale ale jocului.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News