Top 5 jocuri gratuite (free-to-play) în 2018

Autori: Cătălin Niţu, Cosmin Aionita | 27.07.2018
Top 5 jocuri gratuite (free-to-play) în 2018

În zilele noastre, modelul clasic de comercializare a jocurilor video, în care utilizatorul trebuie să plătească o sumă fixă înainte de a avea posibilitatea de a accesa jocul (fie că este vorba despre achiziţia acestuia în format digital, fie în clasica combinaţie de carcasă şi disc din magazinele de specialitate) începe să cedeze teren altor practici.

Una dintre ele este aşa-numitul model Free-to-play, în care doritorii pot descărca şi încerca jocurile în mod gratuit. Probabil vă veţi întreba “şi atunci producătorii acestor jocuri cum trăiesc, cum îşi câştigă banii?”. Prin natura lor gratuită, aceste titluri atrag comunităţi numeroase de jucători, rivalitatea dintre aceştia fiind încurajată şi prin posibilităţile extinse de personalizare a eroilor întruchipaţi de utilizatori. Cu alte cuvinte, dacă vrei ca personajul tău să fie “special”, să beneficieze de o înfăţişare diferită de a celorlalţi sau să poată folosi o abilitate exclusivă, ai posibilitatea de a plăti pentru a debloca aceste opţiuni. Sau poate doreşti să ai acces la altă clasă de erou, la altă maşină mai puternică sau la o carte de joc unică… Toate se pot obţine contra cost, chiar dacă accesul iniţial la joc este gratuit.

Astfel, în prima parte a recomandărilor noastre referitoare la jocurile gratuite ce pot fi jucate în 2018, ne-am oprit asupra a cinci titluri Free-to-play extrem de populare, dar şi foarte bine susţinute de producători cu update-uri de conţinut periodice. În viitorul apropiat vom reveni cu o nouă astfel de listă, de această dată compusă doar din recomandări de jocuri complet gratuite.


5. LEAGUE OF LEGENDS

(Riot Games)
PC/Mac

Deşi nu mai este la fel de popular precum acum câţiva ani, League of Legends rămâne în continuare unul dintre cele mai jucate titluri de tip MOBA (multiplayer online battle arena) şi unul dintre cele mai accesate jocuri gratuite din 2018. Suportul continuu oferit de Riot Games ajută foarte mult în acest sens, mai ales pe scena eSports, unde League of Legends încă joacă un rol deosebit de important, cu numeroase turnee organizate la nivel mondial, unde jucătorii pot câştiga premii extrem de consistente. Chiar şi în România avem parte de Turneul Naţional de League of Legends, ce oferă câştiguri de mii de euro. Aşadar, fie că doreşti doar să te relaxezi cu prietenii, fie că ai gânduri serioase legate de eSports, League of Legends rămâne o opţiune cât se poate de viabilă şi în 2018, mai ales în condiţiile în care oferă suport şi pentru limba română.

Download gratuit League of Legends


4. HEARTHSTONE

(Blizzard Entertainment)
PC/Mac/iOS/Android/Windows Mobile

Când vine vorba de jocuri de cărţi, niciun alt titlu nu se poate compara cu popularitatea creaţiei celor de la Blizzard Entertainment. Pe lângă confruntările cu alţi jucători, atât de apreciate încât Hearthstone a devenit unul dintre cele mai urmărite titluri eSports din lume, Blizzard nu şi-a uitat originile, oferind jucătorilor de Hearthstone şi campanii single player. Iar numeroasele expansion pack-uri lansate până în prezent (cu noul The Boomsday Project aşteptat în luna august a acestui an) şi suportul pentru multiplayer cross platform (utilizatorii de pe laptop-uri pot juca împotriva celor de pe platforme mobile, spre exemplu) garantează că Hearthstone va avea parte de o viaţă lungă şi de aici încolo. Un avantaj al acestui joc sunt şi cerinţele de sistem modeste, Heartstone putând fi astfel abordat pe o gamă extrem de largă de PC-uri şi terminale mobile.

Download gratuit Hearthstone


3. WORLD OF TANKS

(Wargaming.net)
PlayStation 4/Xbox One/Xbox 360/PC

World of Tanks este fără îndoială cel mai popular titlu al producătorului estic Wargaming.net, oferind jucătorilor posibilitatea de a se confrunta, conducând cele mai populare modele de tancuri de la mijlocul secolului al XX-lea. Abordarea autentică, dar şi gameplay-ul accesibil şi spectaculos au transformat World of Tanks într-unul dintre cele mai apreciate astfel de jocuri, precum şi într-un preferat al iubitorilor de eSports. În plus, World of Tanks este disponibil, pe lângă PC, şi pe generaţia actuală de console, neexistând însă posibilitatea ca utilizatorii de PlayStation 4, Xbox One şi PC să se confrunte între ei. În schimb, versiunea de PC a primit un recent update vizual (prin modernizarea motorului său grafic), iar ediţiile pentru PS4 şi Xbox One beneficiază de campania episodică War Stories, ce poate fi abordată atât single player, cât şi în mod co-op.

Download gratuit World of Tanks


2. WARFRAME

(Digital Extremes)
PS4/Xbox One/PC

Lansat acum mai bine de cinci ani, Warframe rămâne unul dintre cele mai apreciate jocuri ce pot fi abordate în mod gratuit în 2018, păstrând o comunitate de peste 38 de milioane de jucători. Deşi nu s-a bucurat de succes imediat, pedigree-ul studioului producător (care s-a ocupat, în trecut, şi de titlurile seriei Unreal Tournament) a ieşit la iveală treptat, update-urile constante primite de joc urcând formula de shooter third person co-op la un nivel de popularitate ce depăşeşte până şi concurenţi cu pretenţii mult mai mari (cum ar fi seria Destiny de la Activision şi Bungie). La fel ca în cazul lui World of Tanks, şi Warframe este disponibil atât pe PC, cât şi pe console, fără a putea fi jucat online însă în mod cross-platform. În vara acestui an, a fost anunţată şi o versiune pentru Nintendo Switch.

Download gratuit Warframe


1. FORTNITE: BATTLE ROYALE

(Epic Games)
PS4/Xbox One/Nintendo Switch/PC/Mac/iOS

Modul Battle Royale pentru Fortnite, disponibil acum pentru mai toate platformele existente (şi cu o lansare pe Android programată pentru această vară), este fără urmă de îndoială cel mai popular joc video al momentului, cu o comunitate de peste 125 de milioane de jucători (dintre care 40 de milioane sunt activi în fiecare lună). Update-uri de conţinut constante (jocul a ajuns deja la Season 5), optimizarea exemplară a motorului grafic Unreal Engine 4 (care permite rularea Fortnite cu 60fps chiar şi pe console), precum şi posibilitatea de a aborda jocul în mod cross-platform (utilizatorii de pe o platformă pot juca împotriva celor de pe celelalte, cu excepţia versiunii pentru PS4, ce nu permite conectarea cu ediţiile de Xbox One şi Switch) au urcat Fortnite: Battle Royale până în fruntea clasamentului nostru.

Download gratuit Fortnite: Battle Royale


Dacă aveţi şi alte recomandări de jocuri gratuite, nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opiniile voastre folosind rubrica de comentarii de mai jos.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News