Drumul lung până la Fortnite: 4 jocuri mobile legendare de dinainte de apariția Java în 2002

Autor: Adrian Popa | 15.11.2022
Drumul lung până la Fortnite: 4 jocuri mobile legendare de dinainte de apariția Java în 2002

Cu mult timp înainte de explozia în popularitate a telefoanelor multimedia și a smartphone-urilor, dispozitivele mobile la care toată lumea visa erau Siemens S10, Ericsson T28 și, mai târziu, legendarul Nokia 3310. Unele modele atrăgeau atenția prin dimensiunile reduse, iar altele prin diverse caracteristici tehnice introduse în premieră. Mereu atractive pentru clienți au fost, însă, telefoanele care veneau cu jocuri preinstalate. Până la Genshin Impact și Fortnite a fost însă un drum lung.

Un moment important pentru dezvoltarea industriei de jocuri mobile l-a reprezentat debutul Java pe telefoane mobile în 2002. Platforma software, dezvoltată de James Gosling în cadrul Sun Microsystems, le-a permis dezvoltatorilor să livreze aplicații cu grafică mult mai avansată, într-un mediu multiplatformă.

Iată jocurile video foarte populare pe telefoane înainte de apariția primelor dispozitive cu suport Java, precum Nokia 3410 sau Siemens M50:

Tetris

Acesta a fost unul dintre primele jocuri disponibile pe telefoane mobile (primul a fost Scramble, disponibil pe IBM Simon). Tetris a debutat oficial, în versiunea mobilă, pe piață în 1994, fiind preinstalat pe telefonul Hagenuk MT-2000. Dispozitivul a fost dezvoltat de compania daneză Hagenuk, care a lansat primul său dispozitiv mobil aproape în același timp cu vecina sa scandinavă Nokia. MT-2000 mai venea cu două inovații: avea antenă încorporată în carcasă și taste realizate dintr-un material moale.

Un alt telefon care includea jocul Tetris, dar sub numele de „Klotz” și bine ascuns în meniu (în încercarea de a evita, fără succes, problemele legale), a fost Siemens S1, lansat tot în 1994. Popularitatea în creștere a Tetris pe mai multe platforme avea să determine și alți producători de telefoane să ofere jocuri video pe dispozitivele lor.

Snake

Acest joc legendar venea preinstalat pe telefoanele Nokia. Inspirat de jocul Blockade din 1976 al Gremlin Industries, titlul a devenit extrem de popular după ce a ajuns pe telefoanele companiei finlandeze în 1998, începând cu modelul Nokia 6110. Una dintre cele mai noi versiuni, Snake Xenzia, a fost preîncărcat în 2018 pe noul model 3310, lansat de HMD Global.

Space Impact

Jocul video mobil de tip space shooter a fost editat de Nokia și introdus pe telefoanele Nokia 3310 în 2000. Apoi, titlul a fost preinstalat pe modele precum Nokia 3410, 5510, 5210, 2100 și 6310. Titlul a devenit atât de popular încât Nokia a lansat chiar o carcasă „Space Impact” pentru telefonul 3410.

Bounce

Lansat tot de Nokia în 2001 (împreună cu modelul 9210 Communicator), jocul a fost ulterior, de asemenea, preinstalat pe multe dispozitive ale companiei. Jucătorii trebuiau să ghideze o minge roșie printr-un labirint 3D plin de pericole. Titlul, primul color disponibil pe telefoanele Nokia, a fost relansat în versiuni moderne, disponibile în Google Play și App Store.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News