Orașul Iași luptă pentru a deveni capitala europeană a eSports-ului

Autor: Cosmin Aionita | 01.05.2023
Orașul Iași luptă pentru a deveni capitala europeană a eSports-ului

În cadrul unei conferințe de presă, a fost anunțată viziunea administrației Iași de a transforma orașul într-o capitală europeană a eSports-ului. Totodată, au fost dezvăluite noi detalii despre organizarea Campionatului Mondial de eSports, care va avea loc la Iași, la finalul verii acestui an, între 24 august și 3 septembrie.

În 2023, Iași va găzdui, pe lângă cel mai mare campionat de eSports organizat vreodată în România, și două summit-uri importante despre domeniul sporturilor electronice. Summit-ul românesc, care va avea loc în luna iunie, precum și summit-ul european, organizat de European eSports Federation, care se va desfășura spre sfârșitul anului.

În cadrul conferinței, au fost comunicate intenția administrației Iași și discuțiile avansate cu Federația Europeană de eSports pentru a muta sediul federației la Iași, începând din 2024.

Ne bucură foarte mult că Federația Europeană de eSports a găsit un partener în noi și aceasta demonstrează angajamentul nostru de a pune Iașiul pe harta mondială a eSport-ului.

– Mihai Chirica, Primar al Municipiului Iași

Viziunea noastră despre Iași ca oraș digital și centru de eSports și gaming se conturează din ce în ce mai bine. Ar fi pentru prima dată când România găzduiește o federație de o asemenea amploare. Și organizăm prima ediție a Digital Throne, care curpinde Campionatul Mondial de eSports, pe care dorim să-l dezvoltăm pe mai mulți ani.

– Daniel Juravle, Viceprimar al Municipiului Iași

Orașul Iași luptă pentru a deveni capitala europeană a eSports-ului

Campionatul Mondial de eSports va aduce la linia de start mai bine de 700 de jucători profesioniști din peste 120 de țări, care vor concura pentru premii totale de 500.000 de dolari.

Calificările naționale se desfășoară între 15 și 31 mai. Datorită statutului României de țară gazdă organizatoare a Campionatului, câștigătorii români ai calificărilor naționale vor juca direct la turneul final de la Iași.

Premiile competițiilor de CS:GO, Dota 2 si Mobile Legends: Bang Bang sunt în valoare de 100.000 de dolari pentru fiecare joc, după cum urmează: locul 1 – 50.000 dolari, urmat de locul 2 în valoare de 30.000 dolari și locul 3, de 20.000 de dolari.

Pentru competiția de PUBG Mobile, valoarea totală a premiilor este de 80.000 de dolari, echipa câștigătoare obținând 40.000 dolari, iar echipele de pe locurile 2 și 3, 24.000 dolari, respectiv 16.000 dolari.

80.000 de dolari este valoarea premiilor de la competiția feminină de CS:GO, unul dintre cele mai mari fonduri de premiere oferite în cadrul unei competiții de eSports dedicate femeilor.

Competițiile de eFootbal și Tekken 7 vor oferi la rândul lor premii în valoare totală de câte 40.000 de dolari.

Iași eSports

Echipele care vor reprezenta România în cadrul competițiilor de Dota 2 și CS:GO Female sunt deja formate în jurul unora din cei mai valoroși jucători români de eSports la aceste jocuri. Echipa ce va reprezenta România la competiția de Dota 2 este condusă de către Omar “w33” Aliwi, jucător născut și crescut în România, finalist al celei mai mari competiții de eSports din lume, The International. Reprezentativa României de Dota 2, condusă de Omar Aliwi, este compusă din Angel “Flash” Niamtu, Daniel “kaan” Heisu, Radu Ionuț “bnc” Mușat și Mihai “Cancel” Antonio.

Cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume la ora actuală, românca Ana Dumbravă, va fi căpitanul reprezentativei feminine de CS:GO a României, compusă din Lavinia “Icy” Banica, Melissa “meli” Aylin, Ramona “ratons“ Dodu și Emilia “Emmy” Gratie.

Evenimentul Digital Throne are ca punct central Palatului Culturii din Iași, cu trei scene dedicate competitiilor eSports, o scenă principală pentru concerte și o zonă dedicată proiecțiilor video mapping.

În cursul lunii mai, vor fi dezvăluite primele nume mari de artiști internaționali și naționali care vor urca pe scena Digital Throne.

Iași eSports

De asemenea, Digital Throne va aduce la Iași Comic Con, eveniment dedicat fanilor benzilor desenate, animațiilor, jocurilor video, și serialelor TV. La Comic Con vor fi prezenți artiști și actori cunoscuți din filme si pop culture.

Zona de food va aduce la festival bucătăriile specifice țărilor participante la eveniment. Vizitatorii vor găsi o selecție deosebită de preparate din țări precum Mongolia, Sudan sau Peru, rar întâlnite în meniurile restaurantelor de la noi din țară, dar și vendori cu cea mai bună selecție de street food internațional: indian, american, chinezesc, vietnamez, italian, spaniol, sârbesc și românesc și multe altele.

Cele 12 zile de festival vin cu o mulțime de suprize în materie de entertainment. Cei prezenți vor avea parte de o nenumărate activități. Pe lângă scenele principale, acolo unde se vor desfășura concertele și competițiile de eSports, publicul va putea lua parte la conferințe și discuții cu experți din industria eSports și cea dezvoltatoare de jocuri video, workshop-uri, sesiuni de meet & greet cu jucători pro și întâlniri surpriză cu artiștii prezenți la Comic Con.

Sursa: Digital Throne

Urmărește Go4Games.ro pe Google News