Lista unora dintre cele mai controversate personaje din jocurile video

Autor: Loredana Toma | 17.11.2020
Lista unora dintre cele mai controversate personaje din jocurile video
Foto: metalgear.fandom.com

Lumea jocurilor video este fascinantă, iar multe personaje prind viață în sufletele pasionaților mai ceva ca oamenii din viața reală. Însă, pe cât de „reușite” sunt unele personaje, pe atât de mult te pun altele pe gânduri.

Nu toate personajele sunt sortite succesului. Pentru fiecare Sonic the Hedgehog sau Mega Man trebuie să existe un Awesome Possum sau o veveriță kamikaze Zero the Kamikaze Squirrel.

Câteodată, lumina nu pică fix unde trebuie și unele personaje nasc controverse sau pur și simplu, fără să facă ceva anume, nu prind la public.

Citește și: Ce poți cumpăra din supermarketul care are ca temă jocul video GTA San Andreas

Mai jos este o listă cu personaje „paria” ale lumii fascinante a jocurilor video. Unele dintre acestea au apărut în jocuri video chiar decente, unele meritau mai mult, iar în cazul altora ne cam întrebăm de ce n-au rămas doar la stadiul de schițe într-un caiet.

Adolf Hitler – seria Wolfenstein

Adolf Hitler nu este tocmai cel mai popular personaj din lume, așa că nu se aștepta nimeni ca includerea lui într-un joc să nu provoace agitație. Chiar cu toate eforturile Germaniei, în anii următori celui de-al Doilea Război Mondial, de a-și șterge imaginea nazistă, îndepărtând simboluri de pe clădiri și interzicând orice material de presă care să amintească de naziști, în alte locuri acestea au continuat să existe, inclusiv în industria jocurilor video. Nici ideea de a-l „edita” pe Hitler, în cea de-a doua serie Wolfenstein, prin eliminarea mustaței și a inițialelor de pe halatul de baie, n-au ajutat prea mult.

Jynx – seria Pokemon

Nintendo și-a luat criticile în serios cu privire la personajul Jynx și chiar a încercat să repare situația. După ce, la început, Jynx a primit critici cu privire la coloristică și design – piele neagră și buze imense, roșii – amintindu-le unora de niște caricaturi expirate, începând cu a doua generatie, pokemonul Jynx a fost „recolorat” cu piele mov.

În 2016, când Pokemon Red and Blue au avut lansarea, personajul Jynx a fost actualizat cu o nouă coloristică.

Samus Aran – Metroid: Other M

Samus Aran este unul dintre cele mai iubite personaje din istoria jocurilor video. Este dură, isteață și capabilă să iasă cu bine din orice situație. De aceea, în jocul din 2010 Metroid: Other M, ea a fost un motiv de dispută pentru fanii loiali jocului.

Citește și: Copiii golesc cardurile părinților pe site-uri de pariuri pentru jocuri video

În scenele tăiate din Other M, imaginea personajului este redusă la stereotipul domnișoarei în primejdie, iar la un moment dat, chiar este incapabilă să lupte cu dușmanul ei de-o viață, Ridley. Această discrepanță face ca personajul să fie de nerecunoscut.

IGN a menționat faptul că „acolo unde odată personajul spărgea stereotipurile de gen, acum, în Other M, le exemplifică. Independența ei este redusă la subordonare, iar curajul la panică”. Este cu atât mai problematic, cu cât în cronologia seriilor, traiectoria lui Samus este la de la o șmecheră curajoasă la un iepure înspăimântat de propria umbră.

Tiny Tina – seriile Borderlands

Personajul Tina din Borderlands 2, o tânără specialistă în explozibil, a rămas imediat în mintea gamerilor datorită dialogului alert și a aparentei lipsă de conștientizare socială. Și totuși, deși modul de a dialoga a fost văzut ca o formă de apropiere culturală, o problemă a apărut când Michael Sacco, de la publisherul Cryptozoic Entertainment, a precizat că „argoul trebuie să dispară”, referindu-se la limbajul folosit de personaj.

Deși mulți păreau de acord cu Sacco, Anthony Burch, scriitorul principal al jocului, a răspuns ușor nepoliticos că „asta nu se va întâmpla”, dar după ceva vreme a revenit la gânduri mai bune. El a precizat că „nu vrea să pună în pericol personajul, așa că, dacă Tina este într-adevăr problematică, se face schimbarea”. O altă controversă s-a născut dintr-o altă replică a Tinei, care a spus „Nu sunt rasistă”. Aceasta se pare că a fost scrisă înainte de prima controversă. Partea amuzantă este că după tot acest amalgam de replici, orgolii și comentarii la adresa lui Burch, Sacco a demisionat.

Dante – DmC: Devil May Cry

Din primul moment, Dante, eroul pe jumătate demon din DmC: Devil May Cry, a fost urât în totalitate de către majoritatea fanilor. Și asta nu doar din punct de vedere estetic, ci și din cauza unui limbaj cu înjurături, care a înlocuit modul strengărescului Dante din seria originală.

Nici modul de prezentare a personajului la conferința Game Developers Conference din 2013 nu a fost tocmai pe placul publicului: un slideshow cu un Dante modificat în photoshop, pus între Heath Ledger și Jake Gyllenhaal, cu explicația că s-a vrut să se arate cum ar arăta Dante într-un setup western. Cu orice încercări de a intra în grațiile fanilor, Dante nu a fost tocmai o reușită, iar în Devil May Cry din 2019, acel Dante a fost lăsat în urmă.

Irish – Red Dead Redemption

Deși seria Red Dead Redemption de la Rockstar este îndrăgită de toată lumea, nu toate personajele sunt pe placul fanilor. Irish, un personaj secundar, este perceput ca un stereotip jenant și expirat. Prima apariție este când este scufundat într-un jgheab cu apă pentru a fi trezit din beție. Și asta n-ar fi atât de jenant dacă pe parcursul jocului nu ar apărea cum dă bir cu fugiții la primul semn de pericol și cum se împușcă singur, din greșeală.

Presa a scris că „din orice unghi ai privi acest personaj, rolul este scris sărăcăcios, personajul este interpretat sărăcăcios… este neplăcut și este un laș iritant. Dacă aceasta a fost intenția, atunci felicitări pentru crearea unui personaj ușor de urât”, a scris Sean Clerkin, de la Geek Ireland.

Raiden – Metal Gear Solid series

Raiden este un personaj care nu a fost primit bine încă de la început pentru că fanii jocului s-au simțit înșelați.

Când gamerii au cumpărat jocul Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, au avut parte de o surpriză. În demo apăreau secvențe din seria originală, iar acestea se încheiau cu moartea aparentă a lui Solidus Snake, personajul principal. Apoi, fanii au fost împinși către rolul unui nou personaj, Raiden, făcându-i să se simtă înșelați.

Citește și: Amazon vrea să forțeze gamerii „toxici” să joace pe aceleași servere

Personajul are și ceva susținători, pe motiv că acesta duce o luptă în a-și găsi identitatea. Totuși, situația asta a dus la apariția unui personaj laș și efeminat în Metal Gear Solid 3: Snake Eater, care este numit și modelat după Raiden. În cele din urmă, Raiden a dus la un alt joc, Metal Gear Rising: Revengeance, care tot a întâmpinat ceva critici de la fani.

Se pare că Raiden nu poate fi scutit de critici.

Sursa: SVG.com

 

Urmărește Go4Games.ro pe Google News