Pachetele de jucători din FIFA 23, declarate jocuri de noroc într-o țară din Europa

Autor: Cătălin Niţu | 15.03.2023
Pachetele de jucători din FIFA 23, declarate jocuri de noroc într-o țară din Europa
Foto: EA Sports

Încă o țară din Europa a decis că pachetele virtuale ale modului de joc FUT (FIFA Ultimate Team) din FIFA 23, sunt o formă de jocuri de noroc. Un tribunal din districtul Hermagor din Austria, a decis că Sony va trebui să dea banii înapoi utilizatorilor care au cumpărat pachete cu jucători în FIFA 23 pe platforma PlayStation. Procesul a început în urmă cu doi ani, când un utilizator de PlayStation a cerut banii înapoi pe suma de 338,26 euro, cheltuiți pe astfel de bonusuri in-game.

Hotărârea nu este finală, dar este un pas în direcția blocării mecanicilor „surpriză” din jocuri

Motivul pentru care procesul a mers împotriva Sony și nu împotriva EA este faptul că Sony este compania care a procesat plata și a încasat banii, urmând apoi să livreze o sumă către EA și să păstreze în conturile sale comisionul aferent tranzacțiilor.

În urma acestui proces, pachetele de jucători au fost declarate părți ale unui joc de noroc, întrucât calificarea în această categorie în Austria necesită doar împlinirea câtorva criterii: ideea de șansă pentru câștig și faptul că este un „bun”. Bunurile digitale, precum pachetele de cărți cu jucători sau loot box-urile sunt considerate „bunuri” pentru că există o piață secundară de vânzare sau schimb cu ele. Chiar dacă Sony și EA nu permit o piață secundară pe platformele lor pentru astfel de „bunuri”, aceste schimburi tot se întâmplă pe piața gri, fiind disponibile la revânzare pachete de cărți sau monede virtuale necesare pentru a le cumpăra din magazinul din joc.

Această hotărâre judecătorească spune de asemenea că pachetele de cărți trebuie de acum clasificate drept jocuri de noroc și vor necesita o licență specială. Fiind vorba despre o licență, probabil că va veni și cu limitări, precum interzicerea accesului minorilor la astfel de mecanici. Fiind doar o primă instanță, această hotărâre nu este finală. Astfel, Sony și EA vor putea să atace hotărârea într-o instanță superioară.

Austria nu este prima țară care ia astfel de decizii. În Țările de Jos și Belgia, deja există hotărâri finale care clasifică astfel de mecanici de șansă drept jocuri de noroc. Cel mai probabil, în timp, va exista o legislație la nivel european care va reglementa odată pentru totdeauna astfel de mecanici de joc. Acel moment va fi probabil și cel în care industria de jocuri video va primi o lovitură imensă, întrucât majoritatea jocurilor foarte populare includ astfel de mecanici, în special în spațiul mobil.

sursa: Notebookcheck

Urmărește Go4Games.ro pe Google News