Persona 5 Royal Review: o invitaţie regală la retrăirea unei aventuri de neuitat

Autor: Cosmin Aionita | 17.04.2020
Persona 5 Royal Review: o invitaţie regală la retrăirea unei aventuri de neuitat

A fost odată ca niciodată un student uscăţiv din Ţara Soarelui Răsare care, de plictiseală, şi-a adunat tovarăşii inspiraţi de arcanele cărţilor de tarot şi s-a pus pe furat. Prada lor nu au fost dubloane de aur sau saci de rafii pline de nestemate, ci o schimbare socială indusă de alterarea modului de gândire a corupţilor ajunşi în poziţii cheie. Povestea de Robin Hood proletar vă provoacă un sentiment de déja-vu? Nu este de mirare, dar Persona 5 Royal reuşeşte să se furişeze din nou în portofelele noastre, compensându-ne regeşte sub forma unei aventuri şi mai bogate.

Opresiunea maselor de către cei bogaţi şi puternici este un laitmotiv al literaturii şi, în general, al culturii indiferent de locaţia geografică. Fie că vorbim de Arsene Lupin, de Simon Templar, de Kasumi Goto sau chiar de Sly Cooper, subiectul hoţului gentilom reprezintă o inspiraţie destul de des utilizată. Cea mai exhaustivă abordare a subiectului rămâne fără dar şi poate cea din Persona 5, care, în noua ediţie botezată Royal, devine şi mai captivantă. Să vedem însă prin ce diferă Royal de JRPG-ul original votat de mai mulţi jocul anului 2017.

Persona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

La suprafaţă nu prin foarte multe, 80% din conţinut fiind identic cu jocul original. Ne aşteaptă aceeaşi aventură colorată, plină de viaţă şi de năzbâtii, care binedispune şi cei mai morocănoşi jucători autoizolaţi. Fiind un JRPG, nu lipsesc însă nici drama şi nici momentele tensionate, Persona 5 fiind asemănător cu un carusel al emoţiilor. În continuare eroul principal este acelaşi Joker, care, în urma unei nopţi fatidice în care a încercat să salveze o domnişoară la ananghie, se trezeşte cu un cazier de toată frumuseţea. Relocat de părinţii îngrijoraţi, eroul nostru mai naiv decât Făt Frumos şi mai curajos decât Harap Alb, adună în jurul său o ceată de alţi neadaptaţi sociali, alături de care încearcă să schimbe societatea modernă. Astfel se naşte echipa Phantom Thieves, ce-şi propune să se infiltreze în inima adulţilor corupţi de idealuri şi aspiraţii false, determinându-i să redevină cetăţeni model. Povestea întortocheată se desfăşoară din nou pe o perioadă de mai bine de 100 de ore, punctele de pornire şi final fiind mai mult sau mai puţin identice. Drumul dintre ele este însă presărat de noi personaje şi noi elemente de gameplay care cizelează un joc deja finisat şi în forma originală.

Persona 5 Royal vine cu mai mult decât skin-urile cosmetice din ediţia GOTY. Deşi noutăţile aduse pot părea cam puţine din punct de vedere cantitativ, avem de-a face cu un caz în care rezultatul final depăşeşte suma componentelor. Toate adiţiile sunt implementate cu precizie chirurgicală, astfel că nu exisă note discordante faţă de conţinutul original. Veteranii seriei se vor bucura şi de nişte îmbunătăţiri capabile să facă viaţa mai comodă într-un joc în care orarul limitat necesită o administrare riguroasă a activităţilor. De exemplu, stilul mămos al lui Morgana a fost redus, oferindu-se astfel jucătorilor mai mult timp liber seara, motanul de serviciu trimiţându-ne mai rar la culcare decât înainte. Libertatea de mişcare crescută vine la pachet şi cu noi locaţii şi activităţi. Printre aceste se numără barul în care putem juca darts sau biliard, dar şi posibilitatea de a face negoţ cu diferite obiecte relativ greu de găsit. Aceste ocupaţii presupun fie explorarea temeinică a lumii de joc, fie obişnuirea cu noi mini-jocuri. De exemplu, darts este deosebit de distractiv şi uşor de jucat, venind la pachet cu dezvoltarea abilităţii de grup Baton Pass.

Persona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Un alt inconvenient rezolvat este reprezentat de reîncărcarea rezervei de SP. Persona 5 Royal de pune mai multe metode la dispoziţie: pe lângă o serie de noi consumabile, putem inclusiv să vizităm templul cunoscut din jocul de bază şi să reîncărcăm bara buclucaşă prin mărturisirea păcatelor comise. Printre noile funcţii de confort se numără şi reîncărcarea automată a muniţiei după fiecare confruntare sau calendarul mai detaliat, care te ajută să urmăreşti mai eficient activităţile. Pe lângă aceste elemente, conţinutul a fost extins şi prin adiţii mai mărunte, dar distractive, precum pozele care apar în conversaţiile desfăşurate prin mesageria instant, noile dialoguri extinse şi scenele intermediare reconcepute pentru a detalia diferitele evenimente.

Dintre personajele noi care se alătură aventurii merită amintit în special Jose, care explorează Metaverse-ul în dunebuggy-ul său inspirat din era hipiotă. El ne cere să colecţionăm floricelele şi timbrele nou introduse în această colecţie de labirinturi aflate în continuă schimbare. Participând la completarea ierbarului, vei putea beneficia de diferite consumabile care mai de care mai utile, în timp ce timbrele pot să-ţi aducă beneficii permanente, precum creşterea cantităţii de experienţă şi de bani adunaţi în Metaverse. Jose este ghidul tău şi în Thieves Den, un loc special, pe care-l poţi personaliza după bunul plac. Această ascunzătoare privată îţi permite să revizitezi momentele favorite şi să admiri trofeele adunate de-a lungul aventurii tale, în timp ce asculţi melodiile preferate. Te aşteaptă şi alte personaje, fiecare dintre ele venind la pachet cu propriile arcane de Tarot. Nu vrem să oferim prea multe spoilere, dar putem confirma că îmbunătăţirea relaţiilor cu ei, aidoma jocului de bază, aduce noi abilităţi şi beneficii extinse în cadrul confruntărilor.

Persona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Persona 5 RoyalPersona 5 Royal

Există schimbări şi la nivelul bătăliilor ce te aşteaptă. Pe lângă noile tipuri de inamici, producătorii au încercat să împrospăteze experienţa oferită de Persona 5 Royal incluzând şi noi mecanici de joc. Dintre acestea, merită amintite Disaster Shadows, versiuni speciale ale oponenţilor, cu o stare de spirit agravată. Ei au o rezistenţă sporită, iar, când reuşeşti să-i învingi, explodează rănind considerabil restul inamicilor. O altă noutate sunt aşa numitele Showtime Attacks, ce presupun colaborarea a doi dintre aliaţii tăi pentru a efectua un atac special, cu coregrafie de Hollywood şi cu rezultate devastatoare. Traseele din diferitele castele au fost regândite, design-ul de nivel fiind adaptat pentru a încorpora folosirea noului cârlig metalic. Cu ajutorul acestui instrument proaspăt inclus în arsenalul eroului, mobilitatea acestuia este extinsă pe plan vertical. Pe lângă comorile ce trebuie furate, acum fiecare castel ascunde şi trei aşa numite Will of Seed. Aceşti cartofi cu formă de craniu pot fi transformaţi în accesorii puternice, ce pot înclina serios balanţa în favoarea ta. Mai mult, a fost regândită şi o parte dintre confruntările cu boşii de nivel, acestea devenind mai distractive şi aducând noi provocări celor care au terminat deja jocul original.

Există mult mai multe noutăţi mici şi mari care aşteaptă să fie descoperite, acest proces de familiarizare (sau refamiliarizare, după caz) reprezentând o mare parte a farmecului aparte al Persona 5 Royal. În concluzie, putem spune că Royal oferă mai mult în ceea ce priveşte elementele care au dus la succesul lui Persona 5, şlefuind stângăciile jocului original. Indiferent dacă vă aflaţi la primul contact cu jocul sau dacă aţi parcurs deja aventurile grupului de Phantom Thieves, Persona 5 Royal nu trebuie ratat de niciun fan al genului JRPG.

Persona 5 Royal

Părţi pozitive
  • o lume incredibil de bine închegată
  • poveste şi personaje memorabile
  • confruntări distractive cu oponenţi variaţi
Părţi negative
  • luptele din Mementos tind să devină repetitive
Urmărește Go4Games.ro pe Google News