STUDIU: Personajele bărbați vorbesc de două ori mai multe decât femeile în RPG-uri

Autor: Adrian Popa | 24.05.2023
STUDIU: Personajele bărbați vorbesc de două ori mai multe decât femeile în RPG-uri
Foto: PlayStation.com

Un nou studiu arată că personejele bărbați din titlurile RPG vorbesc de două ori mai mult decât personajele femei.

Cercetarea a fost realizată de oameni de știință de la Universitățile din Glasgow și Cardiff. Aceștia au analizat 50 de jocuri lansate în perioada 1986 – 2020, printre care Final Fantasy, Skyrim și Mass Effect.

Cercetătorii au studiat 6,2 milioane de cuvinte vorbite de 13.000 de personaje. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Royal Society Open Science.

Studiul arată că 94% dintre jocurile studiate au mai multe dialoguri cu bărbați decât cu femei, chiar și în titlurile – Final Fantasy X-2 sau King’s Quest VII – în care personajele principale sunt de sex feminin.

Din fericire, proporția dialogurilor feminine în RPG-uri crește, cu 6% la fiecare 10 ani. În acest ritm nu se va ajunge la un echilibru până în 2036, potrivit cercetătorilor.

Citește și: Cel mai cuprinzător studiu despre gaming-ul din România: femeile se joacă jocuri video în număr egal cu bărbații. Câți gameri avem în țara noastră

Doar în trei dintre cele 50 de jocuri analizate femeile au vorbit mai mult decât bărbații.

Femeile gamer, insuficient reprezentate și hărțuite

Cercetarea mai arată că atunci când vorbesc în jocurile video există o probabilitatea mai mare ca femeile să își ceară scuze, să fie politicoase sau să ezite decât în cazul bărbaților.

Studiul arată că femeile nu sunt reprezentate corect în jocurile video, deși jumătate dintre gameri sunt de sex feminin.

O cercetare recentă arată că 86% dintre gamerii adulți au experimentat diverse forme de hărțuire online, iar problema s-a agravat în ultimii ani. Cel mai adesea victimele sunt evreii, femeile și persoanele de culoare.

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News