Rusia, disperată să-și reanimeze industria jocurilor video, vine cu propuneri de domeniul SF

Autor: Adrian Popa | 04.01.2023
Rusia, disperată să-și reanimeze industria jocurilor video, vine cu propuneri de domeniul SF
Foto: Profimedia Images

Industria jocurilor video din Rusia a fost și ea afectată puternic de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Companiile internaționale s-au retras de pe piață, iar mulți dintre dezvoltatorii locali au emigrat. În aceste condiții, accesul rușilor la titluri de calitate este extrem de limitat.

În decembrie, membri ai guvernului s-au întâlnit cu reprezentanți ai industriei pentru a căuta soluții la problemă. Ministerul pentru Dezvoltare Digitală ia în considerare lansarea unui proiect numit „Industria de gaming a viitorului”, potrivit surselor publicației Kommersant. Acesta presupune formarea unei companii „Electronic Arts” rusești, care să lanseze jocuri video de calitate.

Mai mult, autoritățile doresc să fondeze mai multe instituții în domeniu. Printre acestea se numără Rosgame, un centru pentru dezvoltarea strategică a industriei jocurilor video din Rusia.

Au fost luate în calcul trei scenarii pentru Rosgame. Cel „de stabilizare” presupune investiții de 7 miliarde de dolari în industrie. Astfel, piața și-ar reveni, iar Rusia ar intra, până în 2030, în topul celor mai importante 20 de țări din lume pentru dezvoltarea de jocuri video, potrivit creatorilor proiectului.

Scenariul „ambițios” propune o injecție de 20 de miliarde de dolari în piață, care ar duce la apariția unor proiecte revoluționare. Nu știm despre ce este vorba, deoarece detalii nu apar în materialele obținute de Kommersant.

Nu doar guvernanții au venit cu propuneri comice

În „scenariul de lider”, Rusia ar pompa 50 de miliarde de dolari în domeniu. Investiția ar propulsa țara în clubul select al celor mai importante țări din lume pentru producția de jocuri video, alături de SUA, Japonia, Franța sau China. Acest scenariu i-ar oferii Rusiei „soft power”, un concept destul de străin de Moscova, care a preferat mai mereu „puterea bocancului”. Soft power înseamnă să atragi oamenii de partea ta fără să folosești forța, să cooptezi în loc să constrângi.

Reprezentanții guvernului au recunoscut că nu știu, deocamdată, de unde vor proveni banii pentru aceste investiții. Economia Rusiei a început să fie afectată serios de sancțiunile vestice, iar cererea pentru resursele sale naturale este în scădere.

Agenția pentru Dezvoltarea de Sporturi pe Computer și Alte Tipuri de Sporturi (ARKIVS) a venit și ea cu un plan la întâlnire, aparent realizabil până în 2030. Acesta presupune lansarea a patru motoare pentru dezvoltarea de jocuri video, a două console și atragerea a unui miliard de utilizatori străini pentru jocurile video produse local. Acest scenariu pare, de asemenea, nerealist. După cum se știe, hardware-ul avansat de gaming are nevoie de procesoare și tehnologii la care Rusia nu mai are acces din cauza sancțiunilor.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News