FIFA 15 Review: fotbalul nostru cel de toate zilele

Autori: Cosmin Aionita, Liviu - Andrei Mihai | 31.10.2014
FIFA 15 Review: fotbalul nostru cel de toate zilele

FIFA este fără urmă de îndoială cea mai populară serie de jocuri sportive din lume: o spun atât vânzările-record pe care Electronic Arts le raportează an de an, cât şi numărul imens de jucători pe care îi poţi găsi online. În aceste condiţii, EA Sports şi-a permis în ultimii ani să mai lenevească, livrând nişte jocuri relativ asemănătoare, marile diferenţe fiind făcute de aducerea la zi a echipelor şi loturilor de jucători.

Evident, FIFA 14 s-a dorit a fi o excepţie de la acest trend, fiind vorba de primul titlu lansat pentru consolele de nouă generaţie PlayStation 4 şi Xbox One. Însă, sub veşmântul unui nou engine şi a unei grafici ceva mai actuale, chiar şi ediţia next gen a lui FIFA 14 suferea de pe urma unor probleme caracteristice creaţiilor celor de la EA Sports (precizia deplorabilă a paselor sau AI-ul fotbaliştilor care nu au mingea fiind doar câteva dintre ele).

FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

Şi totuşi, odată trecut “şocul” tranziţiei către next gen, minţile celor de la EA Sports parcă s-au limpezit, FIFA 15 fiind o dovadă că studioul a ales, de această dată, să se concentreze pe rezolvarea inconvenientelor legate de gameplay. Mai mult, din punctul de vedere al prezentării, FIFA 15 este cel mai reuşit titlu al seriei de ultimii (mulţi) ani, iar, ca cireaşă de pe tort, ediţia next gen (bazată pe motorul grafic Ignite) a fost lansată şi pe PC anul acesta.

GAMEPLAY

Nu ştiu alţii cum sunt, însă personal pot contoriza zeci (dacă nu sute) de meciuri de FIFA 14 pe care le-am pierdut online doar pentru că sistemul semi-automatizat de pase din jocul precedent trimitea câteodată baloanele către jucători care nu au aveau nici cea mai mică legătură cu fazele pe care încercam să le contruiesc.

FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

Ei bine, această problemă a fost luată în vizor, iar FIFA 15, în mare parte, reuşeşte să o elimine. Pasele ajung în general la jucătorul vizat (sau măcar în zona sa), permiţând astfel desfăşurarea unor partide ceva mai dinamice, fără prea mulţi timpi morţi.

Din fericire, si sistemul de Tactical Defending a primit niste tweak-uri bine venite, viteza de reacţie a apărătorilor fiind adaptată la ritmul ceva mai rapid al meciurilor. Chiar şi aşa, în condiţiile în care ajungi mai uşor în situaţii de finalizare, înscrierea de goluri nu mai e totuşi la fel de facilă: portarii apără câteodată nişte şuturi imposibile, fără a deveni invincibili.

FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

Per total, fotbalul propus de FIFA 15 mi s-a părut mult mai fluent şi mai plăcut de jucat decât cel din titlul anterior al seriei. A fost de asemenea modificat în bine aspectul modulului de Team Management, acesta primind un look mai curat, mai detaliat şi ceva mai apropiat de contraoferta reprezentată de seria Pro Evolution Soccer de la Konami.

Totuşi, AI-ul fotbaliştilor care nu posedă balonul (şi nu sunt controlaţi direct de jucător) este în continuare problematic, aceştia refuzând cu încăpăţânare să intercepteze nişte mingi care trec la câţiva centrimetri de ei. Eh, poate îl rezolva în FIFA 16…

FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

Ce a primit însă atenţia cuvenită este sistemul de matchmaking din modurile online, care dădea rateuri în FIFA 14 când îţi era lumea mai dragă. În schimb, în jocul actual, nu am întâmpinat nici măcar o astfel de problemă de conectivitate, desfăşurarea sezoanele online nefiind afectată de incidente neplăcute.

GRAFICA ŞI ATENŢIA LA DETALII

Afirmam în introducere că FIFA 15 mi-a depăşit aşteptările în materie de prezentare, fiind probabil cel mai reuşit joc al seriei din acest punct de vedere. Într-adevăr, EA Sports a făcut câteva eforturi notabile în acest sens.

FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

Dacă prezentarea stadioanelor, publicul tridimensional sau reproducerea ierbii erau prezente şi în ediţia de anul trecut, FIFA 15 vine cu şi mai multe astfel de îmbunătăţiri: gazonul se degradează pe durata unui meci, tricourile jucătorilor se murdăresc, barele, suporturile porţilor sau steguleţele de la colţurile terenului se mişcă când sunt lovite etc.

De asemenea, comentatorii au învăţat să prezinte la începutul partidelor componenţa echipelor participante, precum şi poziţiile în teren ale jucătorilor. Nu-s tocmai schimbări majore, însă acest gen de atenţie la detalii ajută foarte mult la crearea iluziei unui meci cât mai apropiat de realitate.

FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

Au fost introduse şi animaţii noi, iar motorul fizic Player Impact Engine funcţionează în general bine, însă, personal, nu prea am văzut la lucru emoţiile fotbaliştilor, promise înainte de lansare. Mă aşteptam să am parte de mai mult de câteva animaţii predefinite în care jucătorul X urlă la portar pentru ca a luat gol sau îl felicită în urma unei intervenţii salvatoare.

BUG-URI LA FINAL

Pe de altă parte, FIFA 15 mi s-a părut unul dintre cele mai pline de bug-uri jocuri ale seriei. Din fericire, n-am avut parte de astfel de problem care într-adevăr să afecteze negativ desfăşurarea unei partide. Totuşi, nu o dată m-am trezit că pe teren sunt două echipe iar tabela de marcaj din partea stânga-sus a ecranului afişează numele altor cluburi.

FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

FIFA 15FIFA 15

De asemenea, comentatorii anunţă câteodată greşit fie numele echipelor, fie fazele propriu-zise. Iar menţiunile referitoare la Campionatul Mondial ce a avut loc vara trecută sunt interesante la început, însă devin oarecum agasante când le auzi a suta oară.

Lăsând la o parte totuşi problemele minore de acest gen, FIFA 15 reuşeşte să ducă şi mai aproape de ideal modelul de gameplay pe care EA Sports l-a promovat în ultimii ani, în special graţie fluidizării desfăşurării meciurilor, precum şi noutăţilor legate de grafică şi prezentare. Totuşi, chiar dacă FIFA 15 este sensibil superior precursorilor săi, se vede de la o poştă că este construit pe fundamentele puse de aceştia. Poate ar fi cazul ca EA Sports să ne surprindă cu o formulă nouă, cu o abordare ieşită din comun, cu un joc FIFA demn de a fi numit “de generaţie nouă”.

FIFA 15

Părţi pozitive
  • gameplay mai dinamic
  • pasele mult mai precise
  • stabilitate online
  • îmbunătăţiri la nivel de grafică şi prezentare
  • next gen şi pentru PC
Părţi negative
  • AI-ul jucătorilor care nu au mingea
  • mici bug-uri
  • impactul emoţiilor nu atât de mare pe care ar fi fost de aşteptat
Urmărește Go4Games.ro pe Google News