Football Manager 2013 – interviu cu Mihai Andrieş, Head Researcher pentru România

| 08.01.2013
Football Manager 2013  - interviu cu Mihai Andrieş, Head Researcher pentru România

Football Manager 2013 a fost unul dintre cele mai reuşite jocuri cu tematică sportivă lansate în 2012, lucru evidenţiat atât de review-ul nostru, cât şi graţie includerii acestui titlu în listele noastre de recomandări pentru anul ce tocmai s-a încheiat.

Pentru a atinge nivelul de complexitate caracteristic seriei, echipa producătoare de la Sports Interactive apelează la persoane specializate din toate regiunile, astfel fiind menţinută şi actualizată impresionanta bază de date de jucători şi echipe de care beneficiază Football Manager.

Una dintre persoanele care au contribuit la realizarea lui Football Manager 2013 este Mihai Andrieş, Head Researcher pentru România. Mihai a fost îndeajuns de amabil pentru a împărtăşi cu redacţia Go4games câteva dintre „secretele” din spatele celei mai noi ediţii a jocului Football Manager.

Football Manager 2013


Go4games: Bună ziua şi bine aţi venit pe Go4games.ro.

Mihai Andrieş: Bună ziua, vă mulţumesc pentru invitaţie, îmi face o deosebită plăcere de a vă răspunde întrebărilor dumneavoastră.

Go4games: Ce presupune mai exact funcţia de Head Researcher pentru Football Manager?

MA: Funcţie este un fel de a spune deoarece nu sunt angajatul Sports Interactive Games. Practic mă ocup de actualizarea la zi a bazei de date la nivel de jucători, cluburi şi date legate de România şi furnizarea unor date statistice.

Go4games: Cum sunt recrutate persoanele care vă ajută la realizarea bazei de date de cluburi şi jucători?

MA: Recrutarea, dacă se poate numi aşa, se face pe forumul comunităţii româneşti de FM, aflat pe siteul FMRo.ro, al cărui administrator sunt. Practic, din timp în timp se publică anunţuri pe forum prin care se anunţă echipele la care avem nevoie de oameni şi se aşteaptă voluntari. Înainte de a fi acceptaţi în echipa de research, aceştia trebuie să completeze un formular complex pe baza căruia încercăm să ne dăm seama de cât de familiarizată cu jocurile Football Manager este persoana în cauză şi modul în care apreciază atributele unui jucător. Totodată, le cerem şi să ne spună unde cred ei că s-a greşit la echipa respectivă de către cel care s-a ocupat anterior de ea.

Football Manager 2013

Go4games: Câţi jucători şi câte echipe româneşti există în acest moment în Football Manager 2013?

MA: La ora la care purtăm această discuţie în baza de date a noastră sunt 7.651 de români, plus alţi vreo 250 de străini care sălăşluiesc pe la noi. La cluburi, avem cam 2.000 din care aproape 800 au doar rol statistic ca urmare a dispariţiei lor.

Go4games: Care sunt metodele prin care „construiţi” un jucător? Mai exact, cum se decide „cantitatea corectă” a atributelor sale? Este acesta un proces de lungă durată?

MA: Răspunsul este simplu. Discuţii, discuţii şi iar discuţii, purtate evident pe forum. Avem o secţiune privată în care au acces numai researcherii şi în care stabilim limitele în care trebuie să ne încadrăm. Evident că uneori discuţiile nu au ca finalitate ceea ce ne dorim noi, dar nimeni nu e perfect 😀

Go4games: A existat vreun moment în care cei de la Sports Interactive au operat modificări de atribute peste cele trimise de echipa din România? Cum realizează producătorii balansul dintre echipele diverselor ţări şi ligi?

MA: Modificări de atribute în mod direct nu s-au făcut. În schimb, au existat discuţii pe forumul Sports Interactive Games în care ni s-a atras atenţia tuturor (nu doar României) asupra anumitor elemente care trebuiau „reglate”. Un exemplu concret a fost numărul prea mare de jucători cu potential ability peste -8. Cei care sunt familiarizaţi cu jocul ştiu la ce mă refer.

Football Manager 2013

Go4games: Football Manager 2013 a introdus modul de joc Football Manager Classic, care presupune parcurgerea unui sezon într-un timp mai scurt decât în modul Career. Pe care îl preferaţi atunci când decideţi să începeţi un sezon nou şi din ce motiv?

MA: Sincer să fiu prefer Classic-ul în momentul de faţă din cauza timpului scurt pe care îl am la dispoziţie. Anii au trecut şi nu mai am aceeaşi disponibilitate în a pierde nopţi întregi cu Football Manager. Mai ales în condiţiile în care de la an la an devine tot mai stufos.

Go4games: Ieşind din sfera simulatorului de management fotbalistic, vă plac jocurile de fotbal precum FIFA sau Pro Evolution Soccer?

MA: Pentru mine Football Manager este de ajuns din această arie de jocuri. Cât despre FIFA, m-am oprit la momentul când s-a ajuns să ai nevoie de toată tastatura pentru a te juca, adică acum peste 10 ani.

Go4games: Ce alte tipuri de jocuri video preferaţi?

MA: În general shootere, dar şi strategie. Sunt un mare fan StarCraft, dar şi Half-Life, asta ca să nu mai vorbesc de Unreal sau Heroes.

Go4games: Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia noastră şi vă felicit pentru munca pe care o depuneţi pentru comunitatea de jucători Football Manager din România.

MA: Cu multă plăcere. Vă voi sta la dispoziţie şi altă dată când va mai fi nevoie.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News