NHL 22 Review: simulatorul cel mai apropiat de realitate

Autor: Cosmin Aionita | 01.11.2021
NHL 22 Review: simulatorul cel mai apropiat de realitate
Foto: Electronic Arts

Democrația în România a deschis generației mele și tuturor oamenilor calea către Occident, când televiziunile private ne ofereau desene animate cu super-eroi, filme la care nici nu visam în comunism și competiții sportive de genul NBA sau NHL.

România avea o tradiție în hochei, după victoria din 1977 în fața Americii, plus meciul fabulos cu URSS-ul, când ne-au dat sovieticii 18-1, la Mondialul din Austria. A fost o surpriză fantastică, dar din păcate, dacă americanii au făcut film despre meciul cu URSS, noi am aruncat victoria fabuloasă în fața SUA într-un colț al istoriei. România avea trei patinoare și maximum 180 de hocheiști legitimați la acea vreme.

NHL 22

Și așa am ajuns să fiu fan al hocheiului, uitându-mă la NHL și mi-am ales și echipa – Pittsburg Penguins. Pe atunci, Mario Lemieux strălucea la Penguins, iar echipamentul cu pinguinul cu crosă îți rămânea pe viață în imagine. Azi, Mario Lemieux este unul dintre deținătorii francizei Pittsburg Penguins, el fiind văzut ca un simbol al acestui sport. Apoi, în 1994 a apărut NHL jocul, de la EA Sports, plus hocheiul de pe NES – Nekketsu – căruia noi, copiii, îi ziceam „hochei ciumeg”. Numele era de neținut minte: Ike Ike! Nekketsu Hockey Bu: Subette Koronde Dairantō. Și m-am îndrăgostit iremediabil de acest sport.

Fanii care așteaptă schimbări de la un joc

Recunosc că de la NHL 15 nu am mai jucat, iar la NHL urmăresc doar rezumatele lui Pittsburg. Ce-i drept, când am pus mâna pe NHL 22, văzând schimbarea de-a dreptul fabuloasă, m-am comportat fix ca în gif-ul celebru, cu puștiul care strigă YEEEEES, îmbrăcat în tricoul lui Penguins.

Franciza de hochei pe gheață de lungă durată este la fel precum FIFA sau NBA, atrăgând nemulțumirea și chiar mânia fanilor care caută o schimbare majoră de la an la an, deși sportul a rămas același, jucătorii nu-și schimbă decât look-ul, iar regulile sunt neschimbate. Această iterație marchează însă saltul seriei NHL spre platformele de generație actuală precum PlayStation 5 și Xbox Series X|S, iar schimbările sunt vizibile.

NHL 22

Frostbite, gheață zgâriată și factorul X

Primul aspect pozitiv care te “lovește”, dacă ești veteran al seriei NHL, este noul motor grafic. EA Sports a introdus Frostbite pentru NHL 22, care îmbunătățește drastic elemente grafice, nu mai vorbesc de contrastul de imagine sau modul vizibil în care gheața se zgârie sau se uzează. Poate că nu sună ca un pas uriaș, dar adaugă profunzime atmosferei de pe fiecare arenă americană. Modelele de jucători au fost, de asemenea, îmbunătățite semnificativ, fiecare atlet fiind copia aproape perfectă a omologului său din viața reală.

NHL 22

De exemplu, Auston Matthews, sportivul de pe coperta NHL 22, a făcut tranziția în joc în mod spectaculos, cu mustața celebră. Deși nu toți jucătorii disponibili în joc beneficiază de același nivel de atenție, superstarurile de calibru NHL nu au arătat niciodată mai bine decât în acest titlu.

EA Sports a implementat și noua funcție Superstar X-Factors în NHL 22. Ea le oferă anumitor jucători abilități unice, capabile să îi scoată în evidență printre ceilalți. Este exact cum, de exemplu, la FIFA, i-ai face lui Messi piciorul stâng de aur sau lui Mbappe viteză de platină. În funcție de caracteristicile sportivilor din lumea reală, aceste abilități pot varia de la a fi mai buni la driblinguri, la a avea o lovitură a pucului de neparat sau orice altă abilitate specifică sportului pe gheață. X-Factors este un crème de la crème a NHL, cum ar spune Ilie Dumitrescu, oferind un element unic care evidențiază ce înseamnă să fii un superstar în Liga Națională de Hochei Nord-Americană.

NHL 22

Gameplay, cu face off de excepție

Ceea ce am observat ca fiind revoluționar pentru gameplay-ul unui joc de hochei este mișcarea pucului din NHL 22. Una dintre cele mai bune ajustări a fost cea a poke check, care nu mai atrage penalizări la fel de frecvent cum pățeai în edițiile mai vechi. Apărarea unei zone sau recâștigarea pucului în fața unui adversar este super fluentă și menține fluxul jocului în mișcare într-un ritm rapid. Este o trecere superbă, care apropie și mai mult simulatorul de ceea ce înseamnă hocheiul din viața reală.

NHL 22

Rafinarea gameplay-ului de bază al seriei NHL a reprezentat o prioritate pentru EA și este revoluționară. De aplaudat, sincer. Nu există un mod de poveste „Face Of The Franchise” inspirat de Madden sau revenirea mult solicitată a lui GM Connected. În schimb, schimbările se găsesc în mare parte în joc și imagini, care sunt drăguțe, plus hocheiul jucat pe un patinoar în aer liber, după moda Volta din FIFA. Nu mai vorbesc despre realitatea augmentată la duelurile face-off, la integrarea digitală pe gheață a statisticilor, lucruri excepționale care adaugă mult la autenticitatea jocului.

Dacă ați sărit peste NHL 21, veți da peste multe surprize plăcute în ediția 22, pe care motorul Frostbite și hardware-ul mai puternic le fac posibile. La sfârșitul zilei, NHL 22 este experiența adevărată a jocului de hochei și putem spune că energia investită pentru șlefuirea produsului actual nu a fost folosită în zadar.

NHL 22
Părţi pozitive
  • gameplay-ul și motorul Frostbite, care apropie foarte mult jocul de realitate
  • Superstar X-Factors, care-i face pe cei mai puțin inițiați să-și aleagă o echipă competitivă
  • grafica de excepție pe consolele next gen PS5 sau Xbox Series X
Părţi negative
  • enervantele microtranzacții, dar care nu afectează experiența jocului, așa cum se întâmplă la NBA 2K, de exemplu
  • lipsa unui sistem de schimbare automată a echipamentelor de joc, ca în FIFA. Alegi o echipă în echipament alb-galben, iar adversarul are alb-albastru, iar distingerea pe ecran este foarte dificilă.
  • poate ar fi cazul să reapară și KHL, dacă tot se dorește o globalizare și o direcționare mai mare spre Europa
Urmărește Go4Games.ro pe Google News