STUDIU: Jocurile video pot fi bune pentru sănătatea mintală, dar cu o condiție

| 18.11.2020
STUDIU: Jocurile video pot fi bune pentru sănătatea mintală, dar cu o condiție
Foto: Profimedia Images

Jocurile video sunt destul de controversate când vine vorba de sănătatea celor care le joacă. Un nou studiu, însă, realizat de Oxford Internet Institute, din cadrul University of Oxford, arată că acest tip de divertisment poate avea efecte benefice pentru sănătate.

Cercetarea s-a concentrat pe două titluri, Animal Crossing: New Horizons și Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville. Studiul a colectat date de la dezvoltatorii jocurilor despre timpul petrecut de oameni în acestea. În alte cazuri, cercetătorii s-au bazat pe informațiile furnizate de gameri, care sunt mai puțin precise.

Citește și: Lista unora dintre cele mai controversate personaje din jocurile video

Dintre cei 3.274 de oameni care au participat la studiu, 518 au jucat Plants vs. Zombies, iar 2.756 au jucat Animal Crossing.

Jocurile ajută oamenii să se simtă bine, deoarece le oferă sentimente precum competența și apartenența la un grup social. „Dacă joci Animal Crossing patru ore zilnic, în fiecare zi, sunt șanse mari să spui că te simți semnificativ mai bine decât cineva care nu face asta”, a declarat profesorul Andrew Przybylski, cel care a condus cercetarea.

Când pot avea efecte benefice jocurile video

Totuși, există un „dar”. Oamenii au parte de aceste beneficii doar dacă sunt atrași sincer de jocurile respective, nu și dacă le joacă deoarece toți cei din jurul lor fac asta.

Dacă joci, de exemplu, Among Us pentru că „cool”, nu vei beneficia de efectele pozitive. Trebuie să îți dorești sincer să te joci, potrivit studiului. Mai mult, jucătorilor trebuie să le placă să interacționeze cu personajele din jocuri despre care știu că sunt controlate de alte persoane reale.

Citește și: Ce poți cumpăra din supermarketul care are ca temă jocul video GTA San Andreas

De aceea, jocurile sociale, precum cele analizate în studiu, sunt recomandate pentru cei care doresc să încerce această „terapie”.

Rezultatele studiului sunt surprinzătoare și este posibil să nu fie valabile pentru orice tip de joc video. Până la urmă este o diferență mare între PUBG și Animal Crossing. Alte studii au arătat că oamenii sunt tot mai nefericiți pe măsură ce petrec mai mult timp în jocurile video.

Sursa: Oxford Internet Institute

Urmărește Go4Games.ro pe Google News