Studiu: Jocurile video stimulează inteligența copiilor. Ce efecte au televizorul și TikTok

Autor: Adrian Popa | 18.07.2022
Studiu: Jocurile video stimulează inteligența copiilor. Ce efecte au televizorul și TikTok
Foto: Profimedia Images

Jocurile video stimulează inteligența copiilor, arată un nou studiu, dar trebuie folosite cu moderație, potrivit experților.

Cercetarea a fost făcută pe aproape 10.000 de copii de către cercetători de la Karolinska Institutet din Suedia. Copiii care s-au jucat mai mult au avut rezultate mai bune în testele de inteligență.

Cercetătorii au analizat, de-a lungul a cinci ani, consumul de TV, social media și jocuri video al copiilor, care aveau vârste de 9 și 10 ani. La aproximativ 5.000 de copii le-a fost testată inteligența la începutul studiului, iar apoi din nou peste doi ani pentru a vedea cum le-a fost afectat intelectul de timpul petrecut în fața ecranelor.

Copiii care au petrecut timp peste medie în jocurile video au avut IQ-ul crescut, în medie, cu 2,5 puncte. Pe de altă parte, consumul de conținut pe TV și rețelele de socializare precum TikTok nu au avut niciun efect asupra acestui indicator.

„Rezultatele noastre arată că timpul petrecut pe ecrane nu afectează, în general, abilitățile cognitive ale copiilor și că jocurile video pot, de fapt, să stimuleze inteligența”, a declarat Torkel Klingberg, profesor la Karolinska Institutet și membru al echipei care a realizat acest studiu.

Nu vă grăbiți, totuși, să îi încurajați pe copii să se joace mai mult

Totuși, experții avertizează că situația este mai complicată și nu ar trebui ca cei mici să fie încurajați să petreacă mai mult timp în jocurile video. Starea mentală, comportamentul și sănătatea fizică pot fi afectate de această activitate, potrivit autoarei, expertă în parenting, Emily Oster. Aceste lucruri nu au fost analizate în cercetarea realizată în Suedia.

„Nu am examinat efectele timpului petrecut în fața ecranelor asupra activității fizice, somnului, stării de bine sau performanțelor școlare, așa că nu putem spune nimic despre acestea”, a adăugat Klingberg.

Mai mult, se știe că jocurile video pot crea dependență. Aceasta a fost recunoscută oficial ca boală de către Organizația Mondială a Sănătății.

Sursa: Nature

Urmărește Go4Games.ro pe Google News