Trei gameri, uciși de serviciile secrete ruse. Au crezut că sunt sabotori pro-ucraineni

Autor: Adrian Popa | 28.11.2022
Trei gameri, uciși de serviciile secrete ruse. Au crezut că sunt sabotori pro-ucraineni

Trei gameri au fost uciși de serviciul secret rus FSB, care a crezut că sunt sabotori pro-ucraineni.

Victimele erau, se pare, fani ai S.T.A.L.K.E.R., iar obiectele găsite la ei erau, de fapt, elemente de colecție legate de joc, potrivit publicației The Moscow Times.

Presa de stat din Rusia a prezentat imagini cu obiectele confiscate în operațiunea „de succes”, dar cunoscătorii și-au dat seama că acelea nu erau arme adevărate.

Incidentul s-a petrecut în Voronej, un oraș aflat la 150 de km de granița cu Ucraina. FSB a susținut cu „naționaliștii pro-ucraineni” intenționau să atace infrastructura energetică din zonă.

Presa independentă din Rusia susține, însă, că cei trei erau gameri, iar doi au fost identificați. Aceștia erau practicanți de airsoft care se întâlneau pentru a recrea bătălii din jocul S.T.A.L.K.E.R., a cărui acțiune se petrece la Cernobîl.

Citește și: Adolescent, condamnat pentru că ar fi plănuit un atentat împotriva fostului KGB, în Minecraft

Canalul de televiziune Russia-1 a publicat imagini cu un steag despre care grupul media a spus că aparține unui partid naționalist din Ucraina și care ar fi fost fluturat pe Euromaidan în 2014. Însă, potrivit Business Insider, steagul se potrivește mai mult cu cel al unei facțiuni care apare în jocul video.

Doi dintre gamerii uciși au fost identificați de The Moscow Times. Unul este Vladimir Kotovski, un jucător confirmat de S.T.A.L.K.E.R. Cel de-al doilea este deținătorul contului Stalker Phosgene de pe rețeaua de socializare VKontake. Business Insider a confirmat faptul că și el era un fan al jocului video, iar o parte din imaginile publicate de presa pro-Kremlin, pentru a susține teoria atentatelor asupra rețelei energetice, au fost luate de pe contul lui.

Totuși, membrul unui grup de airsoft pe care Stalker Phosgene îl frecventa a declarat pentru Insider că acesta era un „anarhist” și că era, într-adevăr, un suporter al Ucrainei. În ceea ce îl privește pe Kotovski, acesta era un om normal, potrivit aceleiași surse. Mai mult, el era un suporter al lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse.

Citește și: Ar fi o lovitură masivă pentru Putin: „Google din Rusia” vrea să părăsească țara

Urmărește Go4Games.ro pe Google News