Top 20 – cele mai aşteptate jocuri din 2014 (partea I)

| 04.01.2014
Top 20 - cele mai aşteptate jocuri din 2014 (partea I)

La începutul anului trecut aveam parte de o imagine oarecum învăluită în mister: publisherii şi studiourile producătoare preferau să păstreze liniştea în privinţa jocurilor pregătite pentru noile console (pe atunci încă neanunţate), o serie limitată de titluri fiind confirmate la acea vreme. Din fericire, situaţia pentru 2014 pare că s-a schimbat radical.

PlayStation 4 şi Xbox One au fost deja lansate, înregistrând vânzări mult peste aşteptări, aspect care, împreună cu revenirea în prim plan a PC-ului ca platformă de gaming, oferă perspective încurajatoare pentru o industrie aflată într-un evident declin. Dovada o fac numeroasele jocuri ce urmează să fie lansate în cursul acestui an, parcă mai multe şi mai interesante ca niciodată.

Watch Dogs

Am alcătuit astfel un top al celor mai aşteptate 20 de jocuri pentru PC şi console programate pentru 2014, structurat în două părţi. După cum v-am obişnuit, nu am inclus în listă decât titlurile pe care publisherii şi/sau studiourile producătoare  le-au confirmat pentru anul în curs, noul Uncharted pentru PlayStation 4 sau o eventuală versiune pentru PC a lui Grand Theft Auto V nefiind incluse.

Iată prima parte a listei celor mai aşteptate jocuri din 2014.


20. THE CREW
(Ivory Tower/Ubisoft)
PS4/Xbox One/PC

Dezvăluit la E3 2013, The Crew este un joc cu maşini ce încearcă să elimine pe cât posibil limitările genului: jucătorii nu vor avea la dispoziţie obişnuitele trasee predefinite sau o porţiune geografică limitată pentru explorare. În schimb, aceştia vor putea traversa întreaga suprafaţa a Statelor Unite ale Americii, cu toate drumurile şi autostrăzile aferente. Bineînţeles că nu o vor face singuri, numele jocului sugerând principala sa caracteristică: posibilitatea de a aborda The Crew alături de prieteni, în echipe ce se vor putea întâlni şi confrunta pe imensa hartă din joc.

Perioada apariţiei: vara 2014


19. DIABLO III: REAPER OF SOULS
(Blizzard Entertainment)
PC/PlayStation 4

Criticile primite de Diablo III au stat la fundaţia viitorului Reaper of Souls, echipa de la Blizzard fiind determinată să corecteze neajunsurile jocului original prin intermediul acestui expansion. Pe lângă îmbunătăţirile sistemelor iniţiale şi modificările de gameplay, principalele noutăţi cu care Reaper of Souls face cu ochiul sunt un nou act al poveştii (cel de-al cincilea), în care în luminile reflectoarelor va ieşi Malthael, Îngerul Morţii, precum şi o nouă clasă de personaje – Crusader-ul. Cei care nu doresc să mai fie limitaţi de necesitatea de a fi conectaţi la Internet în timp ce joacă vor putea apela la ediţia de PlayStation 4 a jocului, ce urmează să fie inclusă în pachetul Diablo III Ultimate Evil Edition.

Data apariţiei: 25 martie 2014 (PC)


18. DYING LIGHT
(Techland/Warner Bros.)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

Indiferent de ce spun unii sau alţii, invaziile zombie rămân unele dintre cele mai la modă subiecte ale momentului. Polonezii de la Techland au profitat de acest aspect, adăugând şi o doză de originalitate formulei deja obişnuite: acţiunea din Dying Light are loc într-un mediu de joc open world afectat de ciclul noapte/zi. Dacă pe timp de zi morţii vii sunt confuzi şi slăbiţi, coborârea întunericului le transformă comportamentul, aceştia devenind mult mai organizaţi şi agresivi. Noroc cu mişcările de parkour cu care este înzestrat personajul principal.

Perioada apariţiei: 2014


17. THE ORDER: 1886
(Ready at Dawn/Sony Computer Entertainment)
PlayStation 4

The Order: 1886 este unul dintre titlurile care ne-a atras atenţia graţie prezentării la care am asistat anul trecut cu ocazia Gamescom 2013. Lipsa detaliilor suplimentare despre acest joc exclusiv pentru PlayStation 4 ne-a determinat însă să-l plasăm totuşi în partea de jos a clasamentului nostru. Ce ştim totuşi pare destul de promiţător: vom avea parte de un third person shooter a cărui acţiune se va desfăşura în Londra sfârşitului de secol al XIX-lea, o echipă de „vânători de fantome” moderni confruntându-se cu atacuri supranaturale.

Perioada apariţiei: toamna 2014


16. THE EVIL WITHIN
(Tango Gameworks/Bethesda)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

Aţi remarcat că titlul sună oarecum similar cu Resident Evil? Este normal, în spatele lui The Evil Within stă Shinji Mikami, aceeaşi minte creativă care a dat naştere seriei celor de la Capcom. Totuşi, spre deosebire de noile jocuri Resident Evil, The Evil Within promite să revină la originile genului survival horror, accentul urmând să fie pus pe groază şi tensiune în detrimentul secvenţelor de shooting.

Perioada apariţiei: 2014


15. METAL GEAR SOLID V: GROUND ZEROES
(Kojima Productions/Konami)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360

În mod normal, un nou joc al seriei Metal Gear Solid s-ar fi plasat mult mai sus într-un astfel de clasament. Din păcate, Ground Zeroes nu este decât prologul lui Metal Gear Solid V, cu un timp limitat de gameplay. Chiar şi aşa, jucătorii vor avea ocazia de a se familiariza cu noile mecanici de joc (mediu open world, vehicule controlabile etc.), acestea urmând să fie duse la maturitate în The Phantom Pain, „grosul” experienţei Metal Gear Solid V, ce nu are încă o dată de lansare stabilită.

Data apariţiei: 20 martie 2014


14. DRAGON AGE: INQUISITION
(BioWare/Electronic Arts)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

După eşecul lui Dragon Age 2, echipa producătoare de la BioWare a luat o pauză prelungită, în încercarea de a nu mai repeta greşelile trecutului cu viitorul Dragon Age: Inquisition. Pentru început, sistemul de luptă va fi serios îmbunătăţit, modul de vizualizare tactic urmând a fi implementat în toate cele cinci versiuni ale jocului, şi nu doar în ediţia pentru PC aşa cum s-a întâmplat în titlurile anterioare. De asemenea, departamentului grafic îi va fi aplicat un upgrade evident, Dragon Age: Inquisition urmând să utilizeze motorul grafic Frostbite 3.

Perioada apariţiei: toamna 2014


13. DRIVECLUB
(Evolution Studios/Sony Computer Entertainment)
PlayStation 4

Conţinutul lui Forza Motorsport 5 a fost „castrat” de trecerea la Xbox One, iar Gran Turismo 6 a fost limitat din punct de vedere vizual de posibilităţile limitate oferite de PlayStation 3, aşa că suntem extrem de curioşi să aflăm cum va arăta un joc de curse special proiectat pentru next gen. DriveClub promite să răspundă acestor întrebări, producătorii de la Evolution Studios lăudându-se cu cele mai detaliate modele de maşini implementate vreodată într-un joc video. Nu în ultimul rând, toţi deţinătorii de abonamente PlayStation Plus vor putea să joace gratuit DriveClub PS Plus Edition, o ediţie limitată a jocului, din care vor lipsi câteva maşini şi circuite.

Data apariţiei: Q1 2014


12. TOM CLANCY’S THE DIVISION
(Massive Entertainment/Ubisoft)
PS4/Xbox One/PC

După trecerea în nefiinţă a vestitului autor Tom Clancy, toţi ne-am întrebat ce se va întâmpla cu seria de jocuri inspirate de scrierile acestuia. Ubisoft a oferit răspunsul prin intermediul lui Tom Clancy’s The Division, un hibrid de RPG, shooter şi joc online, proiectat exclusiv pentru consolele de nouă generaţie şi PC. Lăsând la o parte gameplay-ul ambiţios, Tom Clancy’s The Division s-a făcut remarcat în principal graţie noului motor grafic Snowdrop, tehnologie dezvoltată de Massive Entertainment special pentru acest joc.

Perioada apariţiei: 2014


11. MAD MAX
(Avalanche Studios/Warner Bros.)
PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC

Mad Max este încă unul dintre jocurile pe care am avut ocazia să le vedem în spatele uşilor închise la Gamescom 2013, această prezentare fiind principalul motiv pe care l-am inclus în fruntea primei părţi a listei noastre de jocuri aşteptate în 2014. Acţiune open-world, lupte cu maşini, multiple moduri de a aborda situaţiile şi o prezentare grafică de excepţie: acestea sunt ingredientele cu care Mad Max va încerca să ne cucerească în cursul acestui an.

Perioada apariţiei: 2014


Vă invităm să reveniţi pe Go4games în câteva zile, când va fi publicată cea de-a doua parte a clasamentului dedicat celor mai aşteptate jocuri din 2014. Voi ce jocuri aşteptaţi cel mai mult în acest an? Aşteptăm opiniile şi sugestiilor voastre în secţiunea de comentarii de mai jos.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News