DOOM primeşte suport pentru Vulkan

Autor: Cosmin Aionita | 12.07.2016
DOOM primeşte suport pentru Vulkan

id Software a confirmat lansarea unui nou update pentru DOOM care adaugă mult aşteptatul suport pentru API-ul grafic Vulkan. Într-un fel, Vulkan poate fi considerat urmaşul spiritual al API-ului OpenGL, dezvoltat de consorţiul non-profit numit Khronos Group, format din companii de renume precum AMD, NVIDIA, Epic Games, Intel, Google, Samsung sau Sony Interactive Entertainment.

Vulkan este asemănător cu DirectX 12, cu optimizări pentru fecilităţile oferite de generaţiile moderne de hardware dedicat jocurilor, oferind însă un mare avantaj faţă de soluţia celor de la Microsoft. Vulkan a fost conceput drept un API cross platform, care să funcţioneze la fel de eficient indiferent de sistemul de operare căruia îi este destinată aplicaţia ce îl utilizează. Cu alte cuvinte, programatorii pot scrie, în teorie, un singur cod ce va rula la fel de bine pe Windows, Linux sau Android. Evident, Vulkan oferă suport pentru toate versiunile moderne de Windows (de la 7 în sus), spre deosebire de soluţia Microsoft, DirectX 12 fiind oferit în exclusivitate pentru Windows 10.

Ce trebuie să faceţi pentru a profita de sporul de peformanţă adus de API-ul Vulkan în DOOM? În primul rând, să deţineţi un exemplar original al jocului pe Steam; cel mai nou update pentru DOOM se va instala automat. Apoi, presupunând că aveţi o placă video ce se încadrează în specificaţiile minime ale jocului (NVIDIA GTX 670 2GB sau AMD Radeon HD 7870 2GB), să îi instalaţi ultimele pachete de drivere disponibile (NVIDIA: 368.69, AMD: 16.7.2), să porniţi DOOM şi să alegeţi API-ul Vulkan (în loc de OpenGL 4.5) din setările video avansate ale jocului.

Sporul de performanţă va fi evident în special în cazurile plăcilor video AMD, pentru care id Software oferă şi suport pentru tehnologia asynchronous compute. Acesta este momentan dezactivat în cazul plăcilor NVIDIA; de asemenea, DOOM nu oferă suport Vulkan pentru plăcile video NVIDIA cu memorie video de 2GB sub Windows 7 şi nici pentru modelul GTX 690. Până când aceste neajunsuri vor fi rezolvate, deţinătorii unor astfel de combinaţii hardware/software vor fi nevoiţi să se mulţumească cu suportul OpenGL oferit şi până acum.

Pe lângă suportul pentru Vulkan, noul update pentru DOOM adaugă şi compatibilitate cu Steam Controller. DOOM este disponibil acum în versiuni pentru PC, PlayStation 4 şi Xbox One.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News