Nu se întâmplă doar pe Facebook. Extremiștii răspândesc ură, aproape nederanjați, în jocurile video

Autor: Adrian Popa | 02.05.2022
Nu se întâmplă doar pe Facebook. Extremiștii răspândesc ură, aproape nederanjați, în jocurile video
Foto: Profimedia/Pixabay

Susținătorii ideologiilor de extremă dreaptă reprezintă un grup tot mai mare în jocurile video, din cauza metodelor slabe de moderare a conținutului, dar și a politicii „îngropării capului în nisip” adoptată de multe companii, potrivit unor cercetători.

Jocurile video și platformele asociate cu acestea au devenit unele dintre cele mai mari industrii din domeniul divertismentului, iar grupurile extremiste exploatează popularitatea lor.

Un studiu publicat în decembrie 2021, de către organizația Extremism and Gaming Research Network (EGRN), a arătat că „eforturile inovative” de combatere a extremismului în jocurile video sunt „aproape nedetectabile”.

„Extremismul în jocurile video este o amenințare în creștere”, a declarat Alex Newhouse, director adjunct la Center on Terrorism, Extremism, and Counterterrorism, citat de Axios. Potrivit lui, jocurile devin tot mai sociale, iar legăturile formate între gameri oferă structurile și infrastructura necesare pentru ca extremiștii să își difuzeze ideologiile.

Problema este cunoscută de Comisia Europeană, care a avertizat că timpul mai mare petrecut în jocurile video în pandemie a reprezentat o oportunitate pentru actorii extremiști.

Pericole multiple pe platformele online de gaming

„(În jocuri – n.e.) Prieteniile sunt mai apropiate, durează mai mult și se formează mai repede decât în alte spații de pe internet”, potrivit lui Rachel Kowert, director de cercetare la Take This. Extremiștii pot fi găsiți în jocuri precum Call of Duty, Roblox sau pe platforme precum Discord sau Steam, potrivit ei.

Un raport publicat în 2019 de Anti-Defamation League arăta că 53% dintre cei care au fost hărțuiți în jocurile online multiplayer cred că acest lucru li s-a întâmplat din cauza rasei/etniei, religiei, genului sau orientării sexuale pe care o au. Mai mult, aproape un sfert dintre jucătorii chestionați (23%) au spus că au fost expuși la discuții despre ideologia supremației rasei albe.

The Entertainment Software Association, o organizație importantă care reprezintă creatorii de jocuri video, nu a dorit să vorbească despre acest subiect cu publicația Axios.

În jocurile online multiplayer se ascund și alte pericole. Trei băieți au fost răpiți după ce au fost contactați de membri ai unui cartel mexican prin intermediul Free Fire, un titlu popular de tip battle royale.

Puteți urmări Go4games și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News