Aqirys Adara review: o tastatură de gaming surprinzătoare

Autor: Adrian Popa | 31.03.2023
Aqirys Adara review: o tastatură de gaming surprinzătoare

Aqirys Adara este una dintre cele mai avansate tastaturi din portofoliul mărcii locale de periferice de gaming. Anunțat la începutul anului, dispozitivul este bine „mobilat” cu caracteristici tehnice avansate.

Tastatura are un design atractiv, care mie mi se pare retro (mai ales atunci când este privită din lateral). Carcasa, realizată din plastic alb mat, are colțurile lucioase. Logo-ul Aqirys apare pe latura din stânga. Pe spatele dispozitivului găsim mai multe elemente interesante: un buton fizic pentru trecerea de la Windows la Mac și invers, sistem de management al cablului clasic USB (care poate fi rulat în trei moduri) și piciorușe care permit reglarea înălțimii în trei trepte.

Când o privesc de sus, tastatura îmi aduce aminte imediat de jocul Tetris. Poate și pentru că acum filmul cu același nume, produs de Apple, face valuri. Unele grupuri de taste sunt negre și au forma blocurilor din jocul inventat de Alexei Pajitnov.

Tastatura Aqirys Adara are 95 de taste, dar este compactă. Deși include numpad, dispozitivul ocupă, pe birou, cam același spațiu ca un model TKL, preferat în esports.

Adara include taste realizate prin proces double shot (două tipuri diferite de plastic sunt injectate pentru obținerea unei taste) PBT (tipul de plastic folosit). Asta înseamnă că literele, cifrele și simbolurile de pe ele nu se vor șterge sau degrada în timp. În pachet este inclus un Spacebar clasic pentru cei care nu doresc să îl folosească pe cel montat implicit, mai mare și care are imprimat pe el un arc cu o săgeată. Eu mă număr printre cei care preferă bara de spațiu mai subțire, care se potrivește mai bine cu designul retro al dispozitivului.

Citește și: Ce periferice și accesorii de gaming recomandă în acest moment chatbot-ul cu AI al Bing

Tastatura dispune de iluminare dinamică full-RGB pentru taste, care poate fi personalizată din aplicația dedicată, dar și prin combinații de taste. Logo-ul transparent Aqirys din colțul din dreapta sus este și el iluminat, dar nu poate fi personalizat din program. Din fericire, acest lucru poate fi făcut prin apăsarea Fn + Shift dreapta.

Adara se conectează la PC prin intermediul unui cablu USB-C de tip Aviator cu lungime de 2 metri, detașabil și protejat cu material țesut pentru durabilitate sporită.

O tastatură silențioasă și precisă

Tastatura Aqirys folosește contacte mecanice Pink de la HaiMu. Acestea au punctul de activare la 2 mm și rezistă până la 100 de milioane de apăsări. Contactele standard pot fi înlocuite de utilizator cu alte modele de pe piață, cu trei sau cinci pini. În pachet sunt livrate 20 de contacte tactile personalizate HaiMu Ocean Blue, lubrifiate din fabrică, dar și uneltele necesare schimbării lor. Tot la capitolul accesorii merită menționată peria, de dimensiuni generoase, pentru curățarea tastaturii pe care o primesc în cutie cumpărătorii.

Pentru reducerea zgomotului făcut de taste, producătorul a folosit mai multe metode. Contactele sunt, cum am precizat deja, lubrifiate din fabrică, iar placa de contacte este montată pe garnituri de silicon, pentru a fi eliminate vibrațiile. Mai mult, tastatura include spumă EVA (etilen-acetat de vinil) pentru atenuarea zgomotului. Aceste elemente nu modifică răspunsul tactil și nici nu afectează stabilitatea contactelor.

Aqirys Adara dispune de suport anti-ghosting integral, pentru toate tastele. Ghosting-ul apare atunci când o apăsare de tastă sau mai multe sunt pierdute din cauza lipsei capacității tastaturii de a procesa semnale multiple. Pentru gamerii care joacă la un nivel competitiv această caracteristică este extrem de importantă.

Mai mult, Adara pare să fie foarte solidă. Se răsucește sau îndoaie foarte puțin, chiar dacă aplici o forță considerabilă. Totodată, este grea (880 de grame), o însușire pe care eu apreciez în general gadgeturi. Tata, un electronist și electrician renumit în comunitatea noastră – îmi spunea mereu în copilărie că electronicele, sculele electrice și electrocasnicele bune sunt, de obicei, grele.

Mai e de lucru pe partea software

Tastatura vine, ca și alte periferice oferite de această marcă, cu propria aplicație pentru Windows. Mi-ar plăcea ca Aqirys să treacă la o soluție centralizată de tip hub pentru produsele sale, așa cum oferă SteelSeries (Engine GG) sau Logitech (G HUB), de exemplu. În acest moment am trei aplicații Aqirys separate instalate pe PC: una pentru mouse-ul Polaris Wireless, una pentru Adara și alta pentru mouse-ul Doradus.

Programul dedicat al Adara este destul de simplu și permite personalizarea luminițelor de pe taste sau adăugarea de comenzi macro. Există și o setare numită Music Light, care sincronizează muzica ascultată cu luminile tastaturii.

Concluzie

Nu am avut niciun fel de probleme în cele 10 zile în care am folosit aproape zilnic tastatura. Comenzile sunt preluate rapid și precis în jocuri, iar apăsarea tastelor este o plăcere, datorată în mare parte contactelor lubrifiate. Adara este excelentă inclusiv pentru scris, deoarece este silențioasă și, în ciuda dimensiunilor generale compacte, are layout de taste normal.

Tastele sunt bine fixate pe placă, cu excepția Spacebar-ului mai subțire, care se mișcă puțin atunci când îl împingi cu degetul din lateral. Tasta de spațiu implicită, cu care vine echipată Adara, nu are această problemă.

Tastatura costă aproximativ 575 de lei în magazinele online. Adara este un model pe care îl recomandăm.

Părţi pozitive
  • Construcție premium, bazată pe componente high-end și materiale de calitate
  • Tastatura este compactă, dar include numpad
  • Este precisă si silențioasă
  • Poate fi personalizată din punct de vedere hardware
  • Vine cu 20 de contacte de rezervă
Părţi negative
  • Se simte lipsa unei aplicații Aqirys de timp hub, care să includă toate perifericele oferite de companie
  • Bara de spațiu mai subțire, inclusă în pachet, nu se prinde de contacte la fel de precis ca cea implicită
Urmărește Go4Games.ro pe Google News