Bang & Olufsen Beoplay Portal review: Căști de gaming wireless high-end cu tehnologie ANC de excepție

Autor: Adrian Popa | 26.06.2022
Bang & Olufsen Beoplay Portal review: Căști de gaming wireless high-end cu tehnologie ANC de excepție

Piața jocurilor video a crescut atât de mult în ultimii ani, mai ales pe fondul pandemiei, încât a atras atenția multor companii. Astfel, au apărut accesorii de gaming de la mărci care în mod normal nu au produs astfel de dispozitive. Un exemplu sunt căștile Bang & Olufsen Beoplay Portal, de la marca high-end daneză. Acesta este, însă, un produs care pot fi folosit și în alte scenarii: pentru muzică, videoconferințe, filme, podcasturi sau apeluri telefonice.

Produsul B&O se descurcă foarte bine în toate aceste roluri, spre deosebire de alte modele specializate. De exemplu, pe unele căști foarte bune de gaming muzica nu este redată bine, iar unele căști dedicate audiofililor nu excelează în jocuri. Este greu să găsești un „jack of all trades” mai bun decât Beoplay Portal pe categoria high-end.

Căștile testate au fost concepute pentru console PlayStation, PC-uri sau dispozitive mobile. Este disponibilă și o versiune pentru Xbox.

Există două posibilități de conectare wireless: prin Bluetooth sau prin intermediul receiver-ului de 2.4 GHz. Sunt disponibile și variante de conectare prin fir. În cutie sunt incluse diverse cabluri și accesorii: cablu de la USB-A la USB-C cu lungime de 1,8 metri, cablu audio de 1,25 m, adaptor USB-C și adaptor USB-A.

Căștile sunt, așa cum era de așteptat de la o marcă precum Bang & Olufsen, construite din cele mai bune materiale. Exteriorul cupelor este placat cu metal, iar bureții sunt acoperiți cu piele de miel, care provine, se pare, din Noua Zeelandă. Veganii, e clar, nu vor aprecia acest produs.

În interiorul fiecărei cupe apare litera corespunzătoare urechii potrivite, „R” sau „L”. Căștile au o bandă metalică, solidă, iar firele electrice sunt încastrate în aceasta. Aceasta este acoperită, în partea superioară, de un plastic care imită pielea, iar în cea interioară este prevăzută cu spumă îmbrăcată cu un material textil fin.

Performanțe excelente în jocuri și peste medie pentru muzică

Zonele metalice exterioare ale căștilor primesc comenzi tactile. Există zeci de gesturi care pot fi făcute, în jocuri, atunci când asculți muzică sau când vorbești la telefon. De aceea recomand citirea manualului de utilizare pentru a le descoperi pe toate sau pentru a le memora pe cele care te interesează.

Citește și: AQIRYS lansează cel mai avansat mouse din portofoliul său, T.G.A. ALPHA. Dispozitivul poate fi personalizat în detaliu

Beoplay Portal sunt foarte confortabile, deși nu sunt ușoare (cântăresc 279 de grame). Cupele izolează atât de bine urechile încât chiar și fără ANC (active noise cancellation) zgomotele din jur ajung cu greu la urechile tale.

Pe casca din dreapta se găsesc butoanele fizice On/Off, cel de volum, jack-ul audio universal de 3.5 mm, două microfoane și portul USB-C. Casca din stânga găzduiește butonul Bluetooth, două microfoane și un slider pentru reglarea diverselor moduri ANC. Dintre cele patru microfoane, două sunt folosite și de sistemul active noise cancellation.

Calitatea audio oferită este una foarte bună, indiferent la ce dispozitiv sunt conectate căștile și indiferent de scenariul în care sunt folosite. Dispozitivul dispune de suport pentru tehnologia audio Dolby Atmos și dispune, cum am menționat mai sus, de anulare activă a zgomotului de fundal. Sunetul oferit este detaliat, bogat și te înconjoară din toate direcțiile. În jocuri ești „copleșit” într-un mod plăcut de detalii audio.

Am testat căștile în Counter-Strike și în World of Tanks, iar chiar și la volum ridicat sunetul nu este distorsionat sau enervant. La capitolul muzică, căștile redau excelent tonurile medii și înalte, dar nu se descurcă la fel de bine cu cele joase. Basul oferit este decent, dar nu foarte puternic.

Tehnologie ANC de excepție

Căștile Beoplay Portal includ una dintre cele mai bune tehnologii ANC de pe piață. Nu am mai folosit niciodată căști care să anuleze atât de bine zgomotul de fundal. Chiar și între stațiile de metrou Aviatorilor și Pipera din București, acolo unde metroul face un zgomot mai mare decât în alte zone, dintr-un motiv necunoscut mie, poți asculta muzică sau rula jocul favorit în condiții foarte bune. Nivelul ANC optim poate fi stabilit din aplicația dedicată Bang & Olufsen, dar și glisând degetul pe sliderul dedicat de pe casca stângă.

Tot din aplicația Bang & Olufsen, utilizatorii pot face update la cel mai recent firmware disponibil pentru căști sau pot alege scenariul de utilizare (Gaming, Podcast, Movie etc.).

Aplicația dedicată B&O oferă opțiuni suplimentare pentru personalizarea căștilor.

Modelul include două funcții interesante. Transparency îți furnizează zgomote din mediul înconjurător în timp ce folosești căștile, pentru a nu fi „rupt” complet de lumea exterioară. Sunt blocate, însă, sunetele repetitive, agasante. Modul Own Voice îți permite să reglezi cât din propria voce și zgomotele din jur auzi în căști, în jocuri sau în aplicații precum Discord. Acest mod rulează doar când microfoanele sunt active. Astfel, datorită Own Voice poți să auzi destul de precis cum „sună” în mod real propria voce.

În apelurile telefonice sau în aplicațiile VoIP experiența oferită este bună. Persoana cu care vorbești se aude foarte clar, dar microfoanele, fiind integrate în căști, nu oferă un volum la fel de ridicat ca cele retractabile din căștile de gaming. De aceea, pentru a fi înțeles bine de cel/cei cu care vorbești trebuie să vorbești puțin mai tare.

Căștile Beoplay Portal includ un acumulator de 1.200 mAh, iar autonomia oferită este generoasă. Cu ANC activat și conectate via Bluetooth, autonomia maximă este de 19 ore. Fără ANC, autonomia poate ajunge la 42 de ore. Încărcarea completă de la 0 la 100% durează aproximativ 2 ore.

Caracteristici tehnice principale:

Bluetooth: 5.1

ANC: Da, personalizabil și cu moduri unice

Frecvenţe: 20-22.000 Hz

Difuzoare: 40 mm, folosesc magneți permanenți Neodim

Microfoane: 4 (două sunt folosite și de tehnologia ANC)

Conectivitate: Bluetooth, receiver de 2.4 GHz, cablu USB-C, jack audio de 3.5 mm

Capacitate baterie: 1.200 mAh

Autonomie muzică: 19 ore (cu conexiune Bluetooth și ANC activat).

Greutate: 279 g

Concluzie

Bang & Olufsen Beoplay Portal sunt dispozitive care pot înlocui cu succes mai multe căști. Nu mai ai nevoie de modele dedicate true wireless, de gaming sau over-ear pentru muzică. Dispozitivele se conectează la o gamă largă de dispozitive, au un design de excepție, oferă un sunet excelent în jocuri și foarte bun în alte scenarii. Beoplay Portal includ cea mai bună funcție ANC pe care am testat-o vreodată.

Mulți oameni vor fi, însă, deranjați de faptul că B&O folosește piele naturală în construcție, iar calitatea microfoanelor nu este excepțională în convorbiri. Mai mult, prețul piperat, de aproximativ 500 de dolari, poate fi plătit de puțini oameni.

În concluzie, recomand cu mare încredere Bang & Olufsen Beoplay Portal.

Părţi pozitive
  • Performanțe audio ridicate în orice scenariu de utilizare
  • Tehnologie ANC excelentă
  • Sunt construite din materiale premium
  • Multiple opțiuni de conectivitate
  • Autonomie mare
Părţi negative
  • Microfoanele nu excelează în apeluri telefonice și aplicații VoIP
  • Căștile nu redau foarte bine sunetele joase, iar basul nu e puternic
  • Preț mare
Urmărește Go4Games.ro pe Google News