Marvel’s Guardians of the Galaxy Review: Răzbunătorii au fost răzbunați

Autor: Cosmin Aionita | 02.12.2021
Marvel’s Guardians of the Galaxy Review: Răzbunătorii au fost răzbunați
Foto: Marvel Entertainment

După ce Marvel’s Avengers a dezamăgit crunt, era logic să ne punem câteva întrebări despre viitorul parteneriatului dintre divizia de jocul video a Marvel Entertainment și publisher-ul Square Enix. Și asta pentru că impresia lăsată de acest experiment eșuat este că studioul Crystal Dynamics ar fi vrut să realizeze un alt tip de joc, în timp ce publisher-ul și-a dorit un „live service” monetizabil pentru o perioadă mai îndelungată, iar struțo-cămila rezultată n-a mulțumit pe nimeni. Din fericire și oarecum surprinzător, se pare că Square Enix și-a învățat lecția, iar noul Marvel’s Guardians of the Galaxy corectează mai toate greșelile trecutului, devenind una dintre cele plăcute experiențe de gaming ale anului.

Marvel’s Guardians of the Galaxy

Pentru a risipi orice urma de dubiu, în timp ce Avengers încerca cu disperare să ne bage pe gât toate elementele nocive ale acestor „servicii live”, Marvel’s Guardians of the Galaxy se rezumă la a fi ceea ce fanii își doresc de la un asemenea joc: o aventură single player cu un fir narativ și personaje demne de benzile desenate pe care se bazează. Iar aici meritul revine celor de la Eidos Montreal, studioul responsabil și pentru excelentele Deus Ex: Human Revolution și Deus Ex: Mankind Divided, care au reușit să capteze perfect esența acestor eroi.

Gardieni originali, dar autentici

Pentru cei care nu știu, politica celor de la Marvel Entertainment în legătură cu jocurile bazate pe aceste proprietăți intelectuale este să nu repete fix aceleași formule precum cele din filmele omonime. Astfel, personajul Peter Parker din Marvel’s Spider-Man este diferit față de cel din filmele cu Tom Holland, prezentând viziunea celor de la Insomniac Games asupra acestui erou, iar un plan similar a fost aplicat și în cazul lui Marvel’s Avengers, cu rezultate mult sub așteptări însă. Ei bine, Guardians of the Galaxy merge în aceeași direcție, Eidos Montreal reușind ceea ce Crystal Dynamics nu a putut face: prezentarea unei noi versiuni a Gardienilor Galaxiei, fără legătură cu actorii din filme, care reușește însă sa capteze atenția și să câștige afecțiunea jucătorilor.

Marvel’s Guardians of the Galaxy

Și asta pentru că, deși arată oarecum diferit, cei cinci gardieni – Peter Quill (Star-Lord), Drax, Rocket, Gamora și Groot – sunt imediat recognoscibili, iar scenariul, replicile acestora și modul în care sunt interpretați face cinste materialului-sursă. Astfel, după o scurtă acomodare, noua distribuție te convinge că aceștia sunt într-adevăr Gardienii legitimi ai galaxiei și nu doar niște copii second-hand, precum în jocul bazat pe Avengers.

Scenariul în sine nu este tocmai ieșit din comun, abordând subiecte familiare fanilor benzii desenate și, uneori, oarecum străine celor care, în copilărie, nu au avut acces la publicațiile Marvel. Chiar și așa, cam toți cei care au urmărit filmele Guardians of the Galaxy vor înțelege, în mare parte, despre ce este vorba în acest joc. Și vă veți bucura de dialogurile excelente dintre personaje, care, spre surprinderea mea, nu joacă doar un rol decorativ.

Marvel’s Guardians of the Galaxy își confirmă statutul de produs 100% single player, acțiunea fiind întregită, deseori, de numeroase secvențe cinematice. Iar, nu de puține ori, poți alege replicile cu care personajul central (Peter Quill) răspunde interlocutorilor săi. Deși majoritatea acestor dialoguri fac parte doar din expunerea narativă a jocului, unele opțiuni pot afecta și anumite elemente ce țin de gameplay-ul propriu-zis. Spre exemplu, vorbele bine plasate pot face diferența dintre un nivel abordat în stil stealth sau unul în care ești nevoit să înfrunți armate de inamici și îți pot câștiga aliați, al căror ajutor nu este de neglijat în fazele mai avansate ale poveștii.

Per total, dacă alegeți nivelul mediu de dificultate, aventura din Marvel’s Guardians of the Galaxy, cu toate dialogurile dintre personaje și secvențele sale cinematice, ar trebui să se întindă pe parcursul a aproximativ 15 ore de joc. Decent, având în vedere că alți producători se mulțumesc cu campanii solo de numai 5-6 ore. Iar dacă skin-urile suplimentare pentru eroi și obiectele colecționabile vă fac cu ochiul, puteți încerca să le dobândiți pe toate (prin explorare, nu microtranzacții!) reluând jocul și în modul New Game Plus.

Marvel’s Guardians of the Galaxy

Gameplay, grafica și muzică pe măsură

Până la urmă, însă, în afară de personaje simpatice, dialoguri amuzante și secvențe cinematice din plin, ce are de oferit Marvel’s Guardians of the Galaxy din punctul de vedere al gameplay-ului? O combinație destul de echilibrată de acțiune, explorare, un pic de platforming și rezolvarea unor puzzle-uri ușurele. După cum aminteam mai devreme, întregul joc este abordat din perspectiva lui Peter Quill, jucătorul având control direct asupra acestui personaj.

Suplimentar, Star-Lord poate da indicații colegilor săi de echipă, atât în mijlocul luptelor, unde abilitățile tuturor personajelor sunt absolut necesare pentru a ieși victorios, cât și în momentele mai liniștite, de explorare. Progresul este deseori dependent de utilizarea unuia dintre skill-urile gardienilor: Rocket se poate furișa prin culoare și tuneluri strâmte, Gamora își poate folosi sabia și Drax forța brută pentru a elimina diferite obstacole, în timp ce Groot creează poduri către locații altfel inaccesibile. În tot acest amalgam, pistoalele lui Peter Quill capătă, la rândul lor, anumite upgrade-uri pe parcursul jocului, devenind mai eficiente împotriva anumitor tipuri de inamici, dar și absolut necesare pentru a rezolva unele puzzle-uri.

Marvel’s Guardians of the Galaxy

Fiecare confruntare din care cei cinci gardieni ies triumfători este răsplătită cu puncte de experiență, care, la atingerea unor borne, se transformă în skill points cu ajutorul cărora poți debloca noi abilități de luptă pentru fiecare dintre personaje. Mai mult, pe lângă colecționabile, jurnale text sau skin-uri suplimentare, explorarea atentă este răsplătită și cu dobândirea de resurse, ce pot fi mai apoi investite în upgrade-uri pentru abilitățile lui Peter Quill. Nu vă faceți însă griji, pe parcursul unei aventuri normale, veți dobândi suficientă experiență și resurse pentru a debloca întregul arsenal de abilități și upgrade-uri al tuturor celor cinci gardieni.

Iar luptele propriu-zise, deși dinamice și spectaculoase, nu sunt foarte dificile; este vorba probabil de un compromis ales pentru a menține viu și interesul jucătorilor mai puțin pricepuți, dar și pentru a masca un pic unele coliziuni și animații nu neapărat finisate. Pe lângă toate acestea, mai sunt prezente în joc și câteva secvențe de dogfighting în spațiu, în care capeți control direct asupra navetei Milano, principalul mijloc de transport interplanetar al gardienilor.

Marvel’s Guardians of the Galaxy

Grafic, Marvel’s Guardians of the Galaxy este unul dintre cele mai plăcute jocuri lansate în 2021. Deși diferiți de corespondenții din filme, eroii au personalitate, iar stilul artistic utilizat este cât se poate de bine ales pentru un astfel de joc. Pe lângă migala cu care sunt reproduse personajele, dar și animatiile lor faciale, Eidos Montreal a depus un efort considerabil și în ceea ce privește construirea mediilor de joc, fiecare capitol având propria identitate vizuală.

Iar cireașa de pe tort este reprezentată de implementarea reflexiilor realizate cu ajutorul tehnicilor de Ray Tracing. Astfel, suprafețele metalice, sticla sau gheața reflectă în mod realist mediul înconjurător, sursele de lumină sau personajele, oferind jocului un look aparte. Mai mult, această opțiune, disponibilă inițial doar în versiunea pentru PC a jocului, a fost implementată și pe noile console PlayStation 5 și Xbox Series X prin intermediul unui update. Spre exemplu, pe o consolă PS5, folosind modul de afișare Ray Tracing, am parcurs jocul fără probleme majore, cu un framerate destul de constant de 30 de cadre pe secundă. Alternativ, se poate opta pentru modurile Quality (ce prioritizează rezoluția 4K) și Performance (ce țintește un framerate de 60fps).

Marvel’s Guardians of the Galaxy

Aminteam mai devreme de vocile excelente, ce conferă personalitate eroilor și farmec întregii povești, însă nu putem trece cu vederea coloana sonoră din Marvel’s Guardians of the Galaxy. După cum era de așteptat, avem parte de o selecție excelentă de melodii populare ale anilor ’80, aparținând mai multor genuri muzicale. Iar producătorii știu exact când să le folosească: puține lucruri se compara cu asaltarea unei baze spațiale, apărată de sute de navete ostile, în timp ce în boxe bubuie “Where Eagles Dare” de la Iron Maiden, sau cu bătălia finală, marcată de inconfundabila “The Final Countdown” a trupei Europe.

Producătorii au mers însă și mai departe: au înregistrat un întreg album de muzică hard rock originală, prezentat în joc dreptul discul formației fictive Star-lord, trupa de la care Peter Quill și-a împrumutat porecla de super-erou. Pe lângă faptul ca aceste melodii punctează momente importante ale poveștii, albumul nu este deloc rău și poate fi ascultat și în afara jocului, prin intermediul serviciilor de streaming de muzică precum Spotify sau Deezer.

Marvel’s Guardians of the Galaxy

Comparat cu Marvel’s Avengers, noul Marvel’s Guardians of the Galaxy pare un produs… dintr-o galaxie diferită. Un adevărat titlu AAA, fără multiplayer forțat, fără upgrade-uri pe bani, cu o poveste completă, personaje simpatice, o prezentare grafică impecabilă, cu gameplay destul de variat și o coloană sonoră de zile mari. Iar în peisajul actual al jocurilor video, împânzit de microtranzacții, de repetarea la infinit a unor tipare deja învechite și de accentul pus pe cantitate în detrimentul calității, avem nevoie și de astfel de apariții, devenite, din păcate, din ce în ce mai rare.

Marvel’s Guardians of the Galaxy
Părţi pozitive
  • deși prezintă propria viziune asupra acestor eroi, Eidos Montreal a reușit să capteze perfect esența benzilor desenate
  • personaje simpatice
  • dialoguri excelent interpretate
  • coloana sonoră de excepție
  • grafică foarte bună, cu reflexii Ray-Traced pe platformele moderne
  • o combinație echilibrată de acțiune, explorare și poveste
  • fără microtranzacții
Părţi negative
  • unele animații și coliziuni nu sunt la fel de finisate precum restul jocului
  • elemente de poveste si unele personaje un pic cam “abrupte” pentru cei nefamiliarizați cu acest univers
Urmărește Go4Games.ro pe Google News