Metroid Prime Remastered Review: așa se remasterizează un joc clasic!

Autor: Cosmin Aionita | 23.03.2023
Metroid Prime Remastered Review: așa se remasterizează un joc clasic!
Foto: Nintendo

Dacă joci Metroid Prime Remastered în ziua de astăzi, fără să ai cunoștințe despre istoria seriei, cu greu îți va veni să crezi că jocul original – lansat pentru Nintendo GameCube – și-a făcut apariția acum mai bine de două decenii. Iar acesta este principalul merit al procesului de remasterizare prin care a trecut acest joc: nu neapărat îmbunătățirile la nivel grafic, deși contează și acestea, ci adaptarea pentru posibilitățile moderne de control permise de Switch, precum și păstrarea sufletului și atmosferei concepute de Retro Studios.

Pentru cei nefamiliarizați cu seria, este de ajuns să vă reamintesc că Metroid, alături de Castlevania, au pus bazele genului pe care astăzi îl numim Metroidvania, caracterizat de explorarea mediului înconjurător, descoperirea limitelor acestuia, precum și a modalităților de a le depăși, dobândind mereu abilități noi. Iar Metroid Prime a preluat aceste atribute, adaptându-le însă unui mediu de joc complet 3D, redat first person, din perspectiva eroinei principale. Tocmai din această cauza, mi-ar fi destul de greu să încadrez jocul celor de la Retro Studios în șabloanele unui shooter clasic; de altfel, Metroid Prime și-a făcut apariția când acest gen încă își căuta o casă pe console, schema sa de control inițială fiind departe de standardele cu care ne-am obișnuit astăzi.

Metroid Prime Remastered

Control și grafică îmbunătățite

Tocmai aici aduce versiunea Remastered poate cea mai palbabilă actualizare: a fost adăugată posibilitatea de control cu ajutorul ambelor stick-uri analogice, caracteristică oricărui FPS modern pentru console, care face acest joc imediat familiar pentru oricine a jucat un shooter pe controller în ultimii 10-15 ani. Sigur, sunt păstrate și alternativele mai vechi, însă, după ce experimentezi cât de fluent și facil se controlează totul folosind metoda actualizată, cu greu te vei mai putea întoarce.

Evident, nu poți trece peste un titlu ce are termenul Remastered în coadă fără să arunci un ochi la elementele grafice retușate. Iar Metroid Prime Remastered se încadrează în acea categorie de jocuri refăcute care, la prima vedere, arată fix cum îți aminteai tu versiunea originală. Abia în momentul în care le pui față în față realizezi cât de mult efort a depus Retro Studios pentru a actualiza look-ul jocului și a-l aduce cât mai aproape de standardele moderne. Asta demonstrează că, în ciuda texturilor, modelelor și efectelor îmbunătățite, identitatea vizuală a rămas aceeași, întregind astfel atmosfera apăsătoare și singuratică a jocului.

Metroid Prime Remastered

Iar un joc care arată bine și se controlează bine mai are nevoie de un ingredient: performanță pe măsură, pentru a te putea bucura cum se cuvine de grafica nouă și de schema de control actualizată. Nici aici Retro Studios nu dezamăgește, Metroid Prime Remastered livrând un framerate constant de 60 de cadre pe secundă, numai bun pentru a pune în valoare gameplay fluent al jocului.

Un clasic de acum două decenii

Dacă ar fi să căutăm noduri în papură acestei remasterizări excelente ar ieși la iveală mai degrabă unele mecanici de joc caracteristice titlurilor de acum 20 de ani. Fiind vorba despre un titlu Metroidvania, progresul este mereu legat de dobândirea de abilități noi, capabile să-ți permită să treci de anumite bariere. Jocul nu te ține însă de mână pentru a-ți indica unde trebuie să te întorci pentru a putea folosi un upgrade proaspăt dobândit: trebuie să ții minte unde te-ai blocat și cum să ajungi din nou acolo. Și, deși este de folos pentru a te orienta, harta 3D pusă la dispoziție de joc poate fi o idee confuză, așa cum era și în DOOM (2016).

Metroid Prime Remastered

De asemenea, nu pot omite poate singurul lucru care m-a deranjat cu adevărat: modul în care „curge” jocul este câteodată mult prea dependent de scanarea anumitor elemente cu ajutorul vizorului din dotare. Trebuie să scanezi pentru a descoperi mesaje, pentru a analiza oponenții, ba chiar și pentru a activa elementele necesare pentru a debloca căile de progres. Operațiunea devine ușor obositoare după câteva ore de joc. De asemenea, trebuie să fii conștient că utilizarea oricărui punct de salvare, pe lângă refacerea propriei băruțe de viață, are ca efect și readucerea la viața a tuturor inamicilor deja doborâți.

În imaginea de ansamblu, aceste mici inconveniente nici măcar nu contează: Metroid Prime Remastered se dovedește a fi o remasterizare exemplară, care, pe lângă îmbunătățirile de ordin grafic, aduce și controlul în epoca contemporană a jocurilor video. La fel de important, reușește să-și păstreze identitatea vizuală și atmosfera excelentă, dovedindu-se a fi o alternativă viabilă în cadrul unei categorii mai degrabă sărăcăcioase (first person shooterele) din bioblioteca de jocuri pentru Nintendo Switch. Luați în calcul și prețul accesibil (față de alte jocuri Nintendo) și obțineți imaginea unui titlu pe care niciun posesor de Switch nu trebuie să-l rateze.

Metroid Prime Remastered
Părţi pozitive
  • schema de control actualizată cu suport pentru ambele stick-uri analogice
  • întreaga prezentare grafică refăcută, păstrând însă identitatea vizuală a originalului
  • framerate de 60fps
  • formula clasică de joc Metroid, adusă în 3D și privită prin ochii protagonistei
Părţi negative
  • prea multe scanări cu vizorul din dotare
  • explorarea și backtracking-ul pot deveni ușor confuze pentru cei neobișnuiți cu acest gen
Urmărește Go4Games.ro pe Google News