Steelplay MetalTech PS4 Wireless Controller Review: alternativă pentru DualShock 4?

Autor: Cosmin Aionita | 06.05.2021
Steelplay MetalTech PS4 Wireless Controller Review: alternativă pentru DualShock 4?
Foto: Steelplay

Ne aflăm într-o perioadă de tranziție, pe parcursul căreia foarte mulți gameri, nu neapărat înrăiți, aleg să cumpere un PlayStation 4 în dauna unui PlayStation 5 sau a unui PC performant, din varii motive: disponibilitate, costul redus al consolei și al jocurilor, accesibilitate etc. Evident, cei care optează pentru o asemenea achiziție pentru a juca multiplayer alături de prieteni titluri precum Mortal Kombat sau FIFA vor avea nevoie și de cel puțin un controller suplimentar. Și, dacă aruncați o privire la ofertele magazinelor, veți vedea că DualShock 4, controller-ul implicit realizat de Sony pentru consolele PS4, lipsește din majoritatea stocurilor (am primit asigurări că această situație va fi rectificată). În aceste condiții, sosirea pe piața locală a unui produs precum controller-ul wireless Steelplay MetalTech pentru PS4 este cât se poate de potrivită. Se ridică însă acest model la nivelul așteptărilor?

Pachet și prima impresie

Deși nu avem parte de un produs licențiat PlayStation (deci vor lipsi atât simbolurile clasice pătrat, triunghi, cerc și X, cât și logo-ul PS), pachetul controller-ului Steelplay MetalTech PS4 Wireless nu arată tocmai rău, inspirând o oarecare încredere. Impresia inițială se estompează însă când deschizi ambalajul și ești întâmpinat de un miros de plastic industrial, aproape toxic. Din fericire, această “mireasmă” dispare în timp.

Steelplay MetalTech PS4
Foto: Steelplay. Ambalajul în care sosește controller-ul wireless Steelplay MetalTech pentru PS4.

Tot oarecum descurajant este și mesajul mare scris pe cutia produsului conform căruia s-ar putea să fie nevoie de un update de firmware pentru ca dispozitivul să funcționeze corect. Din fericire, în cazul nostru nu a fost nevoie de așa ceva, controller-ul funcționând corespunzător pe toate platformele testate (PS4, PS5, PC), fără a necesita vreo actualizare. Trebuie știut însă că acest controller nu va putea fi folosit pe PS5 decât pentru jocurile de PS4 rulate prin backwards compatibility, o limitare a consolei în sine și nu neaparăt a dispozitivului Steelplay.

O altă diferență majoră față de controllerele obișnuite de PlayStation 4 este modul de conectare a acestui controller Steelplay MetalTech la consolă. Mai exact, în timp ce DualShock 4 se conectează prin Bluetooth, controller-ul Steelplay MetalTech pentru PS4 funcționează wireless cu ajutorul unui dongle USB inclus în pachet, pe care trebuie să-l conectați la consolă. Această soluție nu este tocmai ideală, mai ales în condițiile în care mai folosiți și alte accesorii conectate prin USB la consolă (precum căști stereo wireless sau PlayStation VR), riscând să rămâneți fără porturi USB suficiente pentru toate dispozitivele pe care doriți să le utilizați.

Steelplay MetalTech PS4
Conținutul pachetului: controller-ul, cablul de alimentare și dongle-ul USB pentru conectare.

Formă, ergonomie și funcționalitate

Forma controller-ului Steelplay MetalTech pentru PS4 ar trebui să fie familiară pentru oricine a interacționat vreodată cu un DualShock 4. Ba chiar și dimensiunile, per total, sunt asemănătoare. Plasticul negru de pe spate are o textură aderentă, asigurând o stabilitate adecvată atunci când ții controller-ul în mână.

Atunci când începi sa folosești controller-ul MetalTech realizezi totuși că diferențele față de soluția Sony sunt destul de mari: în primul rând, butoanele principale de acțiune (pătrat, triunghi, cerc și X sau, mă rog, “reinterpretările” celor de la Steelplay) și cele ce formează crucea direcționala (D-Pad) au o formă mai bombată, mai ieșită în relief, ce va necesita un timp de acomodare dacă sunteți obișnuiți doar cu DualShock 4.

Steelplay MetalTech PS4
Comparație între DualShock 4 și Steelplay MetalTech.

De asemenea, stick-urile analogice sunt mai rigide și ceva mai lipsite de precizia celor de pe un controller Sony. Nici butoanele L1 și R1 nu au un feedback satisfăcător, neoferind acel răspuns tactil necesar pentru a ști dacă ai apăsat “corect” butonul sau nu.

Această lipsă de feedback se simte și la triggerele analogice L2 și R2, care au și o cursă destul de scurtă. Astfel, precizia în jocurile cu mașini (pentru funcțiile de accelerație/frână) sau în titlurile sportive gen FIFA (pentru sprintul fotbaliștilor) va avea de suferit.

Butoanele “Share” și “Options” sunt prezente pe acest controller, însă nu ies în relief, fiind “îngropate” la nivelul suprafeței. Ajungi astfel să nu le “simți” cu degetele, fiind nevoie să te uiți spre controller pentru a fi sigur că nimerești butonul de care ai nevoie. Un alt aspect dezamăgitor este reprezentat de ceea ce pare, la prima vedere, touchpad-ul controller-ului. Și asta pentru că nu avem de-a face cu un touchpad propriu-zis, precum la DualShock 4, ci doar cu un simplu buton, de dimensiuni generoase ce-i drept. Așadar, controller-ul Steelplay MetalTech nu va putea fi folosit în jocurile de PS4 ce necesită funcționalitatea touchpad-ului.

Steelplay MetalTech PS4
Prim plan al controller-ului Steelplay MetalTech pentru PS4.

Steelplay încearcă să suplinească aceste lipsuri prin adăugarea unei serii de funcții programabile: un buton Turbo (plasat sub cel Home), precum și patru clapete plasate pe partea opusă a controller-ului. Atenție însă: funcția Turbo poate fi considerată drept cheating în anumite jocuri online, iar trișorii riscă “banarea” conturilor de PlayStation Network.

Cât despre clapete, acestea sunt programabile și le puteți atribui funcționalitatea oricărui buton principal, însă această operațiune nu este deloc intuitivă, nedesfășurându-se “vizual” prin intermediul interfeței consolei. Trebuie să citiți manualul cu care este livrat controller-ul și să aflați de acolo combinațiile de butoane necesare pentru a putea reprograma funcțiile îndeplinite de cele patru clapete. În plus, clapetele se pot apăsa foarte ușor, din greșeală.

Steelplay MetalTech PS4
Butoane de acțiune, Options și înlocuitorul touchpad-ului.

Capacitatea bateriei controller-ului wireless Steelplay MetalTech pentru PS4 este de numai 600 mAh, spre deosebire de cei 800 mAh ai unui gamepad DualShock 4. Totuși, durata de viață a bateriei, până necesită reîncărcare, este asemănătoare.

Sunt folosite niste trucuri destul de evidente pentru a obține această performanță: controller-ul se închide automat mult mai repede decât un DualShock 4 după o anumită perioadă de inactivitate. Atât de repede încât nici nu veți trece peste secvențele cinematice din anumite jocuri fără ca dispozitivul Steelplay MetalTech să nu treacă în modul standby. Nu este însă o tragedie: apăsați din nou butonul Home pentru a reporni controller-ul și puteți continua fără probleme.

Încărcarea se realizează doar prin intermediul portului microUSB al controller-ului, cu ajutorul unui cablu adecvat (în pachet este inclus un astfel de accesoriu). Nu există un port auxiliar, precum la DualShock 4, prin intermediul căruia controller-ul să poată fi alimentat de la o stație de încărcare oficială pentru PS4. De asemenea, controller-ului Steelplay MetalTech pentru PS4 îi lipsește și conectorul jack pentru căști sau microfon, astfel de accesorii neputând fi utilizate prin intermediul acestui gamepad.

Steelplay MetalTech PS4
Butonul Turbo și lipsa jack-ului pentru căști.

Compatibilitate cu PC și concluzii

Pe lângă compatibilitatea cu PS4 (și PS5), producătorii afirmă ca acest controller Steelplay MetalTech funcționează și cu mai vechile console PlayStation 3, precum și pe PC. Din păcate, nu am mai avut un PS3 la dispoziție pentru a-l testa, însă suportul pentru PC s-a dovedit a fi suprinzător de complet. Mai exact, atunci când îl conectezi la un PC echipat cu Windows 10, gamepad-ul Steelplay este recunoscut drept Xbox 360 Controller. Astfel, este asigurată compatibilitatea cu standardul Xinput și posibilitatea de a folosi controller-ul în toate jocurile recente, compatibile cu gamepad-urile de Xbox. Mai mult, și vibrațiile au funcționat cât se poate de corect pe PC (nu am întâmpinat probleme la acest capitol nici pe PS4 sau PS5).

Steelplay MetalTech PS4
Partea din spate a controller-ului, cu patru clapete programabile.

Sincer să fiu, pentru nivelul calitativ oferit, prețul la care se comercializează acest Steelplay MetalTech PS4 Wireless Controller (200+ lei) mi se pare cam mare și cu greu poate fi recomandat în detrimentul gamepad-ului standard oferit de Sony.

Dacă ar fi disponibil la jumătate din această sumă, poate că ar merita cumpărat drept controller secundar la consolă sau pentru a îndeplini rolul unui gamepad comun pentru PS4 și PC. Sau în cazul în care doriți să oferiți celor mici un controller „de sacrificiu”, fără frica de a vă fi stricate dispozitivele cu pretenții, precum DualShock-ul 4 original.

Steelplay MetalTech PS4
Cum stă în mână controller-ul Steelplay MetalTech pentru PS4.
Urmărește Go4Games.ro pe Google News
Comentarii
  • Ovidiu spune:

    Arata superb! Daca mai este in stoc, il voi cumpara si eu in zilele urmatoare. Mai asteptam astfel de review-uri.