Super Mario Bros Wonder Review: o lume încântătoare și descreierată

Autor: Cosmin Aionita | 26.10.2023
Super Mario Bros Wonder Review: o lume încântătoare și descreierată
Foto: Nintendo

Prin Super Mario Bros Wonder, putem spune că Nintendo Switch și-a reatins scopul, cu încă un joc absolut minunat, pentru toate vârstele. Wonder este un joc care-și respectă atât fanii old school, dar se dovedește potrivit și pentru începători.

Drept unul dintre milioanele de oameni care au jucat Mario de pe vremea NES sau SNES, pot spune că seria lui Shigeru Miyamoto a fost gândită, încă din anii ‘80, ca un platformer multiplayer. Păi cum așa? Simplu! Jucai o viață cu Mario, în Super Mario Bros. din 1985, apoi, de la al doilea gamepad, sora, fratele, prietenul sau prietena, bunicul, bunica, mama sau tata se pregăteau să își încerce norocul cu Luigi. Pe atunci, nu puteai să joci decât cu Mario sau cu Luigi.

Super Mario Bros Wonder

Jocurile moderne din seria Mario vin însă cu patru jucători pe același ecran, fugind, sărind, sprintând într-o lume colorată, până în ultimul detaliu, după bănuții aurii cu clinchetul celebru. Deci, am dreptate: Mario este un joc pentru familie, în multiplayer, însă, dacă ați jucat New Super Mario Bros. U, cu siguranță vă veți aminti de lumea aceea cam haotică și de neînțeles. Jucători lăsați în urmă, câte trei încercând să-l călărească pe Yoshi, cine sare cel mai sus pe steag… era ceva de nedescris. Din acea clipă, jur c-am evitat modul multiplayer din Mario.

O „poveste” excepțională, optimizată ca la carte

Mario Wonder rezolvă multe dintre aceste probleme, elimină eventualele conflicte în multiplayer, chiar dacă de multe ori devine enervant, sincer, după ce îți iese vreun copil din sesiune la nici 2 minute după ce a intrat. Jocul nu este atât de greu precum cele din seria 3D, să ne amintim de Super Mario 3D World sau de nestematul Odyssey. Acum, fiind un platformer 2D, ai stânga-dreapta, săritură, foc, un simplu fugi și sari, cu toate că asta nu este tot. Există nivelurile pe care îmi place să le alint “satană”, despre care ești atenționat dinainte, cu steluțe de dificultate: la 3 stele e ok, dar la 4 stele, dacă ai trecut de 35-40 de ani, răbdarea ta va fi pusă la încercare. Însă, dacă ești un veteran al jocurilor Mario, vei ști cum să-ți echilibrezi personajul cu badge-uri și skill-uri care să te ajute, iar Wonder revine la „obiceiurile” simpliste și relaxante din anii ’80-’90.

Povestea este minunată, pe copii ar putea să-i facă să plângă. Personajele pozitive Mario, Luigi, Daisy, Peach, Yoshi sau Toad pleacă din Regatul Ciupercilor spre Regatul Florilor, însă planurile le sunt date peste cap de năzdrăvanul Bowser, care ocupă Regatul Florilor. Ciudat, acum, castelul care pune stăpânire pe regat se numește Bowser.

Super Mario Bros Wonder

Jocul este optimizat superb, ar fi fost culmea să fie altfel, iar plimbările prin Regatul Florilor și ușurința de a accesa meniurile fac din Wonder un joc super relaxant.

Tot ce trebuie să faci este să strângi semințele minune, pentru a debloca noi și noi drumuri care te duc spre Bowser. Lumea este la fel de descreierată, plină de obstacole, iar activarea anumitor flori duce la apariția unor bivoli care te calcă în picioare, a unor țevi care se unduiesc etc. Câteodată chiar ai avea impresia că unii dintre realizatorii jocului erau super “sparți” atunci când au creat lumea din Wonder.

Super Mario Bros Wonder

Creativitate dusă la extrem

Da, haosul acesta, într-un univers plin de culoare, face din Super Mario Bros Wonder o minunăție de joc. Pentru prima dată în universul Mario, ținând cont și de faptul că avem un joc nou-nouț și nu vreun remake, personajele Mario, Daisy, Peach, Luigi, “Ciupercuță” sau “Ciupercel” se pot transforma în elefanți. Este una dintre cele mai nebune, dar și superbe idei din seria instalatorului cu origini italiene. Tot timpul m-am întrebat dacă Mario are origini siciliene, dar văzând și filmul, cum a crescut în Brooklyn, e clar că nu a stat prea mult să-și caute rudele îndepărtate din „Cizmă”. Pentru începători, dacă vreți să evitați damage-ul, atunci jucați cu unul dintre cei patru Yoshi, albastru, galben, verde sau roșu, sau Nabbit. Aici ai dezavantajul că ei nu se pot transforma în elefanți. Ciudat, un mic dinozaur nu poate fi elefant, dar o ciupercă, da!

De ce spun de creativitate dusă la extrem? Pentru că pare un Mario psihedelic, super colorat, cu o nebunie de nedescris în nivele nebune și strălucitoare, curse contratimp și momente de neuitat. Apoi, animațiile sunt mai bune decât în oricare alt joc Mario, să vedeți figura lui Yoshi, când îl transformi pe Mario în elefant și vrei să-l călărești sau când aterizezi cu șapca pe post de parașută, ori trezirea Goombas, plus discuțiile cu florile și tot ce se întâmplă în lumea asta nebună.

Super Mario Bros Wonder

Este atât de fun că nu-l lași din mână

Mario rămâne o serie “de familie”, unde simți nevoia să joci și să explorezi minunatul univers. Chiar și așa psihedelic și descreierat cum este noul acest nou joc, Mario Wonder va candida lejer la titlul de Jocul al anului. Și pentru că vorbim despre un titlu nou-nouț, vă spun sincer: n-am mai văzut atâta atenție la detalii într-un joc Mario de la celebrul Super Mario World, de pe Super Nintendo. Nintendo pur și simplu nu a dezamăgit.

Nu mai e mult și iese un alt joc din serie, Super Mario RPG, însă acela va fi un remake, iar eu încerc să aplaud direcția nouă în care se îndreaptă Wonder. Atât pentru fanii old school, cât și pentru copiii care vor îmbătrâni de azi înainte cu jocurile Mario, Super Mario Bros Wonder este o încântare, o alegere perfectă și o introducere superbă într-o lume veche de 40 de ani, “renovată din temelii” cu ajutorul acest titlu.

Super Mario Bros Wonder
Părţi pozitive
  • optimizat perfect
  • mișcările personajelor realizate impecabil
  • plin de surprize, badge-uri și skill-uri
  • univers foarte colorat și psihedelic
  • opțiuni distractive în modul multiplayer
  • o combinație perfectă de Super Mario Bros. din 1985 și Super Mario World
  • Mario elefant
Părţi negative
  • unele niveluri sunt foarte grele
Urmărește Go4Games.ro pe Google News