Apple a câștigat apelul în fața Epic Games. Ce se întâmplă cu Fortnite pe iOS

Autor: Cătălin Niţu | 26.04.2023
Apple a câștigat apelul în fața Epic Games. Ce se întâmplă cu Fortnite pe iOS
Foto: Profimedia Images

Conflictul dintre Apple și Epic Games nu a ajuns încă la final, însă apelul pe care cele două companii l-au făcut asupra deciziei judecătorești originale a fost soluționat. Apple a „câștigat” în fața Epic Games, nouă dintre cele zece decizii fiind în favoarea gigantului producător de smartphone-uri. Se pare că legea din SUA nu consideră că Apple are monopol pe aplicațiile din App Store și iOS va rămâne un ecosistem închis, însă Apple ar trebui să permită totuși dezvoltatorilor să menționeze metode alternative de plată.

În cazul în care niciuna dintre companii nu mai fac apel pentru a muta acest caz la o curte judecătorească superioară, Apple va păstra regulamentul din prezent, care nu permite dezvoltatorilor să lanseze aplicații pentru iOS în afara App Store și care nu permite implementarea de metode alternative de plată în SUA. Deja, în alte regiuni, Apple este obligată să permită plăți în afara App Store, însă compania nu permite asta decât în regiunile respective, precum în Coreea de Sud.

Singura „înfrângere” Apple este că va trebui acum să permită aplicațiilor să menționeze că poți să cumperi conținutul online și din alte părți, precum de pe site-ul oficial al aplicației, unde prețurile ar putea fi mai mici.

Citește și: Star Trek: Resurgence, lansat pe 23 mai. Acțiunea se petrece imediat după evenimentele din TNG

În urma victoriei, Apple a oferit o declarație oficială:

„Decizia de astăzi reafirmă răsunătorul succes al Apple în acest caz, cu nouă dintre cele zece subiecte din proces fiind decise în favoarea Apple. Pentru a doua oară în doi ani, un tribunal federal a decis că Apple respectă legile anti monopol la nivel de state și la nivel federal. App Store continuă să promoveze concurența, să împingă inovația și să mărească oportunitățile, și suntem mândri de contribuțiile profunde ale utilizatorilor și dezvoltatorilor din toată lumea. Cu respect, nu suntem de acord cu decizia tribunalului asupra unuia dintre subiectele decise sub legea statului și luăm în calcul o nouă evaluare.”

Desigur, Tim Sweeney, CEO-ul Epic Games, a avut de asemenea ceva de zis pe Twitter:

„Apple a câștigat la Tribunalul 9th Circuit. Chiar dacă acesta a păstrat decizia care spune că restricțiile Apple au „efecte substanțiale anti-competitive care dăunează consumatorilor”, se pare că nu am reușit să ne dovedim cazul pe baza legii Sherman Act.”

„Din fericire, decizia pozitivă a tribunalului care a respins practicile anti-direcționare de al Apple, eliberează acum dezvoltatorii iOS să trimită consumatorii către site-uri web pentru a face afaceri cu ei acolo direct. Lucrăm la următorii pași”, a continuat el.

Citește și: Fortnite concurează serios cu Roblox. Epic Games anunță noi unelte pentru creatorii de conținut

În urma acestui precedent, probabil că procesul pe care Epic Games îl are cu Google, care a luat măsuri asemănătoare cu Apple, nu va avea un deznodământ favorabil pentru Epic. Și Google a eliminat Fortnite de pe Play Store atunci când a implementat un sistem de plăți propriu în joc, dar măcar pe Android, Epic și-a lansat propriul „magazin”, de unde Fortnite poate fi descărcat și jucat pe această platformă. Momentan, Fortnite nu mai poate fi jucat pe iOS și nici nu va reveni până când litigiile dintre cele două companii nu vor fi rezolvate. Singura metodă alternativă de a juca Fortnite pe iPhone sau iPad este serviciul de streaming GeForce Now.

Sursa: Go4it

Urmărește Go4Games.ro pe Google News