Multe televizoare smart chinezești își spionează utilizatorii. Una dintre mărci, vândută în România

Autor: Adrian Popa | 05.05.2021
Multe televizoare smart chinezești își spionează utilizatorii. Una dintre mărci, vândută în România
Foto: Shutterstock

Foarte multe televizoare smart produse de mărci din China își spionează utilizatorii, iar printre datele colectate sunt unele sensibile.

Una dintre mărcile implicate în scandal se vinde inclusiv în România, în magazine online mari.

În statul asiatic a izbucnit un scandal după ce un utilizator a descoperit că firma de cercetare Gozen Data, din capitala Beijing, colectează date de la sute de milioane de televizoare, fără acordul proprietarilor.

Utilizatorul care a descoperit problema a publicat detalii pe un forum. El a observat că televizorul lui, marca Skyworth, se mișca încet. A început să analizeze programele instalate pentru a descoperi care este motivul. Astfel, el a dat peste o aplicație care folosea rețeaua Wi-Fi la fiecare 10 minute pentru a transmite o gamă largă de informații către site-ul Gozen Data.

Printre informații se numără: date despre dispozitivele smart conectate la rețeaua Wi-Fi, numele rețelelor vecine, cine folosește rețeaua, ce aplicații sunt folosite pe televizoare și ce urmăresc utilizatorii, inclusiv pe platformele de streaming video.

Skyworth a fost, în 2020, al treilea cel mai popular brand de televizoare din China, după Xiaomi și Hisense.

Citește și: Legătura puțin cunoscută dintre Ethereum și World of Warcraft

Potrivit unui studiu din 2019, în China erau 270 de milioane de televizoare inteligente în uz. Gozen Data a transmis că include aplicația care colectează datele încă din 2014 pe televizoarele produse de multe mărci de televizoare. Programul este instalat pe 140 de milioane de televizoare inteligente, folosite de 457 de milioane de cetățeni.

În ciuda anvergurii programului de colectare, firma este puțin cunoscută în China. Un vicepreședinte al Gozen Data a declarat în trecut că datele sunt folosite în scopuri de marketing și publicitate. Totuși, este puțin probabil ca aceste informații să nu ajungă și la autoritățile chineze.

Firma și-a cerut scuze public și a anunțat că va colecta în viitor date cu acordul utilizatorilor.

Marca Skyworth, care se vinde inclusiv în România, a anunțat, pe 27 aprilie, că a tăiat accesul Gozen Data la dispozitivele pe care le produce.

Televizoare Skyworth au fost disponibile în oferta evoMAG. La eMAG sunt disponibile aparate de aer condiționat, inclusiv inteligente, sub aceeași marcă.

Sursa: Protocol

Urmărește Go4Games.ro pe Google News
Comentarii
  • si care e diferenta? spune:

    Pai si Google nu face acelasi lucru sau ce?

  • Liviu spune:

    În lipsa unui audit informatic autentic, realizat de cel puțin doua firme, independent, este doar speculație cu iz de război comercial și trimitere spre considerente ideologice. În rest… să auzim de bine

    • Just me spune:

      Da lasă că tu nu ai treaba ca se uita chinezul la tine când umbli în fundul gol prin camera. Ca doar e viata ta privata și camera ta. Ce contează ca cineva se uita la tine nu? Pe noi ceilalți ne deranjează.

      • tataie spune:

        Nepoate, aia spioneaza pentru a vedea la ce te uiti, pentru reclame, emisiuni,etc nu sa iti vada fundul tau de fotomodel…Problema pe care nu vrea nimeni sa o dezbata este ca au omorat planeta cu guvidul lor nu ca ma spioneaza prin tv…

      • serban spune:

        Da’ nu te deranjeaza sa-ti vada fundul altii, numai sa nu fie chinezi, nu ? Toti fac asta tipule, toti cei care produc orice cu prefixul smart in denumire ! Si vezi ca aia de la CIA si Mossad stiu deja ca aseara te-ai uitat la filme porno …

      • Ion Iliescu spune:

        Corect. pana la urma ce au de vazut? un samsung de 3 mii de euro are acelasi procesor fabricat in china ca ORICAREaltul din toata lumea dar sub alta marca. Mai iefitna sau mai scumpa. TOATE sunt fabricate in china,problema e de la Windows,Alphabet(Google) si IOs pentru ca ei DETIN sistemele de operare PRIN CARE SE POT ACCESA TOATE gadgeturile si device-urile !

  • Just me spune:

    Era de știut ca se Întâmplă asta. Orice televizor sau laptop care are o camera te poate spiona, mai ales la fime no name. Soluția :Pui ceva pe camera sau o scoți cu tot cu microfon.

  • Respect spune:

    ….noi să fim sănătoși!???

  • Ion Iliescu spune:

    INCREDIBIL. :))) Toate device-urile SPIONEAZA pe fata.TOATA COMPANIA ALPHABET-Google cu Android peste tot,IOs are gps ACTIV non stop chiar daca tu il opresti,Safari NU are block COOKIES and searches ceea ce inseamna ca ITI URMARESTE activitatea si implicit camerele chair si cea de selfie,WINDOWS…ce sa mai spui de windows care inca din 2000 cu Windows NT(Never Tested)au implementat cod de Sistem resource care e mereu legat la serverul de TRACKING-URAMRIE al acestui sistem de operare, INCLUSIV antivirusul are un BACKDOOR care e mereu conectat la TOT CE FACI. De fapt, hackerii de cele mai multe ori ACTIVEAZA sau INTRA pe aceeasi retea mentionata mai sus ca sa te spioneze..DACA te spioneaza(serios???ce sa vada la tine? 99% saraci lipiti pamantului, sa iti activeze camera sa-ti vada padurea de conifere interpantalonara sau de ce ?)Iar acum america plateste stiri sa anunte lumea ca : Brusc asta chinezesc este nenorocit ,vezi doamne, doar pentru ca SUA vs China nu?
    Prea multa tevatura GRATUITA impotriva Chinei si a Asiei in general..Americanilor le este frica de ei pentru ca au economia MAI PUTERNICA si cor pierde locul de THE BEST .Pacat. de cativa ani america recurge la tot felul de manipulari EXTERNE(manipulari interne au existat inca din 1903)pentru a denigra pe oricine e mai su ca ei. Pacat. Daca te crezi inteligent si bun descurca-te CORECT nu pervers. Hai sa facem tevatura impotriva PAKISTANULUI,Coreei de nord ,Arabia saudita care dezvolta ARME de distrugere in masa NECONVENTIONALE si vand asa ceva.Stiu ca se castiga multi bani pe asemenea *STIRI* si ca MANIPULAREA este la moda GRAV insa…o stire de genul asta distruge o natiune si de o parte SI DE ALTA ,zapacesti omul un pic mai necunoscator de situatie si gata, CUMPARAM LG si Samsung cu 3mii de euro pentru ca acel chinezesc de 300 ne sta in gat . SERIOS?

    • Sandu spune:

      Felicitari D-le Iliescu ! Excelent si documentat comentariu ! Da, SUA face ” tevatura ” impotriva Chinei si Rusiei, SUA nu mai este singura superputere militară a lumii. Capacitatea de a modela evenimentele globale prin descurajarea unui asazis comportament malign al unor state prin amenințarea cu forța este brusc limitată. Mai mult decât atât, nici amenințarea intervenției militare directe nu o mai ține sub control. Capacitățile militare ale adversarilor potențiali și reali, cum ar fi Rusia, China, Iran și Coreea de Nord, au schimbat situația, descurajând opțiunile militare americane, punând în discuție rezultatul oricărui angajament militar în forță !!!
      Într-o lume în care autoritatea morală si chiar militara a SUA s-a destrămat, perceptul ca „puterea face dreptate” a devenit desuet, subminand ” autoritatea ” SUA de a-i forta pe alții să accepte prerogativele politicii SUA. O astfel de proiecție de putere nu mai este asigurată. Din acest motiv SUA a implicat NATO in activitatile regizate in Asia, nordul Africii si Orientul Mijlociu Lumea se schimbă. În mare parte din cauza prăbușirii autorității morale și a forței militare a SUA, SUA nu mai sunt capabile să dicteze un curs care să servească intereselor sale unilaterale sau interesele aliaților săi, indiferent de ceea ce ar putea dori administrația Biden. Din pacate lumea „se incalzeste” SUA sustinuta in regii de Marea Britanie ? regizeaza scenarii prin care incearca sa reduca „cota de piata” a Chinei ! Si nu doar a Chinei !!!

  • Stefan S. spune:

    O sumedenie de comentarii pline de resentimente, aceeasi melodie anti-occidentala, pro-chinezeasca, pro-ruseasca, partizane fata de regimurile autocratice sau dictatoriale.
    Chiar asa salarii bune dau regimurile alea pentru astfel de slujbasi? Sau lipsa de perspective, de educatie, de constiinta a sute de comentaci inrolati pe post de bube purulente pline de venin sa fie explicatia? Par oameni care n-au trait nicio clipa de cumpana (un razboi, o mare drama colectiva etc.), care n-au nicio urma de empatie, de intelegere si de recunostinta, in final, pentru vremurile bune in care isi duc viata. Niste autosabotori inconstienti.

  • Bunicul spune:

    Una peste alta ..povestea este reala, Indiferent ce tot spun „cunoscatori” de aici .TOATE jucariile Chinezesti au aceasta mica”functie” care iti paraziteaza gadgetul tau,. Personal nu am nimic de ascuns, si sincer nici nu ma deranjaza ca un chinez mic si plapand se uita la fundul meu gras si batran, Problema apare cand gadgetul meu incepe sa nu mai functioneze in parametri din acest motiv, Da Toata lumea face la fel. toate firmele urmaresc clienti lor prin diferite metode.. Dar prin asta nu iti scade tie nimic din buna functionare a jucariei personale. Aici de fapt sta povestea, Si toate chinezestile, au aceasta problema, Nu sunt atat de inteligenti incat sa te urmareasca FARA sa scada puterea gadgetului tau