Autorul cărților pe care se bazează jocurile Metro, pe lista urmăriților în Rusia

Autor: Adrian Popa | 09.06.2022
Autorul cărților pe care se bazează jocurile Metro, pe lista urmăriților în Rusia
Dmitry Glukhovsky (Foto: Profimedia Images)

Dmitry Glukhovsky, autorul romanului SF „Metro 2033” și al continuărilor sale, pe care sunt bazate mai multe jocuri video, a fost pus pe lista urmăriților în Rusia.

Scriitorul este acuzat că a distribuit informații false despre armata rusă. El a și criticat acțiunile regimului Putin în Ucraina. „Opriți acest război! Recunoașteți că acesta este un război împotriva unei întregi națiuni și opriți-l!”, a scris Glukhovsky pe Instagram.

Cunoscutul autor de opere science fiction nu locuiește în Rusia. Glukhovsky este prima figură importantă din mediul cultural care primește astfel de acuzații. Dacă este arestat, autorul poate petrece până la 15 ani după gratii.

Glukhovsky a colaborat cu 4A Games, dezvoltatorul ucrainean al jocurilor Metro 2033, Metro: Last Light și Metro Exodus. Compania a părăsit Crimeea în 2014 după invazia rusă de atunci și s-a mutat în Malta.

Seria „Metro”, expusă la un târg de carte. (Foto: Profimedia Images)

„Metro 2033” este povestea luptei umanității pentru a supraviețui, ferită de radiații, în tunelurile metroului din Moscova, după un război nuclear. În lumea imaginată de autorul rus, animalele s-au transformat în creaturi oribile din cauza mutațiilor provocate de radiații, iar oamenii se bazează pe resursele puține rămase pentru a supraviețui.

Alți ruși faimoși care au criticat acțiunile Kremlinului

Și alte persoane de origine rusă cunoscute la nivel internațional au criticat acțiunile Rusiei. Printre acestea se numără „părintele” blockchain-ului Ethereum, Vitalik Buterin. „Este o crimă împotriva cetățenilor ucraineni și ruși”, a scris antreprenorul pe Twitter, la scurt timp după declanșarea invaziei.

Războiul lui Putin a fost criticat dur și de creatorul legendarului joc Tetris. Alexei Pajitnov l-a atacat inclusiv pe Putin. „Războiul murdar și sângeros care se desfășoară acum în Ucraina este atât de îngrozitor încât nimeni nu poate sta deoparte. Dictatorul nebun și fără suflet care a început acest rău este un criminal de război și va fi oprit și condamnat”, a declarat Pajitnov, care locuiește în SUA.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News