Axie Infinity: Cine s-ar afla, de fapt, în spatele furtului celor 625 de milioane de dolari

Autor: Adrian Popa | 15.04.2022
Axie Infinity: Cine s-ar afla, de fapt, în spatele furtului celor 625 de milioane de dolari
Foto: Profimedia Images

Jocul de tip pay-to-earn (P2E) Axie Infinity a fost, în martie, victima unuia dintre cele mai mari atacuri informatice din istorie. Hackerii au furat din blockchain-ul care susține titlul criptomonede în valoare de 625 de milioane de dolari.

Potrivit Departamentului Trezoreriei din SUA, atacul poate fi legat de Lazarus Group, o organizație asociată cu Coreea de Nord.

Dezvăluirea nu surprinde. Statul comunist a atacat informatic, de-a lungul timpului, mai multe companii din industria cripto, pentru a obține bani. Fondurile sunt folosite în special pentru dezvoltarea programului nuclear al Phenianului. Potrivit unei anchete a ONU, Coreea de Nord a obținut în 2019 și 2020 fonduri în valoare de peste 316 milioane de dolari pe această cale.

O adresă cripto care aparține Lazarus Group, descoperită de Office of Foreign Assets Control (OFAC), din cadrul Departamentului Trezoreriei, găzduiește în acest moment echivalentul a 441 de milioane de dolari în Ether (ETH), a doua cea mai populară monedă virtuală a lumii.

Pentru a putea folosi fondurile, statul comunist trebuie să le treacă prin mixere software speciale. Aceste programe amestecă monede virtuale „murdare” sau obținute din surse ilicite cu cele ale altor oameni, pentru a le elimina urmele. La final, utilizatorii primesc aceeași sumă pe care au băgat-o, dar de obicei într-o altă criptomonedă. Unele mixere, precum Tornado Cash, permit retragerea aceleași criptomonede.

Potrivit Axios, criptomonede Ether în valoare de 65 de milioane de dolari au fost deja trimise către Tornado de la adresa asociată cu Lazarus Group.

La scurt timp după atacul împotriva Axie Infinity, un alt joc de tip P2E a fost compromis de hackeri. Atacatorii au furat criptomonede în valoare de 300.000 de dolari din blockchain-ul jocului mobil WonderHero. După ce hoțul a vândut token-urile, moneda virtuală a jocului, WND, s-a prăbușit.

Totodată, în luna februarie, monede virtuale în valoare de 300 de milioane de dolari au dispărut dintr-o rețea de tip bridge care făcea legătura cu blockchain-ul Solana.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News