Cel mai mare dezvoltator european de jocuri video este o companie de care nu a auzit nimeni

Autor: Adrian Popa | 07.07.2021
Cel mai mare dezvoltator european de jocuri video este o companie de care nu a auzit nimeni
Lars Wingefors, fondatorul Embracer Group AB

O companie relativ necunoscută din Suedia este cel mai mare jucător de pe piața europeană de fuziuni și achiziții (M&A). Embracer Group AB a cumpărat 27 de firme în ultimele 12 luni și a devenit, astfel, cel mai mare dezvoltator european de jocuri video, depășind nume cu tradiție.

Pe locurile doi și trei în clasamentul companiilor cu cele mai multe achiziții în ultimul an s-au situat firma de investiții suedeză Lifco AB (16 achiziții) și furnizorul de servicii britanic Marlowe Plc (12 tranzacții).

Compania Embracer a fost fondată Lars Wingefors, acum în vârstă de 44 de ani. În adolescență, el vindea reviste de benzi desenate, iar ulterior a început să lucreze în industria jocurilor video.

Listată pe bursă în 2016, compania lui Wingefors, care avea atunci 374 de angajați, a înregistrat o traiectorie puternic ascendentă. Valoarea acțiunilor a crescut de peste 30 de ori, iar compania a ajuns la o valoare de piață de 13 miliarde de dolari, peste cea a rivalei mult mai cunoscute Ubisoft Entertainment.

Supervizează sute de proiecte de jocuri video

În februarie, Embracer a cumpărat, cu 1,3 miliarde de dolari, compania Gearbox Software LLC, dezvoltatorul celebrului joc Borderlands. Astăzi, grupul suedez are 7.000 de angajați, controlează 69 de studiouri de dezvoltare și are peste 200 de proiecte de jocuri.

Succesul grupului suedez se bazează pe multe titluri „de liga a doua”. Compania nu a lansat anul trecut niciun titlu din categoria de vârf AAA.

Uneori, Embracer rafinează jocuri vechi sau lansează actualizări pentru ele la mulți ani după debutul lor pe piață. Un caz recent de acest fel a fost Titan Quest, care s-a bucurat de mare popularitate.

Un alt succes al Embracer Group este Valheim, care are ca publisher Coffee Stain Studios, o subsidiară a grupului suedez.

Sursa: Fortune

CITEȘTE ȘI:

Moștenirea neașteptată pe care o lasă în Afghanistan forțele americane care părăsesc țara

Șeful de 29 de ani al Secretlab a cheltuit 38 de milioane de dolari într-o săptămână

Urmărește Go4Games.ro pe Google News