Ciuperca parazită din „The Last of Us” este bazată pe una reală. Ce șanse sunt ca o pandemie similară să afecteze omenirea

Autor: Adrian Popa | 17.01.2023
Ciuperca parazită din „The Last of Us” este bazată pe una reală. Ce șanse sunt ca o pandemie similară să afecteze omenirea
Foto: HBO

Serialul „The Last Of Us”, bazat pe jocul video cu același nume, a debutat pe HBO și este deja un mare succes. În acest show vedem lumea devastată după ce un virus a transformat în zombi milioane de oameni.

Pandemia din jocurile video și serial este provocată de o ciupercă similară cu unele existente în viața reală, din genul Cordyceps. În „The Last of Us”, persoanele care devin zombi au creierul infectat cu acest parazit. Ciuperca le păstrează în viață, dar le îndeamnă să muște alți oameni pentru a se înmulți.

În viața reală, ciupercile parazite Cordyceps mai sunt numite și „ciuperci zombi”. Acestea țintesc insectele, cresc prin corpul lor și, în unele cazuri, le controlează comportamentul pentru a infecta și alte gazde.

Citește și: Serialul The Last of Us: impresii după primul episod

João Araújo, cercetător din cadrul New York Botanical Garden, a declarat pentru Forbes că este aproape imposibil ca astfel de ciuperci să controleze oamenii, deoarece există diferențe majore între biologia insectelor și cea a oamenilor. „Nu sunt pregătite să invadeze, să se stabilească și să transmită spori dintr-un corp uman”, a explicat el. El a adăugat că ciupercile respective afectează insectele de 130 de milioane de ani, dar nu au reușit să facă trecerea la mamifere sau alte animale care nu sunt insecte.

The Last of Us
Viespe infectată cu Cordyceps. (Foto: Wikimedia)

Totodată, David Hughes, profesor de securitate alimentară la Penn State University și expert în „ciupercile zombi”, a declarat că nu este imposibilă trecerea unei infecții de acest gen la oameni, dar cu siguranță parazitul și-ar pierde, dacă ar reuși acest lucru, abilitatea de a controla mintea gazdei. Hughes a fost chiar consultant pentru primul joc video din serie, lansat de dezvoltatorul Naughty Dog în 2013.

Serialul „The Last Of Us” a debutat pe 15 ianuarie 2023, iar primul sezon are nouă episoade. În rolurile principale, Joel și Ellie, îi găsim pe Pedro Pascal („The Mandalorian”, „Wonder Woman 1984”) și pe Bella Ramsey („His Dark Materials”, „Game of Thrones”).

Urmărește Go4Games.ro pe Google News