Concedieri masive în China după ce guvernul a tăiat accesul dezvoltatorilor de jocuri la marile magazine

Autor: Aurelian Mihai | 10.01.2022
Concedieri masive în China după ce guvernul a tăiat accesul dezvoltatorilor de jocuri la marile magazine
Foto: Shutterstock

Până de curând un business extrem de profitabil, dezvoltarea de jocuri pentru mobil și apoi vânzarea acestora prin intermediul magazinelor de aplicații cu deschidere internațională, precum App Store și Play Store, nu mai este permisă pentru companiile din China.

Instituit cu mai mult timp în urmă, controlul strict exercitat de China asupra dezvoltatorilor de jocuri pentru mobil care-și desfășurau activitatea prin intermediul App Store sau alte magazine de aplicații cu deschidere la piețele occidentale s-a transformat într-o veritabilă „cortină de fier”. Potrivit regulilor impuse de Beijing, toți dezvoltatorii care produc jocuri de mobil cu intenția de a le distribui prin intermediul marilor magazine de aplicații pot face asta doar cu licență, care trebuie obținută și reînnoită pentru fiecare produs în parte, atât la momentul lansării, dar și pentru orice modificare adusă ulterior.

Confruntați cu birocrația insurmontabilă a sistemului de licențe, dezvoltatorii software au renunțat în primă fază la actualizările periodice pentru titlurile de jocuri deja publicate în catalogul App Store sau Play Store. Însă de acolo, lucrurile au degenerat către blocaj total, autoritățile de la Beijing încetând pur și simplu să mai elibereze licențe pentru dezvoltatorii de jocuri.

Val de concedieri

Potrivit explicațiilor apărute în presa aservită puterii de la Beijing, legiuitorii au decis să suspende aprobările de licențe pentru jocuri încă din luna iulie 2021, pe motiv că solicitările primite din partea dezvoltatorilor ar fi „puțin prea agresive”. Drept consecință, jocurile de iOS nu au mai fost actualizate și chiar au început să dispară din versiunea pentru China a magazinului App Store, măsurile luate chiar de Apple fiind justificate prin obligația de a respecta legile locale.

Deși pare o evoluție nouă, în realitate China restricționează activitatea acestei industrii din anul 2020, nu mai puțin de 180.000 firme trăgând obloanele încă de la primul val de reglementări. Însă de data aceasta efectele sunt resimțite chiar și de jucătorii mari precum ByteDance (proprietarul TikTok), Baidu și Tanwan Games, prin valuri succesive de concedieri ale angajaților implicați în dezvoltarea de jocuri.

Deși pare amuzant, Partidul Comunist Chinez a decis încă din anul 2020 să interzică cetăţenilor din China să joace jocuri online împreună cu gamerii din alte ţări, dar şi să discute online cu aceştia. Decizia ar fi fost luată după ce mai mulţi locuitori ai Taiwan-ului, ţară învecinată cu Republica Populară Chineză, au folosit opțiunile de comunicare din jocuri pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de partidul comunist chinez şi inabilitatea acestuia de a lua măsuri pentru a preveni criza cauzată de noul coronavirus.

Astfel, putem doar presupune că și actualele măsuri sunt motivate tot de insecuritatea Puterii de la Beijing față de tehnologia modernă și posibilitățile deschise de aceasta în direcția facilitării libertății de exprimare.

Sursa: Go4it

CITEȘTE ȘI:

Statul „dădacă”: China reduce programul de gaming al copiilor la doar 3 ore pe săptămână

Un dezvoltator de jocuri din Japonia nu a mai ieșit din casă de 10 ani

Urmărește Go4Games.ro pe Google News