Dezvoltator cunoscut de jocuri, deținut acum de omul acuzat că a ordonat uciderea unui jurnalist

Autor: Adrian Popa | 08.04.2022
Dezvoltator cunoscut de jocuri, deținut acum de omul acuzat că a ordonat uciderea unui jurnalist
Foto: Profimedia Images

SNK Corporation, dezvoltatorul japonez al unor jocuri populare precum Metal Slug sau Fatal Fury, este deținut acum aproape în totalitate de o fundație a controversatului Mohammed bin Salman.

Electronic Gaming Development Company (EGDC), deținută de Mohammed bin Salman Foundation (MiSK Foundation), a achiziționat 96,18% din acțiunile SNK.

Prințul moștenitor din Arabia Saudită este liderul de facto al regatului din Orientul Mijlociu. El este acuzat, inclusiv de serviciile secrete americane, că a ordonat uciderea lui Jamal Khashoggi, un critic al Riadului, în 2018. Jurnalistul a fost drogat și dezmembrat în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul.

Tranzacția a fost prezentată în termeni duri de unele publicații. „Unul dintre cei mai răi oameni din lume deține cum 96% din SNK”, a scris Kotaku.

Trailerul jocului Metal Slug Attack:

Saudiții investesc masiv în gaming și jocuri video

Arabia Saudită a făcut, recent, mai multe investiții importante în industria de gaming. Acest lucru nu surprinde, deoarece Mohammed bin Salman, care este responsabil cu politica economică, este un fan al domeniului și al tehnologiei în general.

Citește și: Schimbarea făcută în Overwatch după ce Rusia a invadat Ucraina

În februarie, unul dintre vehiculele de investiții ale Riadului, Public Investment Fund (PIF), a cumpărat participații mai mari de 5% în companiile Capcom și Nexon. Acestea valorează, împreună, mai mult de 1 miliard de dolari. PIF a investit peste 3,3 miliarde de dolari pentru a cumpăra acțiuni la companii precum Activision Blizzard (care va intra în proprietatea Microsoft), EA și Take-Two Interactive.

Aceste investiții vor da, probabil, roade. Andy Jassy, șeful Amazon, crede că gamingul are potențialul de a deveni cea mai importantă formă de divertisment din lume.

Totuși, asocierea cu Arabia Saudită și bin Salman nu este una benefică pentru jucătorii din industrie. Riot Games a fost recent în centrul unui scandal după ce a anunțat un contract de sponsorizare încheiat cu dezvoltatorul orașului saudit Neom. Producătorul de jocuri video american a fost nevoit să renunțe la înțelegere după ce a primit un val de critici.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News