Amber – cifră de afaceri de peste 20 de milioane de dolari pentru studioul românesc

Autor: Cosmin Aionita | 22.03.2021
Amber – cifră de afaceri de peste 20 de milioane de dolari pentru studioul românesc
Foto: Amber

Amber este o companie dezvoltatoare de jocuri video cu capital 100% românesc, ce a realizat, pe parcursul anului 2020, o cifră de afaceri de 20,8 milioane de dolari (85 milioane de lei). Suma reprezintă o creștere de 58% față de performanța obținută în 2019.

Aceasta îmbunătățire semnificativă se datorează dezvoltării competențelor de producție integrală (“full game development”), cu specializări în multiple genuri de jocuri, integrării în Amber a două studiouri noi, Scorpius Games (autorii recentului PositronX) și KaraOkulta, dar și deschiderii a trei noi birouri la Botoșani, Guadalajara (Mexic) și Montreal (Canada).

Mihai Pohonțu, CEO al Amber, a precizat următoarele:

Strategia de creștere a Amber din ultimii doi ani a avut ca obiective principale diversificarea serviciilor oferite și stabilirea prezenței în mai multe piețe. Ne-am dorit ca astfel să asigurăm sinergia operațională dorită de partenerii noștri, dar și o capacitate sporită de dezvoltare, pentru a putea livra servicii creative la cel mai înalt standard de calitate. Pentru a susține această creștere, Amber a investit în 2020 peste 1,5 milioane de dolari în dezvoltarea noilor studiouri, în atragerea de talente, în tehnologii interne noi și în produse originale.

Mihai Pohontu, CEO Amber
Mihai Pohontu, CEO Amber

Noi birouri în Botoșani, Guadalajara și Montreal

Deschiderea studioului din Guadalajara a adus celor de la Amber proiecte și clienți din piețe noi, capacitate de producție crescută, dar și posibilitatea de a stimula industria locală de game development. Deși a fost lansat inițial pentru proiecte de testare și suport artistic, studioul din Mexic oferă în 2021 inclusiv servicii de programare și de game design. Dezvoltarea se reflectă și în numărul specialiștilor care lucrează în studioul din Guadalajara, în prezent fiind implicați în diferite proiecte peste 150 artiști, designeri, programatori și testeri.

Studioul din Botoșani, deschis la finalul lui 2019, a creat oportunități pentru tinerii din oraș și din regiune. Dacă planul inițial era ca, în primele 12 luni de activitate, studioul să atragă 30 de specialiști, datorită proiectelor tot mai numeroase, la finalul anului trecut, în studioul din Botoșani lucrau deja peste 70 de oameni. Biroul își va diversifica serviciile și în zona de game design, începând ca din acest an să activeze o echipă dedicată acestei discipline, continuând totodată să exploreze și oportunitatea de a oferi servicii de artă pentru jocuri video. Pentru echipa din Botoșani, urmează mutarea într-un sediu mai mare corelat cu noul obiectiv pentru recrutarea de talent local în 2021: peste 150 de specialiști care să activeze în studioul din estul țării.

În Montreal, Amber continuă dezvoltarea unei noi linii de business pe zona de servicii de localizare si dezvoltare de produse, urmând să angajeze specialiști în toate disciplinele de dezvoltare.

Mihai Pohonțu, CEO al Amber, a adăugat:

Expansiunea Amber va continua în ritm susținut și în perioada următoare. Ne uităm la oportunități noi atât în România, cât și în regiuni precum Europa de Est, Asia și America de Sud, oportunități care pot include deschiderea de studiouri noi, fuziuni și achiziții.

În cele șase birouri Amber situate la București, Botoșani, Los Angeles, San Francisco, Guadalajara și Montreal lucrează în total peste 700 de specialiști. În funcție de proiectele dezvoltate în fiecare studio, Amber caută talent pentru poziții de Art Directors, 2D și 3D artists, PC / Console Game Producers, PC / Console Programmers, Game Economy Designers sau Game Testers.

Despre Amber

Înființată în 2013 în București, Amber este o agenție creativă structurată ca o rețea de studiouri cu specializări diferite, oferind o paletă largă de soluții de dezvoltare de jocuri video, ce include livrarea de produse complete, co-dezvoltare, portare pe diverse platforme, live operations și servicii de suport. În acest moment, în Amber lucrează peste 700 de specialiști.

Printre cele mai cunoscute companii din industrie cu care Amber a lucrat sau încă lucrează se numără Disney, Paradox Interactive, Rovio, NBC Universal, Kixeye, Glu, Kabam și That Game Company. Amber a dezvoltat jocuri precum Rumble Heroes, Link Twin și Cinderella Free Fall și a contribuit la dezvoltarea unor titluri de success precum Sky: Children of Light, Gorogoa și altele.

Sursa: Amber

Urmărește Go4Games.ro pe Google News