Anul 2020 a fost bun pentru industria de jocuri video din România. Câte jocuri au fost lansate și care a fost cifra de afaceri

Autor: Cosmin Aionita | 28.10.2021
Anul 2020 a fost bun pentru industria de jocuri video din România. Câte jocuri au fost lansate și care a fost cifra de afaceri

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească susținut de la an la an, și din punctul de vedere al numărului de producții lansate, dar și ca cifră de afaceri. În 2020, studiourile au creat un număr mai mare de jocuri decât toate cele lansate în 2018 și 2019 la un loc. Mai mult, industria a raportat o cifră de 218 milioane de dolari, reprezentând o creștere de 19,1% față de 2019. Datele sunt oferite de studiul anual realizat de RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România). Acesta este disponibil în întregime aici.

Nu mai puțin de 22 de titluri au fost dezvoltate în România în 2020, printre care și celebrele Watch Dogs: Legion și FIFA 21, create în birourile locale ale Ubisoft și Electronic Arts. Studiourile independente s-au remarcat prin câteva titluri care au obținut recunoaștere internațională: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games).

În 2020 și în prima parte a acestui an, industria locală nu a resimțit efectele crizei sanitare, ci chiar s-a bucurat de un interes considerabil al dezvoltatorilor din afară. Astfel, studioul GreenHorse Games a fost achiziționat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de către Keywords Studios. În plus, mai multe studiouri internaționale și-au deschis birouri în România: Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games.

Cătălin Butnariu, președinte al RGDA, a precizat:

În ciuda pandemiei, 2020 și 2021 reprezintă anii care au fost cei mai fructuoși în ceea ce privește numărul mare de companii internaționale care au deschis birouri la noi în țară, o dovadă a creșterii continue și a maturității industriei. Misiunea noastră rămâne neschimbată: să creăm în România un ecosistem de succes al jocurilor video.

Deși numărul studiourilor dezvoltatoare de jocuri video locale a crescut, de la 100 în 2019 la 120 în 2020, observăm o distribuție mai variată a acestora pe teritoriul țării, semn că și alte zone din România încep să devină atractive pentru dezvoltatorii locali, mai ales în contextul actual, în care lucrul de la distanță a devenit norma în industrie. Astfel, 52% dintre studiourile românești se află în București, 15% în Cluj-Napoca, 5% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov. 20% dintre studiouri își desfășoară activitatea în orașele mici ale țării precum Botoșani, Târgu Mureș, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda.

68% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 7,5% se identifică ca furnizori de servicii și dezvoltatori part-time, 13,2% sunt furnizori de servicii, 7% sunt publisheri și doar 3 companii creează tool-uri pentru infrastructura de jocuri. Unul dintre semnele unei industrii locale mature este faptul că, față de anii trecuți, mai multe companii românești au accesat sau intenționează să acceseze finanțare externă în timp ce dezvoltă jocurile (53%).

Cele mai importante zece companii românești în 2020 după cifra de afaceri sunt Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, Green Horse Games și AMC România. În studiourile românești lucrează peste 6000 de specialiști.

Studiul a fost anunțat în premieră la Dev.Play, conferința dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est, ce a avut loc online în perioada 25-26 octombrie 2021. În premieră, Dev.Play a organizat un maraton de zece ore în cadrul căruia pasionații de jocuri video și dezvoltatorii la început de drum au putut urmări secvențe și clipuri de gameplay din 20 de jocuri independente dezvoltate în perioada 2020-2021. Maratonul a fost urmărit de peste 300.000 vizitatori unici, pe mai multe canale, precum Steam, Twitch sau YouTube.

industria jocuri video România
Foto: RGDA

Sursa: Romanian Game Developers Association

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News