Cele mai bune jocuri pentru PlayStation 4

Autor: Cosmin Aionita | 14.01.2019
Cele mai bune jocuri pentru PlayStation 4

Ne aflăm într-o evidentă perioadă de tranziţie în ceea ce priveşte industria jocurilor video: apariţiile de titluri importante sunt ceva mai rare, iar, în spatele uşilor închise, marii deţinători de platforme îşi pregătesc deja următoarele generaţii de sisteme dedicate gaming-ului. Estimăm că foarte curând vom afla primele detalii oficiale despre viitoarele generaţii de console PlayStation şi Xbox, precum şi despre multiplele platforme de streaming ce promit să revoluţioneze domeniul divertismentului digital.

Până atunci însă, am ales să profităm de această veritabilă linişte de dinaintea furtunii, arucând o privire de ansamblu asupra platformelor actuale, pe care încă ne jucăm zi de zi. Astfel, pe parcursul unei întregi serii de articole, vom scoate în evidenţă care sunt cele mai bune jocuri pentru fiecare consolă de generaţie actuală, titluri pe care niciun gamer care se respectă nu ar trebui să le rateze. Pentru început, vom da Cezarului ce este al Cezarului şi vom începe această serie de articole cu recomandările noastre privind cele mai bune jocuri pentru PlayStation 4, consola celor de la Sony fiind actualul lider de piaţă în acest domeniu.

Deşi am încercat sa fim obiectivi, această selecţie fost alcătuită totuşi pe baza opiniilor membrilor redacţiei Go4games; evident, lista va primi update-uri periodice, atunci când îşi vor face apariţia noi titluri ce vor merita incluse printre cele mai bune jocuri pentru PlayStation 4.


ROCKET LEAGUE
(Psyonix)

Ce poate fi mai simplu de înţeles decât un joculeţ de fotbal în care, în loc de obişnuiţii fotbalişti, principalele roluri revin unor maşinuţe telecomandate? Această formulă deloc complicată a dus la succesul imens înregistrat de Rocket League, jocul celor de la Psyonix devenind un veritabil succes pe toate platformele pe care a fost lansat de-a lungul timpului. Debutul acestuia pe console a avut loc însă pe PlayStation 4, în vara anului 2015, când Rocket League a fost oferit drept joc gratuit pentru abonaţii PlayStation Plus. Cumulat cu gameplay-ul simplu, uşor „de prins” chiar şi pentru începători, masa de jucători strânsă astfel garantează că, pe PS4, veţi avea mereu cu cine juca Rocket League. Iar dacă online-ul nu este pe gustul vostru, Rocket League reprezintă o opţiune excelentă şi pentru sesiunile de multiplayer local, jocul celor de la Psyonix oferind şi confruntări splitscreen, atât de rare în zilele noastre.


THE LAST OF US REMASTERED
(Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)

The Last of Us a reprezentat apogeul generaţiei trecute de console, un joc ce combină în cel mai fericit mod cu putinţa un gameplay rafinat, dar şi sensibil mai complex decât ce obişnuieşte să ofere Naugty Dog în propriile creaţii, şi o poveste sfâşietoare, pusă în valoare şi mai mult de interpretarea fără cusur a actorilor implicaţi. Iar aventura lui Joel şi Ellie rămâne la fel de relevantă şi pe PlayStation 4, mai ales pentru categoria de jucători care nu a deţinut niciodată un PS3. În plus, versiunea de PlayStation 4 include şi campania DLC Left Behind, precum şi avantaje tehnologice evidente, precum posibilitatea de a juca în rezoluţie 4K (pe PS4 Pro) sau cu un framerate de 60 de cadre pe secundă.


GRAND THEFT AUTO V
(Rockstar Games)

Deşi a fost considerat un alt vârf al generaţiei PlayStation 3 şi Xbox 360, putem spune că Rockstar Games nu şi-a împlinit viziunea pentru Grand Theft Auto V decât prin intermediul ediţiilor jocului dedicate generaţiei actuale de console. Pe lângă îmbunătăţirile grafice evidente, fanii GTA5 au primit pe PS4 şi posibilitatea de a aborda întregul joc în mod first person, precum şi o componenta multiplayer online mult mai robustă, în continuare relevantă graţie numărului impresionant de jucători, precum şi update-urilor frecvente pe care Rockstar le lansează în continuare. Pe scurt, ediţia pentru PS4 a jocului demonstrează motivele pentru care Grand Theft Auto V rămâne cel mai de succes produs de divertisment al tuturor timpurilor.


THE WITCHER III: WILD HUNT
(CD Projekt RED)

În 2015, The Witcher III: Wild Hunt a demonstrat ce este cu adevărat posibil atât pe PlayStation 4, cât şi pe întreaga generaţie de hardware actual dedicat jocurilor video. După mai multe încercări, CD Projekt a reuşit, în sfârşit, să-şi atingă obiectivul: realizarea un RPG open world vast, cu nenumărate personaje şi quest-uri relevante, care au împins mai departe cadrele narative ale universului imaginat de Andrzej Sapkowski. A ajutat şi faptul că, la momentul lansării sale, The Witcher III a fost o adevărată bijuterie tehnologică, pe care CD Projekt a reuşit performanţa de a o adapta cum se cuvine şi pentru PlayStation 4.


BLOODBORNE
(From Software/Sony Interactive Entertainment)

Popularitatea jocurilor din seria Dark Souls nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni, cei de la From Software strângând astfel o veritabilă armata de fani loiali. Fani care au primit cu braţele deschise Bloodborne, atunci când acesta a fost lansat, exclusiv pentru PlayStation 4, în primăvara lui 2015. Iar aşteptările acestora nu au fost înşelate, Bloodborne reuşind să ofere suficientă variaţie şi inovaţii pentru formula Souls încât să atragă şi o categorie nouă de jucători, ce au făcut cunoştinţă cu From Software abia prin intermediul acestui joc. Iar toată această comunitate de împătimiţi se găseşte în continuare pe PlayStation 4, existând astfel suficienţi jucători gata să ofere o mână de ajutor când vine vorba de acomodarea cu nivelul de dificultate solicitant, caracteristic creaţiilor celor de la From Software.


UNCHARTED 4: A THIEF’S END
(Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment)

Prin intermediul seriei Uncharted de pe PlayStation 3, Naughty Dog a ridicat nivelul atât de sus, încât, îndreptăţiţi, fanii se întrebau dacă studioul va reuşi să-şi continue traiectoria ascendentă şi pe PlayStation 4. Iar cel mai important studio din portofoliul celor de la Sony nu a dezamăgit, Uncharted 4: A Thief’s End fiind o adevărată capodoperă, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, Uncharted 4 a încheiat intr-un mod inspirat povestea aventurierului Nathan Drake, subtitlul jocului fiind pe deplin justificat. De asemenea, în ceea ce priveşte gameplay-ului, A Thief’s End a adus o serie de noutăţi, precum integrarea grappling hook-ului în platforming, confruntările mult mai strategice cu inamicii sau nivelurile mult mai întinse, realizate într-un stil semi-open world. Nu în ultimul rând, Uncharted 4 reprezintă un adevărat spectacol grafic şi unul dintre cele mai arătoase jocuri realizate de Naughty Dog vreodată. În plus, avem parte chiar şi de un framerate de 60 de cadre pe secundă în componenta multiplayer a jocului.


GOD OF WAR
(Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment)

După o perioadă prelungită de absenţă, Kratos a revenit pe PlayStation 4 şi a făcut-o în cel mai spectaculos mod cu putinţă, noul God of War fiind considerat, de foarte multe publicaţii de profil, drept cel mai bun joc apărut în 2018. Echipa de la Santa Monica Studio, condusă de neobositul Cory Barlog, a riscat, schimbând aproape în totalitate modul în care acest nou titlu se joacă, în comparaţie cu episoadele anterioare ale seriei. Trecerea la o perspectivă third person a reprezentat însă doar o faţă a noului God of War, tabloul fiind întregit de „migrarea” către mitologia nordică şi apariţia lui Atreus, fiul lui Kratos, nemilosul spartan reuşind să-şi descopere astfel o latură a personalităţii sale care lipsea cu desăvârşire din vechile titluri ale seriei. Adăugaţi şi aspectul grafic incredibil, dar şi conţinutul generos, neumbrit de microtranzacţii, şi obţineţi imaginea unui veritabil „must play” pentru orice deţinător de PS4.


RED DEAD REDEMPTION 2
(Rockstar Games)

Red Dead Redemption 2 reprezintă, fără urmă de îndoială, cel mai matur şi bine închegat joc realizat vreodată de Rockstar Games. După cum ne-au obişnuit titlurile companiei, avem parte de acelaşi open world viu, dinamic şi bogat în conţinut, realizat de această dată însă cu acurateţe grafică ieşită din comun. Unde impresionează însă cu adevărat Red Dead Redemption 2 este la nivel narativ, unde povestea găştii Van der Linde, şi în special cea a protagonistului Arthur Morgan, face toţi banii. Mai mult, avem de-a face cu cea mai reuşită, completă, dar şi complexă distribuţie de personaje folosită de Rockstar până acum, pusă în valoarea de interpretarea vocală impecabilă a actorilor implicaţi în acest proiect.


MARVEL’S SPIDER-MAN
(Insomniac Games/Sony Interactive Entertainment)

Jocurile cu super-eroi, şi în special cele recente cu Spider-Man, nu au avut cea mai bună reputaţie, plasând acest gen într-un relativ con de umbră. Din fericire, Insomniac Games a reuşit să treacă peste orice idee preconcepută, livrând în 2018 unul dintre cele mai bune titluri cu super-eroi realizate vreodată. Marvel’s Spider-Man nu numai că se achită de toate „obligaţiile” unui astfel de titlu, însă o şi face cu stil, oferind o lume de joc cum nu se poate mai arătoasă, o metodă de navigare (web swinging) mai satisfăcătoare ca niciodată şi o poveste cu Spider-Man parca izvorată din cele mai reuşite benzi desenate ale celor de la Marvel. În plus, jocul celor de la Insomnic Games beneficiază de unul dintre cele mai dinamice şi reuşite sisteme de luptă corp la corp din întreaga librărie de titluri pentru PS4.


HORIZON: ZERO DAWN
(Guerrilla Games/Sony Interactive Entertainment)

Dacă de la jocuri precum Uncharted 4 sau God of War ştiam la ce să ne aşteptăm, Horizon: Zero Dawn ne-a luat cu adevărat prin surprindere şi ne-a cucerit definitiv. Viziunea asupra viitorului post-apocaliptic propusă de Guerrilla Games este de-a dreptul încântătoare, iar povestea şi personalitatea eroinei Aloy au un farmec aparte, imposibil de reprodus în cuvinte. A reieşit astfel un action RPG open world serios, plin de quest-uri semnificative, scos în evidenţă şi de confruntările cu fauna mecanizată din joc, majoritatea inamicilor pe care Aloy trebuie să-i înfrunte în aventura sa reprezentând versiuni robotizate ale animalelor ce populează planeta noastră în ziua de astăzi.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News