Cum arată PlayStation 5 și toate jocurile anunțate de Sony până acum

Autor: Cosmin Aionita | 12.06.2020
Cum arată PlayStation 5 și toate jocurile anunțate de Sony până acum

După luni întregi de aşteptare, acum știm cum arată viitoarea consolă PlayStation 5. Sony a oferit în sfârșit detalii consistente despre PS5, alături de o selecție numeroasă de jocuri ce vor fi disponibile pe această nouă platformă. După cum era de așteptat, avem parte de titluri exclusive de la echipele interne PlayStation Studios, dar și de la publisheri parteneri, precum și jocuri indie sau multiplatform de la producători de renume.

Împotriva tradiției vom începe cu sfârșitul prezentării celor de la Sony, folosit de compania japoneză, în mod surprinzător, pentru a dezvălui aspectul fizic al consolei: cum arată PlayStation 5. Pe lângă seria obișnuită de accesorii ce vor disponibile pentru PlayStation 5, precum o cameră HD, controllerele DualSense, un stand de încărcare pentru acestea sau căștile audio oficiale, PS5 va beneficia de o Ediție Digitală a consolei, ce nu va include un drive optic.

Aspectul final al consolei păstrează direcția trasată de controller-ul DualSense, cu linii curbe și o coloristică duală, în alb și negru. Noul motto ce va fi folosit în campaniile publicitare destinate consolei PlayStation 5 va fi simplu, însă la obiect: “Play Has Not Limits”.

Jocurile pentru PlayStation 5

Să ne reîntoarcem însă la începutul show-ului digital pregătit de Sony, care a debutat cu un montaj al celor mai importante titluri lansate de-a lungul anilor pentru PlayStation 4. Această introducere a fost legată direct de Rockstar Games, studio faimos cu care PlayStation se pare că va avea o înțelegere pe parcursul acestei viitoare generații de console. Pentru început, în 2021, Rockstar va aduce foarte popularul Grand Theft Auto V și pe PlayStation 5, într-o versiune extinsă și îmbunătățită. De asemenea, abonații PlayStation Plus vor primi bonusuri in-game.

În acest moment am fost avertizați: tot ce urma să vedem în continuare erau secvențe rulate și înregistrate de pe console PlayStation 5 și nu capturi de pe PC ce ar fi simulat nivelul vizual al consolei.

Iar primul titlu intern pe care Sony l-a prezentat pentru PS5 a fost Spider-Man: Miles Morales de la Insomniac Games, acesta urmând să fie disponibil în sezonul de sărbători de iarnă al acestui an, odată cu noua consolă PlayStation 5.

A urmat un nou titlu dintr-o serie de calibru a celor de la Sony: Gran Turismo 7 de la Polyphony Digital, care readuce în prim plan modul Carieră single player care a consacrat aceste simulatoare auto de-a lungul timpului.

S-a continuat în forță, cu un nou joc exclusiv pentru PlayStation 5 de la aceiași Insomniac Games: un nou titlu al seriei Ratchet & Clank. După cum puteți vedea în secvențele de mai jos, cei doi eroi pot călători acum interdimensional, iar în ecuație își va face apariția și o versiune feminină a lui Ratchet. Cei de la Insomniac Games au menționat că Ratchet & Clank: Riftapart va folosi ray tracing hardware pentru afișarea reflexiilor.

Prezentarea a trecut apoi la publisherii parteneri, cu Project Athia, un titlu spectaculos, dezvoltat de Square Enix în exclusivitate pentru PlayStation 5.

De la Annapurna Interactive, în 2021 va sosi pe PlayStation 5 un joc ceva mai straniu: Stray, ce pare a spune povestea unei pisici într-o lume populată de roboți umanoizi.

Am avut apoi parte de un scurt trailer în care s-au scos în evidență câteva dintre principalele caracteristici ale consolei PlayStation 5: controllerul DualSense cu haptic feedback, unitatea optică 4K Blu-ray Ultra HD, suportul pentru ray tracing hardware, stocarea SSD ultra-rapidă etc.

Herman Hulst, noul conducător al studiourilor interne PlayStation Studios, a dezvăluit mai apoi un nou titlu exclusiv pentru PlayStation 5, de această dată dezvoltat de Housemarque (Resogun). Este vorba despre Returnal, un joc mult mai complex decât ne obișnuiseră cei de la Housemarque, ce pare să pună un accent important pe latura sa narativă.

Am rămas mai apoi în “curtea” celor de la PlayStation, cu un nou joc dezvoltat de Sumo Digital: platformer-ul Sackboy A Big Adventure, plasat în universul Little Big Planet, ce va oferi suport și pentru modul multiplayer cooperativ.

S-a continuat cu Destruction Allstars, un joc ce combină cursele de mașini unde accentul este pus pe distrugerea oponenților cu posibilitatea de a controla șoferii și în afara vehiculelor acestora.

Prezentarea celor de la Sony s-a oprit apoi unui titlu indie: Kena: Bridge of Spirits, de la Ember Lab.

Tot indie, însă cu un aspect pronunțat de desen animat este și Goodbye Volcano High, așteptat în 2021.

Oddworld Inhabitants au fost următoarea echipă ce și-a prezentat viitorul joc pentru PlayStation 5: Oddworld Soulstorm, un nou episod din saga neînfricatului Abbe.

Bethesda, prin Shinji Mikami, conducătorul studioului Tango Gameworks, au continuat show-ul celor de la Sony, prezentând primele secvențe de gameplay din Ghostwire: Tokyo. Vom avea parte de o abordare first person, jocul dezvăluit la E3 2019 urmând să fie disponibil în 2021.

Am avut apoi parte de un nou trailer pentru un joc indie dedicat viitorului PlayStation 5: JETT: The Far Shore, de la Superbrothers, acesta urmând să fie disponibil în sezonul de sărbători de iarnă din 2020.

Godfall, primul joc dezvăluit pentru PlayStation 5 la The Game Awards 2019, a primit un nou trailer, fiind confirmată perioada de lansare: sărbătorile de iarnă ale acestui an.

Tot de la Annapurna Interactive și tot în 2021 va sosi și Solar Ash.

Danezii de la IO Interactive nu au lipsit din cadrul prezentării celor de la Sony, dezvăluind cel de-al treilea și ultimul titlu al unei trilogii foarte apreciate: Hitman III. Am avut parte și de un scurt teaser de gameplay din Hitman III, prezentând un nivel plasat în Dubai, jocul urmând să-și facă apariția în luna ianuarie 2021.

Trailer-ul pentru Astro’s Playroom, un nou platformer cu simpaticul roboțel din Astro Bot: Rescue Mission, a fost precedat de un scurt teaser a ceea ce a părut să fie interfața sistemului de operare al consolei PlayStation 5.

Un nou titlu indie – Little Devil Inside – a precedat primul teaser oficial pentru NBA 2K21, jocul de baschet anual al celor de la 2K urmând să-și facă apariția în toamna acestui an.

Young Horses, echipa independentă din spatele jocului Octodad: Dadliest Catch, și-a prezentat noul proiect: Bugsnax, un joc la fel de ciudat, programat pentru iarna acestui an.

Shuhei Yoshida a dezvăluit apoi unul dintre cele mai anticipate jocuri ale acestei prezentări: remake-ul Demon’s Souls, titlul celor de la From Software urmând să fie refăcut în întregime, exclusiv pentru PlayStation 5, de Bluepoint Games și PlayStation Japan Studio.

Bethesda a revenit pe “scena virtuală” a acestei prezentări, dezvăluind primul trailer de gameplay din Deathloop, noul joc al celor de la Arkane Studios.

Încă unul dintre titlurile date ca sigure de zvonurile ce au circulat înainte de eveniment, Resident Evil 8: Village de la Capcom a fost următorul titlu prezentat de Sony pentru PlayStation 5. Din nou vom intra în pielea eroului Ethan Winters, iar din poveste nu va lipsi nici veteranul Chris Redfield. Resident Evil 8: Village sosește în 2021.

Pragmata, un titlu ciudat de la Capcom, al cărui trailer aduce aminte de creațiile lui Hideo Kojima (fără a avea însă legătură cu renumitul designer japonez), își va face apariția pe PlayStation 5 în 2022.

Iar jocul-surpriză ales de Sony pentru a încheia “ostilitățile”, înainte de a ne demonstra cum arată PlayStation 5, a fost mult-așteptata continuare a seriei Horizon de la Guerrilla Games. Astfel, Horizon II: Forbidden West promite o grafică parcă ieșită din visele pasionaților de SF, cu aceeași eroină Aloy în prim plan, dar cu noi tipuri de animale robotizate și medii de joc nemaivăzute până acum, precum fundul oceanelor.

Show-ul a fost încheiat apoi de un montaj cu diferiți dezvoltatori de jocuri care laudă noile posibilități aduse de generația de console PlayStation 5, precum și de prezentarea consolei propriu-zise, de care am amintit la început.

Cum arată PlayStation 5

PlayStation 5 urmează să fie lansat în cursul sărbătorilor de iarnă din 2020.

Sursa: PlayStation YouTube

Urmărește Go4Games.ro pe Google News