Dacă doriţi să rejucaţi: Final Fantasy XV şi Street Fighter V

Autor: Cosmin Aionita | 31.03.2018
Dacă doriţi să rejucaţi: Final Fantasy XV şi Street Fighter V

După nu mai puţin de 12 episoade ale rubricii „Remake-uri şi remaster-uri”, am ajuns la concluzia că este necesară o schimbare de nume, pentru a reflecta mai bine natura materialului prezentat. Chiar dacă, de obicei, în aceste pagini analizăm calitatea celor mai noi remake-uri şi remasterizări, avem de-a face cu un al doilea episod consecutiv în care ne oprim asupra unor relansări, versiuni diferite ale unor jocuri deja apărute, însă nu nepărat refăcute sau remasterizate. Aşadar, de acum încolo, prezentările acestor genuri de apariţii se vor regăsi în cadrul rubricii „Dacă doriţi să rejucaţi”.

Acestea fiind spuse, a venit momentul să aruncăm o privire la două titluri proaspete: Final Fantasy XV Windows Edition, versiunea pentru PC a celui mai popular JRPG lansat de Square Enix în ultimii ani, precum şi Street Fighter V: Arcade Edition, pachetul prin intermediul căruia Capcom spera să revitalizeze popularitatea seriei Street Fighter.


FINAL FANTASY XV WINDOWS EDITION
(PC)

De obicei, nu sunt un adept al portărilor întârziate de pe console pe PC, însă, atunci când vorbim despre Final Fantasy XV Windows Edition, lucrurile stau complet diferit. Şi asta pentru că acest Windows Edition este departe de ceea ce am putea numi o conversie grăbită, fără îmbunătăţiri faţă de original, aruncată pe piaţă doar pentru a umple un eventual gol financiar.

Dimpotrivă, Final Fantasy XV Windows Edition este una dintre cele mai atent realizate portări pe care am avut ocazia să le încerc în ultima vreme, producătorii implementând o sumedenie de adăugiri grafice faţă de ediţiile pentru console.

Final Fantasy 15 Windows Edition

Final Fantasy 15 Windows EditionFinal Fantasy 15 Windows Edition

Final Fantasy 15 Windows EditionFinal Fantasy 15 Windows Edition

Astfel, pe lângă lucrurile comune atunci când vine vorba de tranziţia unor jocuri de console către PC, cum ar fi texturile sau efectele îmbunătăţite, Final Fantasy XV pentru PC vine, pe lângă posibilitatea de a fi rulat în rezoluţie 4K (3840×2160 nativ sau upscalat, prin intermediul unui slider prezent în joc, ce poate ajuta sistemele mai puţin „dotate”), şi cu implementări ale câtorva tehnologii din gama NVIDIA GameWorks: HairWorks (pentru blană mai realistică pe unii inamici), VXAO (o tehnică avansată de Ambient Occlusion), TurfEffects (pentru vegetaţie mult mai bogată decât în versiunile pentru console) şi ShadowLibs (pentru umbre „soft”).

Cuplaţi toate acestea cu un meniu de setări grafice foarte stufos, cu numeroase opţiuni ce pot fi modificate şi ajungeţi la visul oricărui pasionat de benchmarking pe PC. Din păcate, tool-ul propriu-zis de testare a framerate-ului nu este implementat direct în joc, fiind necesar un download separat. Un pic dezamăgitor, având în vedere că întregul Final Fantasy XV Windows Edition, cu tot cu pachetul suplimentar ce adaugă texturi şi secvenţe cinematice 4K, „cântăreşte” peste 150GB.

Final Fantasy 15 Windows Edition

Final Fantasy 15 Windows EditionFinal Fantasy 15 Windows Edition

Final Fantasy 15 Windows EditionFinal Fantasy 15 Windows Edition

Pentru a putea profita însă de upgrade-ul 4K adus de acest Windows Edition, veţi avea nevoie de o configuraţie hardware foarte serioasă. Pe sistemul nostru de test echipat cu procesor Intel Core i7 6700, 16GB de memorie RAM şi placă video GeForce GTX 1080, jocul nu a reuşit să menţină un framerate constant de 30 de cadre pe secundă în rezoluţie nativă 3840×2160, cu toate detaliile grafice împinse la maximum. Calitatea grafică, atunci când sunt folosite astfel de setări, ne-a lăsat însă deosebit de impresionaţi. Pentru a putea profita de 4K nativ, la un framerate jucabil, este probabil nevoie de un GeForce GTX 1080Ti sau chiar de ceva mai bun de atât. Pentru rezoluţii mai accesibile, cum ar fi 1080p, un astfel de sistem nu ar trebui să aibă probleme în a „duce” jocul în 60 de cadre pe secundă, la detalii maxime (sau chiar mai sus, având în vedere că FF15 pentru PC ofera suport şi pentru limitarea framerate-ului la 120fps).

Merită? Dacă nu ai apucat încă să încerci aventura prinţului Noctis (şi pe cele ale camarazilor acestuia) şi deţii un sistem pe măsura pretenţiilor hardware ale acestui joc, în mod sigur că da. Mai ales în condiţiile în care Final Fantasy XV Windows Edition include absolut tot conţinutul suplimentar lansat până acum, reprezentând astfel „experienţa completă” pentru cei care vor să parcurgă un JRPG modern.

Final Fantasy 15 Windows Edition

Final Fantasy 15 Windows EditionFinal Fantasy 15 Windows Edition

Final Fantasy 15 Windows EditionFinal Fantasy 15 Windows Edition


STREET FIGHTER V: ARCADE EDITION
(PlayStation 4, PC)

Street Fighter V nu a fost tocmai ce a sperat Capcom sau ce au aşteptat fanii seriei: cel mai recent titlu Street Fighter a fost tras în jos de stadiul sărăcăcios în care a fost lansat, fără opţiuni de bază caracteristice oricărui fighting game care se respectă şi cu o distribuţie de personaje foarte limitată. Între timp, problemele au fost rezolvate prin diverse update-uri, Street Fighter V: Arcade Edition dorindu-se a fi „pachetul complet” pentru fanii seriei.

Din păcate, aceasta este doar o impresie pe care Capcom doreşte să o lase, adevărul fiind mult, mult mai dezamăgitor. Publisher-ul japonez a promis că Arcade Edition va oferi, pe lângă jocul de bază, toate personajele suplimentare incluse în Character Pass-urile din 2016 şi 2017, precum şi noutăţi cum ar fi modul de joc Arcade (omis, inexplicabil, din versiunea iniţială a jocului). Din păcate, niciunul dintre acestea nu este inclus pe discul jocului, acesta fiind absolut identic cu cel al release-ului iniţial.

Conţinutul nou se descarcă prin intermediul unui update de aproximativ 14GB, iar modul Story trebuie, la rândul său, descărcat separat, acesta adaugând încă 8GB valorii totale de download. Având în vedere că install-ul complet al jocului pe PS4 ocupa doar 20GB (+ 8GB, dacă doriţi şi Story Mode-ul), toate aceste elemente puteau fi incluse lejer pe discul din pachetul Arcade Edition, însă cei de la Capcom pur şi simplu nu s-au deranjat să o facă.

Street Fighter 5 Arcade Edition

Street Fighter 5 Arcade EditionStreet Fighter 5 Arcade Edition

Street Fighter 5 Arcade EditionStreet Fighter 5 Arcade Edition

Mai mult, personajele suplimentare promise sunt livrate sub forma unui voucher ce trebuie activat pe PlayStation Network, acesta fiind valabil DOAR pentru un singur cont de PSN. Cu alte cuvinte, dacă doriţi să împrumutaţi discul unui prieten sau unui alt membru al familiei, care deţine un cont separat de PSN, aceştia nu vor avea acces la întreaga distribuţie de personaje, ci doar la cele din ediţia iniţială de Street Fighter V.

Nu în ultimul rând, Capcom a lansat şi un al treilea Character Pass pentru sezonul 2018 al jocului, fiind necesară o achiziţie separată, acesta nefiind inclus în pachetul Arcade Edition. Cu alte cuvinte, după ce aţi plătit deja pentru „ediţia definitivă” a jocului, mai trebuie să scoateţi şi alţi bani din buzunar pentru personaje clasice precum Blanka sau Sagat.

Merită? Nu. Sau poate doar în cazul în care nu deţineţi absolut nicio versiune a jocului lansată până acum. Dacă aveţi însă Street Fighter V, evitaţi acest Arcade Edition: toate update-urile aduse jocului (modurile Arcade şi Story etc.) sunt disponibile sub forma de update-uri gratuite, iar personajele suplimentare, dacă aveţi un pic de răbdare şi îndemânare, pot fi deblocate şi folosind moneda in-game Fight Money, fără a fi nevoie să cheltuiţi bani reali.

Street Fighter 5 Arcade Edition

Street Fighter 5 Arcade EditionStreet Fighter 5 Arcade Edition

Street Fighter 5 Arcade EditionStreet Fighter 5 Arcade Edition

Urmărește Go4Games.ro pe Google News