DirectStorage, unul dintre principalele avantaje promise de Windows 11, va fi disponibil și pe Windows 10

Autor: Cosmin Aionita | 21.07.2021
DirectStorage, unul dintre principalele avantaje promise de Windows 11, va fi disponibil și pe Windows 10
Foto: Microsoft

Deși promite să aducă numeroase îmbunătățiri față de Windows 10, viitorul Windows 11 este, „sub capotă”, doar un update semnificativ pentru actualul sistem de operare al celor de la Microsoft. Totuși, la nivelul declarațiilor inițiale, una dintre noutățile promise de Windows 11 urma să fie disponibilă în mod exclusiv în această nouă versiune de Windows. Este vorba despre API-ul DirectStorage, ce promite să profite de SSD-urile moderne cu care sunt echipate PC-urile actuale, de tip NVMe, pentru a livra timpi de încărcare mai reduși și performanță sporită.

Deși fusese anunțat inițial doar pentru Windows 11, Microsoft a revenit la sentimente mai bune, confirmând printr-o postare publicată pe blogul oficial dedicat dezvoltatorilor faptul că DirectStorage va fi disponibil și pe comupterele echipate cu Windows 10 (versiunea 1909 sau mai recentă).

Această decizie a fost luată pentru a determina cât mai mulți dezvoltatori să îmbrățișeze noul API, asigurându-i compatibilitatea cu cât mai multe platforme posibil. Chiar dacă DirectStorage va funcționa și pe Windows 10, noua versiune Windows 11 va oferi suport și pentru unele funcții mai avansate ale acestui API.

Ce este DirectStorage?

DirectStorage a debutat deja pe consolele Xbox Series X și Xbox Series S, Microsoft anunțând că va aduce tehnologia și pe PC-urile ce folosesc Windows 11 și Windows 10. Este vorba despre un API ce-și propune să rezolve problemele întâmpinate în transferul de date dintre mediile de stocare și memoria dedicată a plăcilor video.

Înainte de apariția DirectStorage, acest proces de transfer al datelor trecea prin memoria RAM, unde informațiile erau împărțite în doua categorii: date comprimate și date necomprimate. În timp ce datele necomprimate erau transferate direct către memoria plăcii video, cele compresate erau direcționate către procesor (CPU), pe umerii căruia cădea sarcina de a le decomprima, și abia apoi transferate către GPU. Acest model era anevoios și oarecum lent, suprasolicitând procesorul și dezavantajând sistemele echipate cu CPU-uri nu foarte performante.

Atunci când este utilizat DirectStorage, procesul de transfer este modificat, datele fiind trimise direct de la mediul de stocare către memoria RAM și apoi către memoria video de pe GPU. În cazul în care aceste date necesită decompresie, această operațiune este realizată direct de către placa video, eliberând procesorul de un stres suplimentar. Astfel, resursele economisite în ceea ce privește CPU-ul pot fi folosite în vederea rezolvării mai eficiente a altor sarcini, cum ar fi obținerea unui framerate superior.

Pentru a funcționa corespunzător, DirectStorage va necesita prezența în sistem a unui SSD rapid, de tip NVMe, precum și a unei plăci video performante, capabile să decomprime datele într-un mod eficient.

Avantajele unei abordări de tipul DirectStorage sunt vizibile mai ales în ceea ce privește timpii de încărcare din jocurile de generație nouă, concepute pentru consolele Xbox Series X|S. De asemenea, o soluție asemănătoare este utilizată și de Sony în consolele PlayStation 5, cu avantajul unui SSD și mai rapid decât în cazul implementărilor Microsoft.

Sursa: Darkside of Gaming

 

Urmărește Go4Games.ro pe Google News